Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive

Droonihyökkäys viime sunnuntaina (25.8.2019) Hizbollahin tukikohtaan Beirutissa oli merkittävämpi kuin aluksi uutisoitiin. Nyttemmin on paljastunut hyökkäyksen kohdistuneen terrorijärjestön mediakeskuksen sijaan tilaan, jossa väliaikaisesti sijaitsi avaruus- ja ohjusohjelmissa käytetty sekoitin [vertical planetary mixer] jonka tarkoituksena on tehdä kehitteillä oleviin täsmäohjuksiin välttämätöntä huippulaatuista polttoainetta. Vielä sekoitintakin tärkeämpää lienee siihen liittyvän tietokoneistetun ohjausyksikön tuhoaminen. Operaation oletetaan hidastavan Hizbollahin täsmäohjusohjelmaa jopa vuodella.

Hizbollahin tv-kanava Al-Manarin raportin mukaan kaksi iskun tehnyttä droonia (miehittämätöntä lennokkia) lensivät kohteeseensa kahdeksan kilometrin päässä Libanonin rannikolla Beirutin eteläpuolella olleista israelilaisista tykkiveneistä. Kumpikin drooneista oli varustettu 5.5 kilogramman räjähteillä.

Erityisen kallis ja harvinainen iranilaisvalmisteinen sekoitin painoi kahdeksan tonnia ja se on/oli ohjausyksiköineen keskeisimpiä osia Hizbollahin muuntaessa parhaimpia ohjuksiaan tarkoiksi koko Israelin kattaviksi täsmäohjuksiksi jotka voidaan varustaa satojen kilojen taistelukärjellä. Täsmäohjukset ovat Israelin pääasiallinen uhka Libanonista käsin ja tällä hetkellä Hizbollahilla arvioidaan olevan noin 200 tällaista huipputarkkaa asetta järjestön koko arsenaalin ollessa noin 100 000 raketin ja ohjuksen luokkaa.

Aiemmat raportit kertoivat mm, että droonit olivat tiedustelutehtävissä ja räjähteiden olevan niiden satunnaisen putoamisen varalta droonien itsetuhontaan. Toisaalta kohteena mainittiin olevan Iranin vallankumouskaartin Qassem Soleimanin Hizbollahin pääedustaja joka olisi ollut tarkoitus tappaa toisen droonin osoittaessa kohteen ja toisen tehdessä itse tuhotyön. Hizbollah kertoi kohteena olleen sen mediakeskus ja Israelin armeija ei juuri kommentoinut koko iskua. Nyt kuitenkin kohteeksi mitä todennäköisimmin on varmistunut täsmäohjusohjelmalle kriittiset laitteet.

Israel on enemmän kertonut yksityiskohtia sen samana viikonloppuna tekemästä ilmaiskusta Damaskoksen eteläpuolella olevaan Aqraban kylään, josta sijaitsevasta merkittävästä tukikohdasta Iranin vallankumouskaartin ja Hizbollahin on väitetty valmistelleen massiivista drooni-iskua Israelin pohjoisosiin. Iskua oli valmisteltu useita kuukausia ja se oli tarkoitus tehdä samanaikaisesti usealla räjähtein varustelluin iranilaisvalmiteisin droonein, samaa mallia kuin huthien Jemenissä saudeja vastaan käyttämät. Torjutun droonin-iskun merkitystä kuvaa se, että sen koulutusta, rahoitusta ja valmisteluja henkilökohtaisesti valvoi itse Iranin vallankumouskaartin johtaja Qasem Soleimani. Ryhmä iranilaisia pilotteja oli tullut vajaa viikko sitten Syyriaan operoimaan itse sunnuntaiksi 25.8.2019 suunniteltua iskua. Iskun paljastus ja torjunta osoitti Israelin vaikuttavan teknologia- ja tiedusteluosaamisen tason.

 

Timeline of events over the past week amid an escalation in the Middle East involving Syria, Iraq and Israel. Credit: Haaretz

Hizbollah on luvannut kostaa iskun lähiaikoina ja Israel puolestaan on USAn välityksellä lähettänyt Libanonin hallitukselle viestin että kostoiskun tullessa se ei rajoita vastaiskuaan vain Hizbollahiin vaan koko Libanonin alueelle. Isku on sikäli poikkeuksellinen että sitten Toisen Libanonin sodan 2006 Israel on pitkälti pidättäytynyt iskuista Libanoniin keskittyen sen sijaan kehittyneiden ohjusten ja niiden valmistamiseen käytettävän teknologian tuonnin estämiseen Libanoniin tekemällä ilmaiskuja Syyriasta ja Irakista lähteneisiin kuljetuksiin. Jää nähtäväksi johtavatko viikon takaiset iskut kostokierteeseen tai jopa laajempaan aseelliseen selkkaukseen Israelin ja Hizbollahin/Iranin kesken; Israel on tähän kuitenkin valmistautunut mm perumalla toistaiseksi pohjoisten joukkojensa lomavapaat ja päivittämällä muutoinkin puolustustaan.

Lähteet mm: Times of Israel , i24News, Israel Defense , Israel Today ja Jerusalem Post

Aiemmin Hizbollah/Iran uhasta mm:

Uhka pohjoisesta: Iran c/o Hizbollah
Hizbollahin vihakoulutus
Operaatio Northern Shield
Kolmas Libanonin sota valmisteilla
Toisen Libanonin sodan opetukset


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu