Arabiemiraattien ja Israelin suhde konkretisoitumassa

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) ja Israelin ilmoitettua suhteidensa normalisoinnista 13.8.2020 on tämä historiallinen diplomaattinen läpimurto – Arabiemiirikunnat on ensimmäinen Persianlahden valtio joka solmii diplomaattiset suhteet Israelin kanssa – johtanut jo konkreettisiin toimenpiteisiin. 

Yksi ensimmäisistä jo käytäntöönpannuista päätöksistä on YAE:n presidentti Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyanin päättämä laki, joka kumoaa aiemman vuodelta 1972 peräisin olevan liittovaltion lain nro 15. Kyseinen kumottu laki sääti boikotista Israelia vastaan ja rangaistuksista sen rikkomisesta. Boikottilain kumous on osa Arabiemiraattien tavoitteita laajentaa diplomaattisia, kaupallisia ja teknologisia suhteita Israelin kanssa eli israelilaisten ja arabiemiraattien yksilöt ja yritykset voivat nyt vapaasti muodostaa kaupallisia suhteita, barter transaktioita ja harjoittaa muita taloudellisia aktiviteetteja sekä tavaranvaihtoa.

Toinen historiallinen tapahtuma oli Israelin lentoyhtiö El Alin lento nro 971 laskeutuminen YAE:n Abu Dhabiin 31.8.2020. Kyseinen Saudi Arabian ilmatilan kautta tapahtunut lento on ensimmäinen laatuaan koko Israelin valtiollisen olemassaolon aikana.

Yritysektori ei aikaillut yhteistyön aloituksessa; jo kolme päivää suhteiden normalisointia koskeneen julkilausuman jälkeen Arabiemiirikuntien Apex National Investment yhtiö allekirjoitti strategisen kaupallisen sopimuksen israelilaisen TeraGroup -yhtiön kanssa COVID-19 tutkimusyhteistyöstä ja virustestien kehittämisestä. Sopimus allekirjoitettiin lehdistökonferenssissa Abu Dhabissa 16.8.2020.

Apex National Investment (YAE) ja TeraGroup (Israel) -sopimuksen allekirjoitus. Credit AFP/WAM

Israelin ja Arabiemiraattien suhteet kohentunevat jo lähitulevaisuudessa YAE:n kruununprinssi Mohammed bin Zayed on sanonut haluavansa vierailla Israelissa kattavan rauhan muodollistamiseksi. Edelleen Jerusalem ja Abu Dhabi ovat jo suunnittelemassa yksityiskohtia suurlähetystöjen avaamisesta ja lisäksi YAE suunnittelee konsulaatin avausta joko Nazaretiin tai Haifaan.

Israelin ja Arabiemiraattien kehittyvien suhteiden sisältöä on pohdittu myös sotilasanalyytikkojen toimesta. Yhteistyön päämuodoiksi oletaan kyberturvallisuutta, miehittämättömiä itsenäisesti toimivia järjestelmiä, drooneja, ohjuspuolusta ja järjestelmä integraatiota. Yhteisenä uhkana nähdään Iran ja ilmapuolustuksella on yhtenäinen viitekehys mm F-16 hävittäjien muodossa. Analyytikkojen mukaan YAE:n ja Israelin sopimus voi luoda samankaltaista kehitystä myös Israelin suhteissa Bahrainiin, Omaniin ja Qatariin, mutta toisaalta mahdollinen [Länsirannan] alueliitossuunnitelman toteutus voi vaarantaa tällaisen kehityksen.

 

And, you know, if you want to have peace in the region, you have to create peace with Israel. This is the first step. This is the strong message.” (Tri Ali Rashid al Nuaimi/YAE)

Taustaksi todettakoon, että Israelin ja Arabiemiraattien suhteet alkoivat salaa lämmetä jo 1990-luvulla. Arabiemiraattien akateemikko Jamal Sal-Suwaidi tapasi – Yhdysvaltain välityksellä – israelilaisdiplomaatti Jeremy Issacharoffin. Edellinen perusti vuonna 1994 ”Emirates Center for Strategic Studies and Research” -ajatuspajan joka puolestaan loi oivan peitteen kommunikaatioon Israelin kanssa. Suhteiden luomisen taustalla 90-luvulla oli kruununprinssi Mohammed bin Zayedin halu ostaa Yhdysvalloista hävittäjäkoneita. Jonkinasteisen luottamuksen synnyttyä Israelin pääministeri Yitzhak Rabin näytti vihreää valoa hävittäjäkaupalle.

Viime vuosina maiden suhteet kohenivat merkittävästi vuonna 2018 jolloin pääministeri Netanjahu lensi Arabiemiraatteihin salaiseen tapaamiseen kruununprinssi (maan tosiasiallinen johtaja) Mohammed bin Zayedin kanssa. Tapaamisessa ja sen järjestelyissä oli mukana myös Mossadin johtaja Yossi Cohen. Lokakuussa 2018 Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev teki ensimmäisen virallisen vierailun Abu Dhabiin jossa järjestetyssä kansainvälisessä judokilpailussa myös kuultiin Israelin kansallislaulu. Regevin jälkeen Israelin viestintäministeri Ayoub Kara ja ulkoministeri Yisrael Katz ovat matkanneet Persianlahdelle Abu Dhabiin ja Dubaihin.

Lähteet: AllArabNews , i24news , IsraelDefense , IsraelDefense , IsraelDefense  , DeutscheWelle 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu