Israelin uusi ”sateenkaari” -hallitus
Israelin demokratia todisti rauhanomaisen vallansiirron 13.6.2021 uuden pitkään odotetun enemmistöhallituksen myötä, joka päätti – ainakin toistaiseksi – Israelin pitkäaikaisimman pääministeri Benjamin Netanjauhun valtakauden. Vallansiirto ja itse hallituksen koostumus osoitti Israelin demokratian toimivuuden ja monimuotoisuuden mitä poikkeuksellisimmalla tavalla – jopa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna.
¤ ¤ ¤ Israelin uusi (muutos-)hallitus muodostuu kahdeksasta puolueesta ulottuen poliittisella spektrillä äärioikeistosta (sisältäen sekä uskonnollisen että sekulaarin siiven) keskustan kautta äärivasemmistoon ja ensi kertaa islamistiseen arabipuolueeseen saakka; arabipuolueella oli lisäksi “kuninkaantekijän” rooli tämän hallituksen muodostamisessa.

¤ ¤ ¤ Pääministerinä aloittaa amerikkalaisten maahanmuuttajien poika, yrityksensä myynyt it-miljonääri Naftali Bennett, kahden vuoden jälkeen hallituksen vetovastuu siirtyy aiemmalle uutisankkurille ja playboy imagostaan tunnetulle Yair Lapidille. Kaksikko johtaa rotaatiosopimuksen pohjalta hallitusta joka koostuu ennätyksellisesti yhdeksästä naisministeristä, kuudesta maahanmuuttajasta, kuudesta uskonnollisesti suuntautuneesta juutalaisesta, yhdestä islamistisestä Israelin arabista (Issawi Frej), yhdestä druusista (Hamad Amar), yhdestä Etiopian israelilaisesta (Pnina Tamano-Shata), yhdestä vaikeasti vammaisesta (lihassurkastumatautia sairastava Karine Elharrar) ja yhdestä avoimesti homoseksuaalista (Nitzan Horowitz).
¤ ¤ ¤
Monimuotoisuutta kuvaavat hyvin druusit. He ovat arabiaa äidinkielenään puhuvia israelilaisia jotka palvelevat Israelin armeijassa. Heidän perinteinen uskontonsa pohjautuu islamiin mutta he eivät hän ei itse identifioi itseään muslimeiksi. Ennen Israelin perustamista druuseja ei tunnustettu erillistä uskonnollisena ryhmänä ja heitä kohtaan harjoitettiin mm oikeudellista syrjintää. Vuonna 1957 Israelin hallitus tunnusti druusit omana etnisenä ryhmänään. Israelissa on maailmanlaajuisesti suuri druusiväestö Libanonin ja Syyrian jälkeen, pääosa heistä asuu Israelin pohjoisosassa. Druuseja on useissa Israelin puolueissa ja he ovat aiemminkin saavuttaneet huippuvirkoja julkishallinnossa, politiikassa ja armeijassa.
¤ ¤ ¤
Israelin uusi (sateenkaari-)hallitus – vasemmisto, oikeisto ja keskusta; arabit ja juutalaiset; uskonnollinen ja maallinen; syntyperäiset ja maahanmuuttajat; avoimesti homoseksuaalit; vammaiset tai valtavirtaa edustavat jäsenet – todistaa israelin moniarvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan vahvuuden. Uusi hallitus on elinvoimainen sekoitus uskontoja, etnisyyttä, ideologioita ja seksuaalista suuntautumista jollaista tuskin on missään muualla maailmassa. Samalla se osoittanee, kuinka perusteetonta on liittää Israeliin propagandistisia leinoja kuten apartheid tai etninen puhdistus.
¤ ¤ ¤
Lähteenä mm: Focus project , Times of Israel, ja linkit mainittuihin henkilöihin Wikipediasta
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Sateenkaareen yhdistetään yleensä kaikenlainen ”nami nami.”
Palestiinalaisten lienee kuitenkin turha odottaa sellaista jatkossakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Käytinkin termiä monimuotoisuutta kuvaamaan mitä laajimmassa merkityksessä.
Palestiinalaiset tosiaan ovat odottaneet uutta vaaliaan viitisentoista vuotta – nykyhallinto eli Hamas hallitsee Gazaa ja Fatah Länsirannan A ja B -alueita – näyttää eliitille kelpaavan eikä kansalta tarvitse kysyä mitään; ehkä pelätään sen äänestävän ”väärin” kuten viimeksikin v. 2006.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinalaiset tosiaan ovat odottaneet uutta vaaliaan
—————————
Kosonen tarkoittanee sellaisia vaaleja jossa palestiinalaiset pääsisivät äänestämään sitä hallitusta mikä päättää heidän asioistaan, eli Israelin hallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä että otit esiin tämän:
Itä-Jerusalemia koskien he voivat todella vaikuttaa Israelin vaaleihin, jos eivät itse näitä boikotoi, niinkuin kunnallispolitiikassa tekevät, ja jos eivät ole osallistuneet terroritekoihin.
Mutta Länsirannalla ovat PA:n äänestysrekisterissä äänioikeutettuina aluehallinnon takia.
Ilmoita asiaton viesti
He eivät voi miltään osin vaikuttaa Israelin vaaleihin.
Ilmoita asiaton viesti
Itä-Jerusalemin osalta, kyllä, joka on ns. anneksoitu alue. Mutta Länsirannalla ei, koska kahdessa paikassahan ei voi äänestää. Vaan siellä he äänestävät Palestiinan Hallinnon, eli Palestiinan Auktoriteetin (PA) vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Israel päättää suvereenisti Itä-Jerusaleminkin kohtalosta. Suorittavat siellä paraikaa väestönvaihtoa jossa arabit vaihdetaan juutalaisiin
Ilmoita asiaton viesti
Viittaatko johonkin tiettyyn tapahtumaan?
Ilmoita asiaton viesti
Et siis ole perillä medioissa näkyvästi esillä olleesta ja sotaan johtaneesta asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, meinaat että Sheikh Jarrar oli väestön vaihtoa! Ja millähän perusteella?
Ilmoita asiaton viesti
En muista missä osassa Itä-Jerusalemia arabeja on häädetty juutalaisten tullessa tilalle mutta se on epäolennaista.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jäi vuokralaiselta vuokrat maksamatta, niin kuin jäi, vuosien ajalta ja tuli ylitettyä vuokralaisen oikeudet vuokraamalla itse toisen omaisuutta, niin mitä tuomioistuimen on silloin päätettävä siviilikanteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Että asunto voidaan luovuttaa vain ja ainoastaan juutalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Israelin hallitus päättää vain Israelin asioista. Palestiinalaisilla on oma lainsäädäntöelimensä Palestinian Legistalative Council, johon vielä huhtikuussa kaavailtiin vaaleja, mutta ei enää viimeisen Hamasin näytön jälkeen kaavailla, PA koittaa pitää liinan kulmasta kiinni ja stabiilin tilanteen voimassa.:https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Palestinian_legislative_election
Ilmoita asiaton viesti
Isralin hallitus päättää vain Israelin asioista. Palestiinalasilla on oma lainsäädäntöelimensä
——————
Johan minä tämän jo valheeksi osoitin.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa osoitit! Enpäs huomannu mitään sellaista. Voi Makkonen teittiä.
Ilmoita asiaton viesti
Enpäs huomannu mitään sellaista.
——————
Ei sitä huomaa jos ei halua huomata.
Ilmoita asiaton viesti
Israelin miehitystä kesti Länsirannan osalta Oslon sopimuksiin saakka (1993). Seuranneessa Oslon prosessissa osapuolet sopivat Länsirannan hallinnon jaosta Israelin hallinnoimaan alue C:hen ja alueisiin A ja B joiden siviilihallinnosta vastaa Palestiinalaishallinto. Palestiinalaishallinnolle (Palestiinan valtio useissa kansainvälisissä yhteyksissä) tuli omat poliisivoimat, lainsäädäntö ja muut modernin yhteiskunnan rakenteet.
Itse oikeusjärjestelmä Palestiinalaishallinnon alueilla on suhteellisen kehittymätön sisältäen sovellutuksia eri laeista ja joitakin erityispiirteitä kuten esimerkiksi Palestiinan maalaki, joka kieltää palestiinalaisia myymästä maata Israelin kansalaisille. Rikkomusten rangaistus on kuolemanrangaistus.
Gazassa puolestaan Hamasin itsemääräämislait ovat miltei täysin šariasta, mikä syrjii pahasti naisia perheväkivallan, perinnöissä, avioliitoissa ja avioeroissa. Raiskaukset, perheväkivalta ja ”kunniamurhat” ovat yleisiä, ja ne jätetään usein rankaisematta. Gazan kaista on myös julistanut homoseksuaalisuudesta kuolemanrangaistuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Israelin miehitystä kesti Länsirannan osalta Oslon sopimuksiin saakka
——————–
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Nii, meni varmaan monelta ohi, miksi palestiinalaiset eivät saaneet vaalejaan. Kun olisi käynyt niin, niin kuin heti alussa Gazan historiassa kävi, kun se oli annettu palestiinalaisille rauhaa vastaan ilmaiseksi, vallan ottikin aivan pian vaaleissa حركة المقاومة الاسلامية = Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah, eli Hamas.
Tämän vaalivoiton jälkeen muiden palestiinaisryhmittymien edustajat lentelivät katoilta, eli Länsirannan ryhmät, pääosin Fatah,ollen kylläkin samaa shunni-väkeä, mutta hamaslaisten kannalta vääristä klaaneista tulevat Fatahlaiset palestiinalaiset. Siksi Abbas ainoastaan vähän aikaan jordanialaisia miellyttääkseen antoi medioiden puhua vaaleista. Jos tuo ei ollut selkeästi sanottu, niin Abbasille ja hänen porukalleen olisi käynyt huonosti.
Ilmoita asiaton viesti