Antisemitismin karkottaminen brittien Labour -puolueesta

 

Britannian Labour (työväenpuolue) on nyt valmistellut toimintasuunnitelman antisemitismin torjuntatoimenpiteistä puolueesta. Suunnitelma on vastaus Ison-Britannian kansallisen tasa-arvoelimen (The Equality and Human Rights Commission – EHRC) 29. lokakuuta 2020 julkaistuun raporttiin  kattaen komission suositukset, aikataulut niiden toteutukselle ja mittarit ohjelman toimenpiteiden onnistumiselle. EHRC seuraa toimintasuunnitelman etenemistä kahden vuoden ajan useaan otteeseen – 29. huhtikuuta 2021, 29. heinäkuuta 2021 ja 10. joulukuuta 2021. Labour raportoi toteutuksesta ensimmäiset kuusi kuukautta EHRC:lle kuukausittain ja sen jälkeen työväenpuolue raportoi neljännesvuosittain. Lopullinen arvio tehdään 10. joulukuuta 2022.

Britannian Labouria kannattaneet juutalaiset ovat viime vuosina joukoittain jättäneet puolueen koska heidän mielestään Labourista Corbynin kaudella oli tullut institutionaalisesti antisemitistinen. Jopa itseään Corbynia pidettiin antisemiittinä pro-Palestiina poliitikkona joka sivuutti liki täysin sadat antisemitistiset ilmiöt.

Puolueen antisemitistinen suuntaus kääntyi laskuun kun Keir Starmer valittiin Labour puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Starmer oli jo ennen valintaansa luvannut kitkeä antisemitismin puolueesta tai ainakin sen korkeammista elimistä aloittamalla puoluejohdossa mittavan kierrätyksen. Nyt hänen johdollaan näin on käymässä. Välittömästi raportin ilmestyttyä Labour erotti aiemman puheenjohtajansa – Jeremy Corbinin – ainakin toistaiseksi puolueesta ja nyt siis on valmistunut toimintasuunnitelma antisemitismin karkottamiseksi Labour -puolueesta.

Koko suunnitelma (18 sivua) on luettavissa seuraavasta linkistä:

ACTION PLAN: Driving out antisemitism from the Labour Party .

Alla tiivistelmä keskeisistä toimenpiteistä:

Puoluejohto sitoutuu nollatoleranssiin antisemitismistä, kulttuurimuutokseen ja antisemitistien vastaiseen toimintaan

Riippumaton antisemitismivalitusten käsittelyprosessi otetaan käyttöön mahdollisimman pian

Ulkopuoliset lakimiehiet avustavat kaikkien kansallisten toimeenpanevien ja lakikomiteoiden antisemitismipaneeleita

Juutalaisyhteisön kuuleminen sisällytetään toimintasuunnitelman kaikkiin osa-alueisiin.

Labour perustaa välittömästi korkean tason neuvoa-antavan lautakunnan työskentelemään läheisessä yhteistyössä työväenpuolueen kanssa.

Yhteenveto tapauspäätöksistä julkaistaan työväenpuolueen verkkosivustolla.

Puolueen vaaliehdokkaiden taustaselvitysten vahvistaminen.

Puolueen verkkosivusto päivitetään erityisillä sivuilla antisemitismivalituksia varten

Koko henkilökunnalle laaditaan antsemitismivalitusten käsikirja.

Vahvistetaan sosiaalisen median tarkkailu siten, että antisemitistisen sisällön jakamiseen tai tykkäämiseen voidaan soveltaa kurinpitotoimia

Koko puolueen henkilökunnalle järjestetään juutalaisten sidosryhmien ohella asianmukainen antisemitismikoulutus

Kuten ylläolevasta ehkä ilmenee niin kyseessä ei ole mikä tahansa julkilausuma vaan LogFrame -pohjalta (logical framework) toteutettu yksilöity hankesuunnitelma aikatauluineen, resursseineen ja välitarkastuksineen. Tässä mielessä Suomessakin puolueet voisivat – toki niin halutessaan – soveltaa suunnitelmaa omassa antisemitismin, rasismin tai muunkin syrjinnän vastaisessa työssään. Samoin toimintasuunnitelmaan sisältyvä 31.3.2021 julkaistava antsemitismivalitusten käsikirja (Complaints Handling Handbook) saataisi Suomessakin olla käyttökelpoinen.

Brittijuutalaisten ”Board of Deputies” yhteisön ”teesejä” Labourille 12.1.2020

Aiemmin aiheesta mm:

Työväenpuolueen antisemitismi Britanniassa, Corbynille potkut puolueesta

Op-Ed: Brittivasemmisto antisemitismin kimpussa

Britannian Labour kitkee antisemitismin puolueesta

Keir Starmer, Labour ja taistelu antisemitismi vs vasemmistosionismi


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu