Hizbollahin vihakoulutus

 

jihad is one of the gates of Paradise, opened by Allah to His adherents. This gate does not open before all people, but only before those close to Allah and His loyal adherents.” (Imam Ali bin Abi Taleb)

Hamasin nuorisolleen järjestämä vihakoulutus/-kasvatus on ollut usein julkisuudessa osin siitäkin johtuen, että sitä on Suomenkin julkisin varoin tuettu. Tällöin vähemmälle huomiolle on jäänyt Libanonista operoivan Hizbollahin vastaava toiminta. Hizbollah kuitenkin merkitsee Israelille aivan eri kokoluokan sotilaallista uhkaa kuin Hamas jota uhkaa vielä korostaa järjestön asema Israelin strategisen vihollisen – Iranin – välittömästi Israeliin liittyvänä etuasemana.

Jo ensimmäisen Libanonin sodan jälkeen [1982] Iran aloitti voimallisen indoktrinaation Hizbollahin shiia nuorison aktivoimiseksi toisaalta shiia islamilaisen yhteisön vahvistamiseksi Libanonissa ja toisaalta varmistaakseen Iranin vaikutusvaltaa tämän yhteisön sisällä. Tämän pitkäjänteisen työn välineinä oli erityisesti koulutus ja kulttuuri instituutioiden perustaminen Libanoniin ja tässä onkin onnistuttu Iranin mittavan taloudellisen tuen avulla. Nyt Iranin luoma koulutuksellinen verkosto koostuu lastentarhoista, perus- ja yläkouluista ja korkeamman asteen oppilaitoksista. Edelleen toimintaa tuetaan nuorison partioliikkeen (the Imam al-Mahdi Scouts) ja urheilutoiminnan kautta. Hizbollahin alan toimintaa voikin hyvällä syyllä kutsua ”valtioksi valtion sisällä”.

Kouluissa Hizbollah edistää Iranin islamilaisen vallankumouksen ideologiaa, shiia islamilaisuuden iranilaista versiota, uskollisuutta järjestölle ja tietä terrorismille taistelussa Israelia vastaan. Tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus ITIC on tutkinut toistaiseksi seitsemää Libanonin iranilaisrahoitteista säätiötä ja instituutiota. ITIC on tutkinut myös 470 instituution virallisilla verkkosivuilla julkaistua aktiviteettia vuosilta 2012-2018 johon tutkintaan em näkemykset pääosin pohjaavat.

Mm. Hizbollahin “Education Mobilization” on instituutio joka on omistautunut shiia opiskelijoiden indoktrinaatioon Libanonin valtion ja yksityisten oppilaitosten piirissä valmistellakseen heidän liittymistään Hizbollahin riveihin valmistutumisensa jälkeen.

Instituutio myös tukee opiskelijoita jo näiden opiskeluaikana kirjoin, valmennuskurssein, työpajoin ja matkoin. Lisäksi toissijaisesti instituutio harjoittaa myös sosiaalista toimintaa.

 

“Life cycle” of youth from Hezbollah’s perspective: infancy, adolescence, studies, academic studies, military activity, heroic death. (Facebook page of the Education Mobilization, the Second Region, March 21, 2019).

 

Aiemmin Israel on selkkausten aikana saanut käsiinsä ”Jihad” kirjasia jotka alunperin oli suunnattu Iranin vallankumouskaartin koulutustarkoituksiin. Kirjaset siteeraavat laajalti Iranin uskonnollisen johtaja Khamenein ajatuksia siitä, että jihad [pyhä sota]on doktriini ja toimintatapa jonka kautta muslimit voivat uhrata henkensä Allahin takia ja päästäkseen paratiisiin. Jihadin ytimenä onkin tämän opin mukaan Shahada [itsensä uhraaminen], jolla tarkoitetaan sankarillista kuolemaa Allahin takia.

Vuoden 2019 alkupuoliskon aikana Education Mobilization organisoi noin 50 tapahtumaa yhdellä etelä-Libanon alueella ja kohderyhmänä olivat toisen asteen opiskelijat (23 tilaisuutta), yliopisto-opiskelijat (14 tilaisuutta) ja opettajat (12 tilaisuutta). Keskeinen tavoite on tukea Hizbollahia tieteellisten taitojen avulla.

Hizbollahin Libanoniin perustamat instituutiot ovat Iranin mallina kopioitu shiianuorison keskuuteen myös sen vaikutusalueille Syyriaan, Iraniin ja Jemeniin) ja myös muihin maihin.

Lähde:
The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Cente [ITIC]  ja sama Full document in PDF format

Hamasin vihakoulutuksesta viimeksi kirjoituksessani al-Futuwwa sotilaskoulutus Gazan opetusohjelmassa jossa myös linkkejä aiempiin aihetta käsitteleviin artikkeleihin


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu