Israelin uusi ”sateenkaari” -hallitus

Israelin demokratia todisti rauhanomaisen vallansiirron 13.6.2021 uuden pitkään odotetun enemmistöhallituksen myötä, joka päätti – ainakin toistaiseksi – Israelin pitkäaikaisimman pääministeri Benjamin Netanjauhun  valtakauden. Vallansiirto ja itse hallituksen koostumus osoitti Israelin demokratian toimivuuden ja monimuotoisuuden mitä poikkeuksellisimmalla tavalla – jopa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna.  

¤ ¤ ¤   Israelin uusi (muutos-)hallitus muodostuu kahdeksasta puolueesta ulottuen poliittisella spektrillä äärioikeistosta (sisältäen sekä uskonnollisen että sekulaarin siiven) keskustan kautta äärivasemmistoon ja ensi kertaa islamistiseen arabipuolueeseen saakka;  arabipuolueella oli lisäksi “kuninkaantekijän” rooli tämän hallituksen muodostamisessa.     

focgov
Israelin uusi hallitus ryhmäkuvassa presidentti Rivlinin (edessä keskellä) virka-asunnolla. Photo by Yonatan Sindel/Flash90

¤ ¤ ¤   Pääministerinä aloittaa amerikkalaisten maahanmuuttajien poika, yrityksensä myynyt it-miljonääri Naftali Bennett, kahden vuoden jälkeen hallituksen vetovastuu siirtyy aiemmalle uutisankkurille ja playboy imagostaan tunnetulle Yair Lapidille. Kaksikko johtaa rotaatiosopimuksen pohjalta hallitusta joka koostuu ennätyksellisesti yhdeksästä naisministeristä, kuudesta maahanmuuttajasta, kuudesta uskonnollisesti suuntautuneesta juutalaisesta, yhdestä islamistisestä Israelin arabista (Issawi Frej), yhdestä druusista  (Hamad Amar), yhdestä Etiopian israelilaisesta (Pnina Tamano-Shata), yhdestä vaikeasti vammaisesta (lihassurkastumatautia sairastava Karine Elharrar) ja yhdestä avoimesti homoseksuaalista  (Nitzan Horowitz).   

¤ ¤ ¤  

  Monimuotoisuutta kuvaavat hyvin druusit. He ovat arabiaa äidinkielenään puhuvia israelilaisia ​​jotka palvelevat Israelin armeijassa. Heidän perinteinen uskontonsa pohjautuu islamiin mutta he eivät hän ei itse identifioi itseään muslimeiksi. Ennen Israelin perustamista druuseja ei tunnustettu erillistä uskonnollisena ryhmänä ja heitä kohtaan harjoitettiin mm ​​oikeudellista syrjintää. Vuonna 1957 Israelin hallitus tunnusti druusit omana etnisenä ryhmänään. Israelissa on maailmanlaajuisesti suuri druusiväestö Libanonin ja Syyrian jälkeen, pääosa heistä asuu Israelin pohjoisosassa.  Druuseja on useissa Israelin puolueissa ja he ovat aiemminkin saavuttaneet huippuvirkoja julkishallinnossa, politiikassa ja armeijassa.    

¤ ¤ ¤  

  Israelin uusi (sateenkaari-)hallitus – vasemmisto, oikeisto ja keskusta; arabit ja juutalaiset; uskonnollinen ja maallinen; syntyperäiset ja maahanmuuttajat; avoimesti homoseksuaalit; vammaiset tai valtavirtaa edustavat jäsenet – todistaa israelin moniarvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan vahvuuden. Uusi hallitus on elinvoimainen sekoitus uskontoja, etnisyyttä, ideologioita ja seksuaalista suuntautumista jollaista tuskin on missään muualla maailmassa.  Samalla se osoittanee, kuinka perusteetonta on liittää Israeliin propagandistisia leinoja kuten apartheid tai etninen puhdistus.  

¤ ¤ ¤  

  Lähteenä mm: Focus project , Times of Israel ja linkit mainittuihin henkilöihin Wikipediasta     focus


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

 

 
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu