Afganistanin ”proxy war” opetus Israelille

proxy-war1
A proxy war is an armed conflict between two parties, either countries or factions, which is taking place on behalf of parties not directly involved.

Afganistan osoitti jälleen kerran, ettei edes suurvalta voi voittaa välillistä sotaa (proxy war), jos se kieltäytyy kohtaamasta varsinaista vastustajaansa. Tämä on elintärkeä oppi myös Israelille, jota vastaan Iran käy välillistä sotaa Hizbollahia ja Hamasia.  Tämä on uusimman BESA ajatuspajan analyysin ydinsanoma ( The Real Lesson of the Afghanistan Debacle  By Jonathan Ariel | BESA Center Perspectives Paper No. 2,150, September 10, 2021) jonka pääkohtia tiivistetysti seuraavassa:

Taleban perustettiin vuonna 1980 Yhdysvaltojen, Pakistanin ja Saudi-Arabian yhteisenä pyrkimyksenä taistella Neuvostoliiton joukkoja vastaan ​​Afganistanissa pian sen jälkeen, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin joulukuussa 1979. Pakistan tarjosi maantieteellisen perustan ja lähes loputtoman määrän taistelijoita oman Pashtu -väestönosansa keskuudesta. Yhdysvallat toimitti aseet, kun taas Saudi -Arabia rahoitti näiden aseiden ostamisen ja kattoi Afganistanin pakolaisleirien ylläpitokulut Pakistanissa.

Pashtunien hallitsema Taleban nousi nopeasti suurimmaksi ja parhaiten aseistetuksi osaksi mujahedeenia, Afganistanin Neuvostoliiton joukkoja vastaan ​​taistelevien Afganistanin kapinallisten kattojärjestöä.

Pakistan teeskenteli luopuvansa Talebanin tukemisesta syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen välttääkseen konfliktia USAn kanssa, mutta todellisuudessa perusti Talebanille ja koulutusleirejä. Pakistan, Saudi -Arabian rahoituksella, jatkoi Talebanin ylläpitämistä elinkelpoisena joukkona, odottamaan USAn vetäytymistä loputtomasta Afganistanin sodasta. 

sanction_pakistanKuitenkin BESAn analyysin mukaan on selvää, että jopa kesäkuussa 2021 Yhdysvallat olisi voinut tehdä Pakistanille selväksi, että jos se ei takaa USAn  rauhanomaista ja asianmukaista vetäytymistä Yhdysvaltain ja sen liittolaisten henkilöstölle olisi tällä Pakistanille vakavat seuraukset.  Seuraukset olisivat voineet pitää sisällään erilaiset pakotteet ja vaikkapa vihreän valon annon Intialle vallata takaisin Pakistanin vuonna 1948 miehittämät osat Kashmiria. Tätä vipuvartta ei USA kuitenkaan käyttänyt ja seurauksena oli Vietnamiin verrattava kaoottinen pakeneminen.

Opetus Israelille on selkeä ja pahaenteinen. Lähes kahden vuosikymmenen ajan Iran on käynyt kahden rintaman – Hizbollah ja Hamas – välillistä sotaa Israelia vastaan.  Iranin sijaistaistelijoiden aiheuttama uhka muuttuu yhä vakavammaksi, vaikka kumpikaan ei selkeästi kykene voittamaan Israelia konflikti käy yhä kalliimmaksi Israelille. Tulevaisuus on pahanenteinen Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein tietäessä voivansa taistella Israelia vastaan ​​viimeiseen libanonilaiseen ollessaan varma omasta ja hallintonsa turvallisuudesta Teheranissa.

Sotilaallisesti merkittävin peloite Israelille on ollut Iranin ohjusohjelma, joka on vielä täysin varustettu tavanomaisilla taistelukärjillä, huolimatta siitä, että Israelilla on maailman ainoa täysin toimiva monikerroksinen ohjuspuolustusjärjestelmä (Arrow, David’s Sling ja Iron  Dome; taustaa esimerkiksi artikkelissani Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus ).

isrdef

Israelilla on sotilaallisesti kyky voittaa molemmat Iranin sijaisvastustajat. Hamasin tuhoamiseksi Israelin olisi miehitettävä Gaza itse tai monikansallisten joukkojen tuella;  tämä kuitenkin vaatisi kohtuuttoman hinnan taloudellisesti, diplomaattisesti ja yleisen mielipiteen kannalta.  Hizbollahin tuhoaminen edellyttäisi Israelin tuhoavan puolet Libanonista, sotilaallisesti mahdollista, mutta seurauksena humanitaarinen ja diplomaattinen katastrofi.

Afganistan tarjoaa vakuuttavan muistutuksen siitä, että “proxy war” on hyödytöntä kohtaamatta varsinaista vastustajaa. Tämän USA koki jo Vietnamissa välttäessään suoraan kohtaamasta päävastustajaansa Neuvostoliittoa.

Map Iran Regional Influence

BESAn analyysin mukaan Israelin ensisijainen prioriteetti on varmistaa, ettei se joudu kohtaamaan  tilanteeseen, jossa se joutuu kohtaamaan ydinasevallan tukeman vastustajan.  Tämän saavuttamiseksi sen on viipymättä arvioitava uudelleen nykyistä politiikkaansa ja muotoiltava uusi, joka ei perustu uhkien hillitsemiseen vaan uhkien neutralointiin. Se tarkoittaa Iranin kohtaamista suoraan.

Niin suuret kuin tällaisen politiikan kustannukset olisivatkin, on selvää, että tällaisen politiikan toteuttamatta jättämisestä aiheutuvat kustannukset ovat hyvin todennäköisesti ja lähitulevaisuudessa paljon suurempia. Israelin strategisten päättäjien ei pitäisi kysyä itseltään, onko sillä varaa maksaa uhkien poistamisesta aiheutuvat kustannukset, vaan onko sillä varaa olla sitä maksamatta.


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

0
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu