Itsenäisyydet valtapolitiikan pelinappuloina
Huomasin
Transcend mediassa kiinnostavan vertailun eräänlaisesta tämän päivän
geopoliittisesta blokkiutumisesta koskien kahden kiistanalaisen alueen
itsenäistymistä. Palestiinan valtio julisti itsenäisyyden v. 1988 ja
Kosovo puolestaan 2008. Tänään 106 YK:n jäsenvaltiota on tunnustanut
Palestiinan itsenäisyyden ja 72 puolestaan Kosovon itsenäisyyden.
Numeroita mielenkiintoisempaa on kuitenkin tunnustajien jakutuminen.
Maailman
yhdeksästä väkirikkaimmasta maasta kahdeksan – kaikki muut paitsi USA –
ovat tunnustaneet Palestiinan valtion; sen sijaan USA ainoana joukosta
on tunnustanut Kosovon. Maailman 20 väkirikkaimmasta maasta 15
tunnustaa Palestiinan, mutta vain neljä (USA, Japani, Turkki ja Saksa)
Kosovon.
Kun
kansainvälinen oikeus – ICJ – totesi viime vuonna, ettei Kosovon
itsenäisyysjulistus riko kansainvälistä lakia (koska siinä ei ole
pykäliä liittyen itsenäisyysjulistuksiin) USA aloitti voimakkaan
painostuksen jälleen; kuitenkin vain kolme maata – Honduras, Kiribati
and Tuvalu – taipui tunnustamiseen.
Karkeasti
80-90 % maailman väestöstä tuntuisi valtiollisella tasolla kannattavan
Palestiinan itsenäisyyttä mutta Kosovoa puolestaan vain 10-20 %.
Kuitenkin läntinen valtavirtalehdistö (myös Suomessa) tuntuu pitävän
Kosovon itsenäisyyttä toteutuneena todellisuutena kun taas
Palestiinalaisten itsenäisyyttä haaveena joka ei koskaan toteudu ilman
Israelilais-Yhdysvaltalaista hyväksyntää.
Kansainvälisessä
politiikassa oikeus näyttää määräytyvän sen mukaan kuka tekee mitäkin
itse asian ollessa sivuseikka. Henkilökohtaisesti en kannata kummankaan
alueen itsenäisyyttä niin kauan kun se perustuu yksipuoliseen
julistukseen, jos sen sijaan alueesta kiistelevät paikalliset osapuolet
pääsevät asiasta kompromissiin suhtaudun lopputulemaan myönteisesti.
Pääblogissani
– Ari
Rusila’s BalkanBlog – olen käsitellyt
useita molempien alueiden itsenäisyyteen liittyviä
tekijöitä ja kiteytettynä päätelmäni
ovat puoltaneet Kosovon osalta provinssin jakoa siten että
pohjoisosa jatkaa Serbian yhteydessä ja etelä itsenäisenä
ja Palestiinan osalta kannatan kolmen valtion mallia pragmaattisena
ratkaisuna.
Kosovolla on maantieteellinen ja väestöllinen pohja itsenäisyydelle. Palestiinan kohdalla ongelmana on valtion sirpaleisuus maantieteellisesti ja lisäksi Jerusalemin asema ja ympäristö suurine juutalaisasutuksineen.
Tervehdin itse tyytyväisyydellä Kosovon itsenäisyyttä, koska Serbia sai sitä kautta opetuksen, mihin etninen sorto ja aggressiot johtavat. Lisätyytyväisyyttä toi ajatus siitä, että myös Venäjä sai nenilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin perverssiä suhtautumista maailman kriiseihin. Kai tässäkin koko käsityksesi asiasta johtuu suhtautumisestasi Venäjään. Kaikessa pitää päämääränä olla, että Venäjä saa nenilleen. Oikeudenmukaisuus ja totuus hiiteen.
Ilmoita asiaton viesti
Maailman valtiot eivät edusta maailman väestöä ja siten laskelmasi on lähtökohtaisesti virheellinen. Demokraattiset valtiot (lähinnä siis ne, jotka ovat tunnustaneet Kosovon) edustavat sentään kansaa jossain määrin, vaikkakaan ulkopolitiikasta ei kansalta yleensä kysytä niissäkään.
Kosovo muuten julistautui itsenäiseksi jo 90-luvun alussa (parlamentti kokoontui päätösvaltaisena serbien miehittämän rakennuksen ulkopuolella) ja ryhtyi järjestämään omia vaaleja, joilla mm. Rugova mandatoitiin.
