ARBEL tuplaa pienaseiden osumatarkkuuden

IWI (Israel Weapon Industries) on esitellyt ARBEL-tietokonejärjestelmän, joka mahdollistaa kevyiden konekiväärien (LMG) ja rynnäkkökiväärien tarkkuuden dramaattisen lisäämisen erityisesti lyhytkestoisissa tilanteissa ilman, että se juurikaan vaikuttaa koulutukseen tai asehuoltoon.  ARBEL pystyy lisäämään tappavuutta yli 100 % verrattuna samaan aseeseen ilman järjestelmää.

Uudet haasteet, kuten vihollisten ilmaantuminen hetkeksi (~3 sekuntia) ja lukuisat droonit ilmassa, määrittelevät modernin taistelukentän. Pitkän tutkimus- ja kehitystyön jälkeen IWI kehitti ARBEL-järjestelmän, joka vastaa välittömiin toimiin taistelukentän nykyaikaisissa uhissa.

Järjestelmän ydin on asennettu aseen kahvaan sisältäen liipaisinkokoonpanon ja mekaaniset elementit, kun taas kaikki elektroniikka ja akku sijaitsevat kädensijan alla olevassa kotelossa, mikä on tärkein näkyvä ominaisuus, joka erottaa esimerkiksi ARBELilla varustetun Negev -konekiväärin tavallisesta Negevistä.

Järjestelmä lisää käyttäjän kuolettavuutta, tarkkuutta ja selviytymiskykyä. Järjestelmä sisältää kolme pääkomponenttia: tietokonepohjaisen alustan, päivitetyn elektronisen laukaisumekanismin antureineen ja uudella laukaisumoodilla sekä irrotettavan akun. ARBEL-järjestelmä ei vaikuta aseen toimintaan. Käyttäjä voi silti käyttää asetta vakioaseena, vaikka akku loppuisi.

Nopea vasteaika sekunnin murto-osassa mahdollistaa reagointinopeuden, neutraloi uhat tehokkaasti, lisää tappavuutta ja säästää ammuksia.  IWI:n NEGEV LMG (Light Machine Gun), johon on integroitu ARBEL-järjestelmä, saavuttaa 80-90 % osumaprosentin liikkuviin kohteisiin lisäten tappavuutta jopa kolme kertaa enemmän kuin sama ase ilman järjestelmää.

Eräs merkittävä tulos edellä mainituista ominaisuuksista on ammusten säästö, joka on tietysti yksi suurista tekijöistä taistelutilanteissa ja harjoittelussa.  ARBELilla varustettuja aseita käytettiin esittelyssä myös  miehittämättömiä ilmajärjestelmiä (UAS) vastaan.

 

ARBEL rynnäkkökiväärissä ja kevyessä konekiväärissä. Credit: EDR

Ammukset antavat jalkaväelle mahdollisuuden tuottaa tappavaa voimaa, mutta ne ovat myös taakka; monissa armeijoissa vakiovarustus on seitsemän lipasta, yksi aseessa ja kuusi taisteluliiveissä, tarkoittaen 3,2 kg:n painolastia 5,56 × 45 mm:n rynnäkkökivääristä tai 3,5 kg 7,62 × 51 mm aseissa . Ammusten kokonaismassa kasvaa, kun otetaan  huomioon kevyet hihnasyöttöiset konekiväärit. Parempi tähtäys lisää tehokkuutta ja vähentää ammusten kulutusta.

ARBELin akku tarjoaa jopa 60 tuntia jatkuvaa käyttöä ilman latausta. Järjestelmä toimii normaalisti ankarissa ympäristöolosuhteissa, päivällä tai yöllä, jolloin käyttäjät voivat valita tarvittavat optiset asetukset tehtäviä varten. ARBEL on yhteensopiva rynnäkkökiväärien, kuten ARAD, ja minkä tahansa muun AR-15-yhteensopivan kiväärin kanssa. Yhteensopivuus olemassa olevien aseiden kanssa eliminoi vaihtotarpeen, mahdollistaa nopeat päivitykset ja yksinkertaistaa ammuntatapahtumaa.

Lähteenä mm Israel Defense , EDR , IWI

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu