Al Jazeera palestiinalais-israelilaisen videobloggarin kimpussa

Arrabassa, pohjois-Israelissa, vuonna 1992 syntynyt Nuseir Yassin (aka Nas) lienee suosituimpia kasvoja Facebookissa. Arabiperheeseen syntynyt muslimiksi kasvatettu ja Harwardissa opiskellut Yassin päätti v. 2016 videodokumentoida matkojaan maailmalla tavoitteenaan tehdä yhden minuutin video päivässä tuhannen päivän ajan ja julkaista se perustamallaan Facebook -sivulla Nas Daily . Tuhannen päivän kuluttua Nas Daily saavutti tavoitteensa ja oli kerännyt 11.8 miljoonaa seuraajaa.
Nuseir Yassinin ja Nas Daily’n suosio ei miellyttänyt qatarilaistaustaista Al Jazeera uutiskanavaa johtuen ilmeisesti siitä että Yassin on arabi joka avoimesti puhuu rauhanomaisesta rinnakkaiselosta israelin juutalaisten ja palestiinalaisten kesken (Yassin kuvaa itseään palestiinalais-israelilaiseksi). Al Jazeera aloitti useiden liitännäiskanaviensa kautta mustamaalauskampanjan Yassinia vastaan syyttäen tämän käyttävän sanoja avoimmuus, rinnakkaiselo, rauha vain antaakseen Israelista myönteisen kuvan; edelleen Al Jazeera väittää Nas Dailyn käyttävän kaikkia Israelin hallituksen sille antamia välineitä ja että Yassin on osa Israelin virallista propagandaohjelmaa.
Nas julkaisi 21.10.2020 vastineen syyttäen Al Jazeeraa valeuutisen levittämisestä ja valtion (Qatarin) rahojen käytöstä yksittäisen henkilön ja yrityksen mustamaalaamiseen. Al Jazeeran videot saavuttavat keskimäärin 30 000 katsojaa mutta mustamaalauskampanjassa kanavan liitännäiskanavat on valjastettu levitykseen ja tehokkaan markkinoinnin avulla katsojia on nyt saatu noin kaksi miljoonaa.
Videossaan Nas myös tuo esiin Al Jazeeran kaksinaamaisuuden koska kanava julkaisee toisilleen vastakkaisia uutisia englanninkielisessä palvelussaan verrattuna arabiankieliseen palveluunsa. Esimerkiksi englanniksi Al Jazeera toteaa ”Muistakaamme Holokaustia ja älkäämme koskaan toistako sitä” kun taas arabimaailmalle todetaan ”Tapahtuiko Holokaust todellisuudessa?”
Tänään Nas Daily’lla on 32 jäsentä, se laskee saavuttaneensa videoillaan 3.2 % maailman väestöstä, sen videoita on ladattu 6 miljardia kertaa ja sillä on 32 miljoonaa seuraajaa. Yhtiö tekee videoita kaupallisiin tarpeisiin ja myös myy videolan koulutuspalveluja mm on-line kursseina. Nuseir Yassin itse asuu nykyisin Singaporessa.
Allaolevasta linkista löytyy Nasin video aiheesta:
https://www.facebook.com/watch/?v=3535110433193633
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
No höh. Itse olen pitänyt Al Jazeeraa yllättäen asialinjan mediana. Ilmeisesti olen ollut vähän heikkonäköinen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minäkin, mutta kuten Nas tuo esiin niin näyttää sisältö olevan tyystin päinvastaista riippuen onko kyse englanninkielisestä vai arabiankielisestä versiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Alunperin se oli niin hyvä, että ”vastapuolen” piti tehdä jopa kaksi feikki- Al Jazeeraa.
Senhän perustivat BBC:ssä toimineet toimittajat.
Nyt näyttää sekin menneen sinne missä pimeys vallitsee.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”No höh. Itse olen pitänyt Al Jazeeraa yllättäen asialinjan mediana. Ilmeisesti olen ollut vähän heikkonäköinen.
”
No vähän, mutta sellaista sattuu. Voi sitä silti katsoa kunhan muistaa lähtökohdat. Sama kaiken median kohdalla eli aika vähän kannattaa suoraan luottaa ilman tarkistamisia. Siihen taas menee aikaa, ja aika on kortilla. Kaikki siis hieman hassuissa kuplissaan, mutta uteliaisuus auttaa kurkistamaan muidenkin kupliin.
Ilmoita asiaton viesti
Kas kas, epäilin Al-Jazeeraa kuten epäilen Helsingin Sanomiakin, mutta noin raskasta juttujen muokkausta en aavistanut. Tuon asian tarkistaminen on vaan hankalaa, kun ei osaa arabiaa lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Google kääntäjä osaa arabiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ja sitten on arvailtava ovatko erot Al Jazeeran vai Googlen aikaansaannoksia. Voisihan sitä joskus kokeilla.
Ilmoita asiaton viesti