Palestiina taas on aika erityyppinen tapaus. De facto myös Yhdysvallat tunnustaa PLO:n ja Palestiinalaishallinnon edustavan Palestiinaa, ja samoin de facto mikään Palestiinan tunnustaneista valtioista ei käytännössä eroa suhtautumisessaan Yhdysvalloista. Palestiinan valtion territoriosta ei ole yksimielisyyttä, sehän vaatisi rauhansopimuksen jossa myös Palestiina tunnustaa Israelin – ellei sitten unelma Israelin katoamisesta toteudu.
Kosovo sen sijaan on järjestänyt asiansa (huolimatta Pohjois-Mitrovican serbien kiukuttelusta). Tästä huolimatta Kosovon tunnustamisesta kieltäytyvät maat (jotka ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta epädemokraattisia) boikotoivat sitä ja estävät Kosovon pääsyn kansainvälisille foorumeille. Näin Yhdysvallat ja muut Israelin ystävät eivät toimi palestiinalaisten kohdalla.
Onko sinulla ratkaisuja myös Pohjois-Kyproksen, Abhasian, Karabahin, Somalimaan ja Etelä-Sudanin kohdalla?
Ilmoita asiaton viesti
Kosovo on jollain tavalla yrittänyt istuttaa demokratian toimintamalleja perinteiseen klaanikulttuuriin. Menestys on kai ainakin välttävää tasoa. Kosovo ei halua ajaa serbejä Tonavan pohjoispuolelle.
Palestiinalaisalueiden demokratiakokeilu kesti noin 17 kuukautta, eikä sinäkään aikana toiminut edes välttävästi. Kaikki merkittävät palestiinalaisjärjestöt haluaisivat israelilaisten katoavan Välimereen.
Löytyyhän näiden kahden alueen yrityksistä muitakin eroja. Mutta sivistyneempi käyttäytyminen ei näyttäisi olevan ainakaan määräävä tekijä itsenäisyyden tunnustamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisten klaanipohjaisten ja väkivaltaiseen heimokulttuuriin perustuvien pikkuvaltioiden synnyttäminen keskelle integroitumaan pyrkivää eurooppaa, on kyllä sellaista järjettömyyttä, josta eurooppa saattaa joutua aikanaan maksamaan kalliit lunnaat.
Yhdysvalloille tämä tietenkin sopii hyvin, sillä näin eurooppa saatiin riitelemään itsensä kanssa taas vuosikymmeniksi eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Maksanut jo, huimeita valuu Eurooppaan, serbien sisäelimiäkin on kaupattu.
”Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan Kosovo on ”mafian yhteiskunta”, jossa rikolliset ovat kaapanneet vallan.”
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Balkanin+mafia…
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus tuosta samasta linkistä:
”lkuvuodesta Kosovon pääministeri Agim Ceku vetosi kansainväliseen yhteisöön, jotta se tekisi jotain Serbian puolelta tulevalle rikollisuudelle.”
Hyvä alku olisi, että ne muutamat EU-maat, jotka eivät vielä ole tunnustaneet Kosovoa, tunnustavat sen pikimmiten, ja että Kosovo tulee osaksi Europolin ja Interpolin verkostoa.
Ilmoita asiaton viesti
Järjettömyyttä on päinvastoin yrittää väkivalloin ja kansanmurhan avulla pitää tällaiset pikkuvaltiot osana jotain Serbiaa, joka itse on roistovaltio eikä ole tehnyt edes sen vertaa kuin Kosovo järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi (puhumattakaan demokraattisesta kulttuurista). Serbiaa ei pidä hyväksyä mihinkään Euroopan integraatioon ennen kuin se on tehnyt tiliä 90-luvun toimistaan, jotka olivat pahempia kuin mitä Turkissa tehtiin joskus yli 100 vuotta sitten, mutta mitä yhä käytetään propagandassa Turkin jäsenyyttä vastaan.
Kosovolaisia vastaan kampanjoidaan jatkuvasti näillä tekaistuilla elinkauppajutuilla, vaikka elinkauppaa Euroopassa pyörittää Serbian tukijan Venäjän mafia. Venäläinen ja serbialainen mafia ovat huomattavasti isompia ja siksi myös suurempi uhka Euroopalle ja mm. Ruotsille kuin Kosovon mafia, josta tietysti siitäkin olisi hyvä päästä eroon. Paras tapa taistella Kosovon mafiaa vastaan on, että kaikki tunnustavat Kosovon itsenäisyyden ja luovat sinne toimivat viranomaisyhteydet. Rikoksia tekevät Kosovosta peräisin olevat Jugoslavian kansalaiset tulee palauttaa Kosovoon tuomiolle. Sillä niistäkin päästään.
Ilmoita asiaton viesti