Kreikan Israel -suhde kehittynee edelleen

Neljä vuotta sitten juhlittiin

Kreikan vaalit [30.06.2029] toivat dramaattisen muutoksen hallitusvastuun siirryttyä radikaalivasemmiston Syriza puolueelta oikeistolaiselle New Democracy konservatiivipuolueelle ja pääministeri Aleksis Tsiprasin vaihduttua Kyriakos Mitsotakisiin. Kreikassa on talouskriisin jälkeen ollut tyypillistä, että vaalilupausten saattelemana voittanut puolue korvautuu liki seuraavissa vaaleissa oppositioon ajautuneella puolueella. Vaaleista riippumatta on odotettavissa että Kreikan läheiset suhteet Israeliin säilyvät entisellään.

Kreikan vaalitulos oli selvä konservatiivien saatua 39.85% Syrizan jäätyä 31.53% ääniosuuteen. Kreikan vaalijärjestelmässä voittanut puolue saa myös ns. bonuspaikkoja ja näiden avulla Mitsotakis saavutti yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin tarvitsematta hallitukseen apupuolueita enemmistön varmistamiseksi. Näin hallitus saatiin muodostettua parissa päivässä.

Kyriakos Mitsotakis (51) tulee jälleen yhdestä Kreikan poliittisista päädynastioista; hänen isänsä Konstantinos oli aikoinaan pääministeri, hänen sisarensa Dora Bakoyannis oli ulkoministeri ja Ateenan pormestari ja hänen veljenpoikansa Kostas Bakoyannis on nykyinen Ateenan pormestari.

EastMed 2018

Israelin suhteen Kreikka-Israel suhteet ovat kehittyneet hyvin suotuisasti viimeisen vuosikymmenen aikana – erityisesti vuoden 2010 Gaza flotillan jälkeen – ja ovat Kreikan hallitusvaihdoksista huolimatta nyt korkeimmillaan.  Vuonna 2011 Kreikka esti toisen Gaza flotillan toteutumisen.  Maiden suhteita kuvastaa myös se, että vuonna 2013  Yhdysvaltain kongressiin perustettiin Kreikan ja Israelin yhteinen toimintaryhmä (Congressional Hellenic-Israel Alliance);  mainitussa komiteassa on vaikutusvaltaisia jäseniä sekä USAn demokraateista että republikaaneista.  

Pääministeri Mitsotakisin isä kohotti aikoinaan 1990 suhteet Israeliin suurlähettilästasolle; nykyinen pääministeri puolestaan vieraili Israelissa viime vuonna ja korosti kehittävänsä suhteita entisestäänkin. Myös nykyinen ulkoministeri Nikos Dendias, aiempi puolustusministeri ja sisäisen turvallisuuden ministeri, tunnetaan suurena Israelin ystävänä.

Yksi Kreikan vaalien tervetullut tulos oli uusnatsistisen Kultainen aamunkoitto puolueen tippuminen äänikynnyksen alle, aiemmin puolueella oli 18 parlamentaarikkoa ja nyt ei yhtään.

Hallitus sisältää yhden problemaattisen menneisyyden omaavan jäsenen eli maatalouden kehityksestä vastaavan ministeri Makis Voridisin joka nuorempana oli äärioikeistolaisen opiskelijaliikkeen aktivisti, perusti laittomia maahanmuuttajia vastustavan liikkeen v. 1994 ja valittiin parlamenttiin 2007 äärikeistolaisen LAOS -puolueen listoilta. Kyseinen puolue käsitti useita tunnettuja antisemiittejä. Sittemmin Voridis erosi LAOS:sta ja liittyi nykyiseen New Democracy -puolueeseen ja hän kieltää antisemitismi -syytökset kuvaten itseään kansalliseksi liberaaliksi. Arvioiden mukaan Voridisin jäsenyys hallituksessa ei vaikuta lainkaan Israelin ja Kreikan hyvällä tasolla oleviin suhteisiin.

Israelilla on jo ennestään vahvat suhteet erityisesti puolustusyhteistyössä sekä Kreikan että Kyproksen kanssa. Israelin, Kreikan ja Kyproksen Nikosiassa helmikuussa 2016 allekirjoittama yhteistyösopimus voi omata merkittävät vaikutukset itäisen Välimeren tulevaisuuteen ja Israelille. Liittoutuma antaa Israelille uutta strategista syvyyttä haasteellisella alueella. Sittemmin mukaan on tullut myös energiayhteistyö EastMed Pipe -putkihankkeen myötä.

Israel allekirjoitti v. 2018 Kreikan, Italian ja Kyproksen kanssa alustavan sopimuksen merenalaisesta kaasuputkesta joka tuo itäisen Välimeren kaasua länsi-Euroopan markkinoille. Kypros, Kreikka ja Israel ovat pitäneet kolmikantaisia huippukokouksia on säännöllisesti – Nikosiassa tammikuussa 2016, Jerusalemissa joulukuussa 2016 ja Thessalonikissa kesäkuussa 2017. Edelleen energiasektorin yhteistyöhön liittyi neljäntenä mukaan myös Italia huhtikuussa 2017 Tel Avivissa allekirjoittamallaan julkilausumalla.

Kreikka ja Kypros ovat jo aiemmin tiivistäneet yhteistyötä Israelin kanssa paitsi energiasektorilla myös erityisesti sotilaallisen yhteistyön alalla ja pitäneet myös yhteisiä sotaharjoituksia.

Lähteet: BESA ja Israel Hayom (11.7.2019) sekä aiemmat artikkelit.

Aiemmin aiheesta:

Itäisen Välimeren Kaasufoorumi
EastMed kaasuputkihanke toteutumassa
Kypros, Egypti, Israel ja Kreikka turvallisuusyhteistyöhön
Israel-Kreikka-Kypros Allianssi itäisen Välimeren Game Changer
Kypros, Egypti, Israel ja Kreikka turvallisuusyhteistyöhön
Energiakolmiosta itäisen Välimeren Game Changer


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu