Afganistan – humanitaarinen interventio?
Leave the Rag Heads to their rocks . Close the borders. (keskustelufoorumien arkea ja jopa todennäköinen lopputulema)
Elokuun 2021 alussa arvioitiin Kabulin romahtavan 90-150 päivän välillä. Tätä kirjoittaessa [14. elokuuta], näyttää siltä, että Kabul – kuten koko Afganistan – on Talebanin käsissä ensi viikolla. Hallituksen armeija ja poliisi ovat hyödyttömiä, kukaan ei puolusta pääkaupunkia kun muiden alueiden yksiköt ovat paenneet ilman taistelua ja Taleban on saanut modernit Yhdysvaltojen keskushallitukselle lahjoittamat aseet. Tilanne on kaoottinen, koska aikaikkuna esim. Yhdysvaltojen yhteistyökumppaneiden, kääntäjien ja heidän perheidensä evakuointiin on lähes olematon.
Mielestäni on selvää, itse asiassa jo yli vuosikymmenen, ettei Kabulin keskushallinto voi olla tehokas kumppani etsittäessä mitään strategiaa Afganistanille. Talebanit ovat paikallisia asukkaita, jotka ovat historiallisesti osoittaneet, kuinka vastustuskykyisiä he ovat ulkomaisia hyökkääjiä ja heidän ajatuksiaan kohtaan.
Sun Tzu kirjoitti The Art of Warissa vapaasti suomennettuna, että ”Strategia ilman taktiikkaa on hidas tie voittoon, mutta taktiikka ilman strategiaa on vain meteliä ennen tappiota.” Olen samaa mieltä ja lisäisin, että jos loppupelistä ei ole näkemystä, ei edes tiedetä, onko tie voittoon tai tappioon johtava.
Historiallista taustaa: Neuvostoliitto ihmisoikeuksien kehittäjänä
Afganistanissa ennen Neuvostoliiton (Venäjän) hyökkäystä marxilais -leniniläinen poliittinen puolue Afganistanissa -PDPA (Afganistanin kansan demokraattinen puolue) – kutsui Neuvostoliittoa auttamaan taloudellisen infrastruktuurinsa nykyaikaistamisessa ja luonnonvarojen hyödyntämisessä. Neuvostoliitto lähetti myös urakoitsijoita rakentamaan sairaaloita, teitä ja kouluja sekä poraamaan vesikaivoja. He myös kouluttivat ja varustivat Afganistanin armeijan. Maa nimettiin sitten uudelleen Afganistanin demokraattiseksi tasavaltaksi (DRA) ja järjestelmä kesti jossain muodossa huhtikuuhun 1992 saakka.
Valtaan tultuaan (huhtikuu 1978-) PDPA salli uskonnonvapauden ja toteutti kunnianhimoisen maareformin, joka vapautti maanviljelijöiden velat. Puolue aloitti nopean modernisointiohjelman, joka keskittyi uskonnon ja valtion erottamiseen, lukutaidottomuuden poistamiseen (joka oli tuolloin 90 prosenttia), maareformiin, naisten vapauttamiseen ja feodaalisten käytäntöjen poistamiseen. Perinteiset käytännöt, joita pidettiin feodaalina, kuten koronkiskonta, morsiamen hinta ja pakkoavioliitot, kiellettiin ja avioliiton alaikärajaa nostettiin. Hallitus korosti sekä naisten että miesten koulutusta ja käynnisti kunnianhimoisen lukutaitokampanjan. Sharia -laki kumottiin ja miehiä kannustettiin leikkaamaan partansa.
Suurin osa Afganistanin väestöstä, erityisesti maaseudulla, ei suhtautunut näihin uusiin uudistuksiin hyvin, niitä pidettiin epäislamilaisina ja pakotettuna lähestymistapana länsimaiseen kulttuuriin Afganistanin yhteiskunnassa.
Neuvostoliitto puuttui asiaan 24. joulukuuta 1979. Yli 100 000 Neuvostoliiton sotilasta osallistui hyökkäykseen sadan tuhannen Parchamin ryhmän jäsenen tukemana. Yli yhdeksän vuoden ajan Neuvostoliiton armeija toteutti sotilasoperaatioita Afganistanin mujahideenkapinallisia vastaan. Amerikkalainen CIA, Pakistan ja Saudi-Arabia avustivat vastarinnan rahoittamisessa myös näiden antikommunistisen asenteen vuoksi. Sodan ulkomaisten osallistujien joukossa oli Osama bin Laden, jonka organisaatio koulutti pienen määrän mujahideja ja tarjosi aseita ja varoja Neuvostoliittoa vastaan. Noin vuonna 1988 bin Laden irtautui Mujahideenista laajentaakseen Neuvostoliiton vastaista toimintaa maailmanlaajuiseksi islamilaiseksi fundamentalistiseksi liikkeeksi.
Talibanit valtaan USAn ja saudien tuella
Neuvostoliitot vetivät joukkonsa pois helmikuussa 1989, mutta jatkoivat apuaan Mohammed Najibullahin johtamalle hallitukselle. Myös CIA: lta ja Saudi -Arabialta Mujahideenille annettiin valtavia määriä apua. Vuonna 1991 Neuvostoliitto hajosi. Kaikki tuki Afganistanin tasavallalle lakkasi. Huhtikuussa 1992 PDPA -järjestelmä romahti Afganistanissa. Talebanista kehittyi poliittis-uskonnollinen voima, joka lopulta valloitti Kabulin vuonna 1996 ja perusti Afganistanin islamilaisen emiraatin. Vuoden 2000 loppuun mennessä Taleban oli valloittanut 95 prosenttia maasta.
Talebanin vallan aikana suuri osa väestöstä koki vapautensa rajoituksia ja ihmisoikeusloukkauksia. Naisia kiellettiin työpaikoilta, tyttöjä kiellettiin kouluista tai yliopistoista. Kommunistit hävitettiin järjestelmällisesti ja varkaita rangaistiin amputoimalla yksi käsi tai jalka.
COIN
Vanha CBS-dokumentti- “Bombing Afghanistan“– vertasi Neuvosto -aikaa ja sitten USA -vetoista aikaa Afganistanissa. Pari otetta:
- ”Venäjän hyökkäyksen aikana emme ole kuulleet, että venäläiset tappaisivat yhden perheen 10 jäsentä yhdessä tapahtumassa. Mutta amerikkalaiset tekivät niin ”, huomautti eräs kyläläinen.
- ”Vihasimme venäläisiä paljon enemmän kuin amerikkalaisia”, vastasi kyläläinen. ”Mutta nyt kun näemme kaiken tämän tapahtuvan, sanon teille, että venäläiset käyttäytyvät paljon paremmin kuin amerikkalaiset.”
Yhdysvaltain armeijan voiton jälkeen Talebanista Yhdysvaltain presidentti Obama ilmoitti vihdoin uudesta kapinallisten vastaisesta (counter-insurgency) COIN -strategiastaan Afganistanissa. Yhdysvaltain operaatio oli talibanien lyömisen ohella rakentaa Afganistanin keskushallinnon asevoimia, jotta näille voitaisiin vähitellen siirtää vastuuta.
COIN -teoria korostaa ”väestökeskeisyyttä” ”viholliskeskeistä” lähestymistapaa vastaan. Lähtökohtana oli ajatus siitä, että on mahdollista voittaa kapinallisia tarjoamalla turvallisuus- ja peruspalveluja sekä varmistamalla vahvan ja laillisen hallituksen läsnäolo. Ideana oli jakaa maa pienempiin yksiköihin, joita Washingtonin kanssa työskentelevät sotapäälliköt voivat hallita.
Yhdysvaltain armeijan kenttäkäsikirjassa (2006) korostetaan ”joukkojen tiheyden” eli turvallisuusjoukkojen suhdetta asukkaisiin: ”20 sotilasta tuhatta asukasta kohti (tai 1:50) pidetään usein vähimmäistiheytenä tehokkaan toiminnan kannalta. Näin Yhdysvaltojen johtaman koalitiojoukon koon tulisi olla noin 568 000 sotilasta. Tämä määrä ei toteutunut vaan jäi alle puoleen tarpeesta.
COIN -teorian ja käytännön välillä oli mittava kuilu. Aikalaisarvioiden mukaan ”Kaikki on hyvin paperilla, mutta se ei johda menestykseen paikan päällä, Afganistanin armeija on hyödytön ja poliisi korruptoitunut ” (Lisää artikkelissa Will Coin work in Afganistan?)
Talibanit
Afganistanin historia osoittaa, että he ovat harjoittaneet puhdasta kreikkalaista demokratiaa kylätasolla kahden vuosituhannen ajan – tämän päivän länsimaisen demokratia -idean vieminen Afganistaniin ymmärtämättä tätä taustaa voi toimia kabineteissa, mutta ei kentällä.
Voimakas ruohonjuuritason liike on kukoistanut viime vuosikymmeninä Afganistanissa – ja sen nimi on Taliban. Talibanin kapinalliset tekevät paljon enemmän kuin Afganistanin hallitus hyvän hallintotavan ja vastuuvelvollisuuden luomiseksi. Syrjäisissä maakunnissa Talibanin toimet ovat vahvistaneet kahta mielikuvaa: toisaalta poissaoleva ja/tai korruptoitunut Afganistanin keskushallinto ja toisaalta tehokas ja vastuullinen Taliban -hallinto. Näyttää siltä, että Taleban vastaa paremmin tavallisten kansalaisten tarpeisiin kuin Yhdysvallat ja heidän nukkehallitus Kabulissa.
Joidenkin tarkkailijoiden mukaan Taliban keskittyy nyt Afganistanin etuihin sen sijaan, että he ajaisivat uskonsotaa maailmanlaajuisessa verkostossa. Ulkomaiset militantit eivät saa nyt, kuten ennen, suorittaa toimintaansa itsenäisesti.
Minun näkökulmani
Mielestäni todennäköinen tulos on se, että koko Afganistan on Taleban -hallinnon alaisena, mikä tarkoittaa sharia -lakia, joitakin etnisiä puhdistuksia, joitain joukkomurhia, perusihmisoikeuksien heittämistä roskiin, suurta määrää afganistanilaisia pakolaisia maan sisällä ja sen ulkopuolella ja luonnollisesti inhimillinen katastrofi esim ruoan puutteen takia. Kansainvälinen yhteisö reagoi tähän julkilausumilla ja humanitaarisella avulla pakolaisleireille.
On tietysti muitakin mahdollisia skenaarioita, mutta ne ovat epätodennäköisiä ja/tai kalliita. Yksi on humanitaarinen interventio ennemmin kuin myöhemmin. Nopeita päätöksiä voitaisiin tehdä vain Yhdysvalloissa ja Venäjällä, ja paras skenaario olisi yhteinen operaatio, ensin ilmaiskut ja sitten maaoperaatio.
Hyökkäyksen jälkeen varsinaiset työt alkavat. Mielestäni tulevan Afganistan -strategian – jos tavoitteena on saavuttaa jonkin verran kestävyyttä – tulisi perustua kahteen periaatteeseen:
- Alhaalta ylös -periaate, jossa toimet, kehityssuunnitelmat ja hallinto tehdään paikallisesta kylätasosta alkaen; ei Brysselissä tai Washingtonissa tehdyistä korkeatasoisista ohjelmista.
- Integroitu lähestymistapa, jossa turvallisuus, talous, paikallinen osallistuminen/sitoutuminen ja hallinto eivät ole erillisiä sektoreita.
Tehokas, mahdollisesti USAn ja Venäjän tpteuttama ja EU:n osin rahoittama COIN -operaatio voisi olla ihmisoikeuksien kannalta hyvä ratkaisu. Tehokas tarkoittaa, että noin 600 000 sotilasta olisi lähetettävä Afganistaniin mahdollisimman pian työskentelemään kaupungeissa, kylissä ja maaseudulla paikallisten heimojen kanssa. Ajatuksena on riisua paikalliset Taliban -joukot aseista ja ryhtyä paikallisten heimojen kanssa rakentamaan joitakin julkisia peruspalveluja, paikallishallintoa ja taloutta näkemyksellä jopa joistakin ihmisoikeuksista. Muutaman vuoden kuluttua saattaa olla oikea aika rakentaa valtakunnallista yhteistyötä näiden paikallisten yksiköiden, ”kantonien” tai maakuntien pohjalta. Seurauksena voi olla löysä federaatio tai konfederaatio, jossa on minimaalinen keskushallinto.
