Jordanian ristiriitainen Israel -suhde

Jordania ja Israel ovat nauttineet suhteellisen vakiintuneista naapuruussuhteista jo neljännesvuosisadan tällöin tehdyn rauhansopimuksen myötä. Pinnan alla on kuitenkin jatkuvasti jännitteitä jotka tekevät muodollisesti asiallisesta suhteesta ristiriitaisen: Yleinen viha Israelia kohtaan purkautuu ajoittain vaatimuksina tehdä jopa terrori-iskuja Israelia vastaan hallituksen julkisesti myötaillessä väestön vihamielisiä tunteita; toisaalta julkisuutta välttäen Jordanian hallinto ja viranomaiset ylläpitävät läheisiä yhteistyösuhteita Israelin kanssa.
BESA instituutin tutkija tri Edy Cohen käsittelee Israelin ja Jordanian ristiriitaista suhdetta tuoreessa julkaisussaan [ BESA Center Perspectives Paper No. 1,237, July 25, 2019 ]. Cohenin analyysin pontimena saattaa olla Jordanian parlamentaarikko Tarek Khoury’n äskettäinen (heinäkuun alku 2019) esitys siitä, että jordanialaisten tulisi räjäyttää Israelista luonnonkaasua tuomaan suunnitellut kaasuputkistot kutsui tähän tehtävään niin aikuiset kuin lapsetkin henkensä uhalla. Erikoiseksi tällaisen ”jihadismin” tekee paitsi julistuksen teko julkisesti parlamentissa myös se että Khoury edustaa maan kristittyä yhteisöä.
Kartassa punaisella nykyinen kaasulinja, mustalla katkoviivalla suunniteltu linja Israeliin ja vihreällä katkoviivalla Jordaniaan suunniteltu osuus. Photo credit DELEK
Monet Jordaniassa vastustavat Israelin kanssa vuodesta 2011 neuvoteltua kaasusopimusta mutta Khoury’n esitys nosti vastustuksen uudelle tasolle. Itse sopimus allekirjoitettiin vuonna 2016 Yhdysvaltain välityksellä. Sopimuksen mukaan Israelin Leviathan kaasukentiltä on tarkoitus siirtää Jordanian sähköyhtiölle 15 vuoden aikana $10 miljardin arvosta kaasua alkuvuodesta 2020 lukien.
Monet parlamentin jäsenet ovat vastustaneet sopimusta ”sionistisen vihollisen” kanssa, merkittävä osa väestöstä vastustaa sitä ja useissa mielenosoituksissa on vaadittu sopimuksen peruuttamista. Monia ärsyttää se, että sopimus on kirjoitettu englanniksi ja siinä käytetään valuuttoina vain shekeleitä ja dollareita eikä jordanian dinaareita. Joulukuussa 2014 merkittävä määrä parlamentaarikkoja äänesti sopimusluonnoksen hylkäämisen puolesta; hallitusta on myös vaadittu syytteeseen sopimuksen allekirjoituksesta ilman parlamentin hyväksyntää. Sopimusta on vaadittu peruutettavaksi hinnalla millä hyvänsä (sopimussakko tästä olisi $1.5 miljardia).
Rauhansopimuksen myös Israelilla ja Jordanialla on normaalit diplomaattiset suhteet ja yhteistyö maiden välillä on hyvällä tasolla, kaasun ohella aiemmin ja edelleen Israelista on toimitettu vesi- ym resursseja Jordaniaan ja jossain määrin Israelista on toimitettu myös aseita ja välineitä Jordanian armeijan käyttöön. Viime vuosina yhteistyötä lienee auttanut myös Jordanian hallinnon pyrkimys hyviin suhteisiin USAn kanssa ja halu miellyttää Trumpin hallintoa.
Julkisen (vihamielisen) retoriikan keskellä Jordanian hallinto toimii rationaalisesti, se ei ole tekemässä mitään kaasusopimuksen peruuttamista ajavia julistuksia koska sopimusta pidetään kuningaskunnalle elintärkeänä. Odotettavissa on myös kuningas Abdullah’n sopimusta tukeva lausunto. Kaasusopimuksen ohella ristiriitaa jatkossa aiheuttanevat muutamat Jordanian ja Israelin väliset maanvuokrasopimukset eli vuokraako Jordania Israelille jatkossa “Rauhansaaren” ja Tzofarin enklaavin alueita vaiko ei.
Lähde: BESA Center Perspectives Paper No. 1,237, July 25, 2019
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Israel perustettiin lännen etuvartioksi onnistuneesti?
Ilmoita asiaton viesti
Ajatella, juutalaisten kotimaana sillä ei ollut mitään merkitystä. Ainoastaan lännen etuvartio..
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaisuuden vieminen Lähi-Itään ottaa sukupolvia kun länsi on ollut miehittäjänä ja vetänyt rajoja koko Lähi-Itään.
Ilmoita asiaton viesti
En aivan allekirjoita tuota etuvartio-ajatusta. Ennen itsenäistymistä (1948) juutalaisorganisaatiot (mm nimillä Haganah, Stern, Palmach, Irgun…) taistelivat melko tavalla läntistä suurvalta Britanniaa vastaan useita vuosia. Toisekseen, ehkä vasemmistosionistien ja kibbutsismin ansiosta, Neuvostoliitto oli Israelin tukijoita. Vasta 1960-luvulla tilanne alkoi kääntyä kun Neuvostoliitto ryhtyi enemmän tukemaan mm Egyptiä ja USA puolestaan Israelia.
Ilmoita asiaton viesti