Voimakkaiden kansainvälisten toimijoiden pitäisi nopeasti päättää, mitä tehdä Afganistanille. Oletan, että toimet ovat vähäisiä, mikä tarkoittaa muutamia lausuntoja ja humanitaarista apua. Jos humanitaariseen interventioon vastoin odotuksiani päädytään, se pitäisi tehdä tällä kertaa aivan ruohonjuuritason tasolla eikä ylhäältä alas. ”Ylhäällä” puolestaan olisi hyvä analysoida ekosysteemin monitahoisuus kuitenkaan vaarantamatta toimintaa kylissä ja heimojen keskuudessa.
Kirjoitus on suomenkielinen tiivistelmä aiemmin Conflicts by Ariel Rusila -blogissani julkaisemasta artikkelistani.
On parempi niin, että ulkovallat pysyvät kaukana Afg. sisäisistä asioista, kun kerrankin Talibanit ovat halukkaita tehdä sopuu ja neuvotteluja.
https://twitter.com/realGenZedong/status/1427660110147596291?s=19
Täyty olla varovaista optimistia. Taliban on vahva joukko, jolla on suurin osan köyhät afgaanit (jotka ovat kyllästyneitä sodasta ja ulkovalloista) tukeja. Meidän täyty hyväksyä heidät läsnäoloa ja heidän hallintonsa enemmin tai myöhemmin. Ja valmista neuvottelee heidän kanssa.
Tässä lisää aiheita Afgaanista 70 luvulla.
https://twitter.com/proustmalone/status/1427278530115670025?s=19
https://www.commondreams.org/views/2008/12/02/afghanistan-another-untold-story
Ilmoita asiaton viesti
Suurin virhe ennen, nyt ja jatkossa on lähteä siitä olettamuksesta, että vahvaa kannatusta omaava uskonnollinen liike poistettaisiin kokonaan poliittisesta vallasta. Heille olisi pitänyt tarjota itsehallintoa, mutku USA ja terrorismin status.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin esitetty se, mitä tähän mennessä on tapahtunut. Afganistanissa todella on demokratiaa, se on vain erilaista kuin meidän.
Liian vähän on kiinnitetty huomiota siihen, miten halveksittavaa on kaukomurhata ihmisiä lennokki-iskuilla. Se ei saa paikallista ymmärrystä ollenkaan. Se, että iskut perustuvat huonoon tiedustelutietoon ja iskevät vääriin ihmisiin, on jopa sivuseikka.
Eli tähän mennessä tapahtunut on kuvattu hyvin. Se mitä pitäisi tehdä, menee kokonaan pieleen. Avustustyöntekijöiden pitäisi laskeutua näiden ihmisten tasolle, ja halukkaita siihen ei lännestä löydy.
Aseiden riisuminen on aivan naurettava ajatus. Oma ase turvataan USA:n perustuslaissakin jotta ihminen voi puolustaa itseään pahaa poliisia tai pahaa hallitusta vastaan.
Todellinen jakolinja taitaa kulkea pääkaupungin ja muun maan välillä. Sama juttu kai tulee Suomeenkin. Tarvitsemme varmaan tännekin vielä EU:n joukot suojelemaan Kallion hipstereitä muuta maata vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Aseiden riisuminen on aivan naurettava ajatus. Oma ase turvataan USA:n perustuslaissakin jotta ihminen voi puolustaa itseään pahaa poliisia tai pahaa hallitusta vastaan.”
Rusilan mallissa tuo on erityisen naurettavaa. Palattaisiin vanhaan, jossa talibanit katoavat ”maan alle” eikä aseita saada kerättyä pois kuin maajusseilta. Nekin torrakot ovat mallia Enfield mk.3 tai 1891 russian.
Yli 500 000 sotilaan interventio-koalitio joutuisi suurempaan vaaraan, kuin pienemmät joukot ja ”ilmatilan herruus” olisi vuoristossa sekä maaseudulla joka tapauksessa talibaneilla, kuten tähänkin saakka. Koalitio ei ole pitänyt hallussaan edes 10% Afganistanin maa-alueesta.
Rusilan ajatelmat ovat teoreettisesti hyviä, mutta kahdenkymmenen vuoden kokemukset osoittavat, ettei mikään niistä toimi käytännössä.
Afganistanin kokoista maata ei voi haravoida täikammalla ja jokainen talibanin vastainen operaatio synnyttää uusia talibaneja.
Ilmoita asiaton viesti
”Afganistanissa todella on demokratiaa, se on vain erilaista kuin meidän”
Afganistaissa ei ole demokratiaa. Siellä olevaa, voi kuvata lähinnä spartalaiseksi oligarkiaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä että ei kelpaa Liisalle. Ei kelpaisi muukaan kreikkalainen demokratia.
Ilmoita asiaton viesti
”Voisiko ajatella, että montako afganistanilaista pitää tappaa, jotta meidän käsityksemme oikeasta hallintomallista, ihmisoikeuksista ja oikeudesta elämään toteutuu?”
Mallit löytyvät mm. natsi-Saksasta, Neuvostoliitosta sekä kommunistisesta Kiinasta. Luvut ovat joka tapauksessa miljoonissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tehokas, mahdollisesti USAn ja Venäjän tpteuttama ja EU:n osin rahoittama COIN -operaatio voisi olla ihmisoikeuksien kannalta hyvä ratkaisu. Tehokas tarkoittaa, että noin 600 000 sotilasta olisi lähetettävä Afganistaniin mahdollisimman pian työskentelemään kaupungeissa, kylissä ja maaseudulla paikallisten heimojen kanssa. Ajatuksena on riisua paikalliset Taliban -joukot aseista ja ryhtyä paikallisten heimojen kanssa rakentamaan joitakin julkisia peruspalveluja, paikallishallintoa ja taloutta näkemyksellä jopa joistakin ihmisoikeuksista.”
Mission impossible. Näinhän on juuri yritetty tehdä ja turpiin tuli.
Eikö voitaisi jo uskoa, että afgaanitovat olleet ja eläneet alueellaan satoja vuosia ja, vaikka tappavat toisiaan ja sortavat toisiaan, niin aina on kuitenkin ulkomaalaisille maahantunkeilijoille pahasti turpaan tullut. Mitä hittoa se muille kuuluu miten he haluavat siellä elää.
Veikkaisin, että Kiinan vaikutus alueella kasvaa, kun pumppaavat Talibaaneille rahaa, aseita ja muuta kalustoa. Ja se on Suomen ja jopa Euroopan kannalta ”so what”.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää analyysia muuten, mutta ajatus uudesta interventiosta ei toimi. Afganistanilaiset ovat osoittaneet, että heiltä ei kärsivällisyys lopu tuollaisten operaatioiden torjunnassa, ja länsimaat ovat osoittaneet, että ne eivät kykene maata sen omin ehdoin ruohonjuuritasolla tukevaan toimintaan (eivätkä noin toimivaksi suunniteltuun sotilaalliseen operaatioon).
Yksi mahdollinen tulevaisuusskenaario voisi olla sellainen, jossa Kiina ryhtyy aktiivisesti hyödyntämään maan luonnonvaroja.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin hallinto allekirjoitti Quatarissa 29.02.2020 talebanien kanssa sopimuksen, jonka mukaan USA vetää maasta pois kaikki joukkonsa 01.05.2021 mennessä ja taleban ottaa vastuun vallasta omilla tavoillaan.
Biden petti tämän sopimuksen myöhästyttämällä maasta poistumista.
Maassa maan tavalla tästä eteenpäin, vaikka kaikki asiat eivät ole länsimaisen käytännön ja moraalin mukaisia, vaan sharialain määrittämää järjestystä.
Afganistanin väestömäärä on kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana 20 miljoonasta 40 miljoonaan. Euroopan on pidettävä ulkorajansa suljettuna pelkästään jo terrorismiuhan ja turvallisuuden takia länteen pyrkiviltä afgaaneilta.
PS. Afganistanin taloutta on pidetty yllä USA:n varoin ja kehitysavuin, joka on ollut parhaillaan rahallisesti luokkaa 100 % / maan BKT. Afganistanilla on edessään kovat ajat ja uusi normaali nyt rahahanojen sulkeuduttua tulevina vuosina. Talebanitkin pomomiehinä vamasti omat veronsa kansalta tulevat vaatimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiiski, olisiko tilanne muodostunut toiseksi, mikäli amerikkalaiset olisivat poistuneet jo 1.5.?
No ei tietenkään! Talibanit huijasivat Trumpia ja Yhdysvaltoja. Heille ei ollut tarkoitustakaan toimia Qatarin sopimuksen mukaisesti, vaan alkoivat vallata maata pala palalta.
Se missä amerikkalaiset tekivät virheen, niin Trumpin kuin Bidenin hallinto, oli liika luottaminen afgaanihallinnon kykyihin ja suunnitelmallisen vetäytymisen toteuttamisen epäonnistuminen. Nyt talibaneille jäi turhan paljon kalustoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjälläkin saa lyödä vaimoa ihan luvan kanssa”
Mitä tapahtui, kun hyvää tarkoittavat lähetyssaarnaajat lähtivät levittämään ilosanomaa uuden kuninkaan syntymästä ja heidän alaisistaan, alkuperäiskansojen keskuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän meidän pitäisi ymmärtää noin 45 vuotisen sodan jälkeen, että länsimaiset aatteet eivät sovi Afganistaniin sellaisenaan.
Seuraava Afganistanin valtaajakandidaatti lienee Kiina…
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on tosiaan vahvin kandidaatti uudeksi vahvimmaksi ulkovallaksi. Kiina tuskin tähtää sotilaalliseen valtaan, mutta hyvin todennäköisesti kaupalliseen vaikutusvaltaan. Kiina on ollut menestyksekäs Afrikassa, ja myös sen suhde esimerkiksi Myanmariin toiminee esimerkkinä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupankäynti, kolonialismi ja imperialismi ovat saman asian eripuolia. Kaupankäynnin kautta voidaan edetä vähitellen hegemoniaan…
Ilmoita asiaton viesti
Kiina osannee sitouttaa maita itseensä ja talouteensa. Nuo mainitsemani maat ovat hyviä esimerkkejä siitä, että Kiinalla on jo vastaavia, sen omaa taloutta hyödyttäviä yhteyksiä monenlaisiin maihin. Kiinan ote on suoraviivaisempi kuin länsimaiden, eikä sen tarvitse perustella läsnäoloaan ja sen moraalia medialle, joten se usein myös pärjää paremmin tässä kisassa, ja tällaisissa vaikeissakin tapauksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat, EU-maat ja Nato eivät tuohon enää halua koskea pitkällä tikullakaan. Afganistaniin ei tulla tekemään minkäänlaista interventiota, vaikka talibanit tappaisivat puolet kansasta.
Mikäli Afganistanista tulee taas terrorismin pesäpaikka (kuten odottaa saattaa, koska talibanit eivät ole koskaan pitäneet lupauksiaan), niin Yhdysvallat tulee tekemään sinne ilmaiskuja, mutta maainterventiot ovat poissuljettuja.
Venäjä ja Kiina koittavat haalia sieltä luonnonrikkauksia käyttöönsä ja tulevat tukemaan talibanihallintoa sen pyrkimyksissä muodostua taas sellaisten jihadistiryhmien isännäksi, jotka tekevät iskuja Yhdysvaltoja ja länsimaita vastaan. Samalla pyrkivät estämään sen, että nuo jihadistiryhmät eivät kuitenkaan tekisi iskuja Venäjää ja Kiinaa vastaan. Naisten asemasta ja ihmisoikeuksista Afganistanissa ne eivät ole kiinnostuneita tippaakaan.
Ilmoita asiaton viesti