Asennevinoutuma Gazan saarrosta rasittaa laatujournalismiakin

”We call on citizens to not depart the Gaza Strip — unless totally necessary — in order to preserve their well-being,” ( Hamas-run Health Ministry in March 2020)
HS:n Sanomain Kuukausiliitteessä 4/20 toimittaja Sami Sillanpää kirjoittaa seuraavasti: ”Saarroksissa elämisestä tietävät 1.9 miljoonaa Gazan kaistan palestiinalaista. He ovat eläneet vuosikymmeniä saarrettuna maapläntille, jonka rajoilla ihmisten ja tavaroiden liikkumista estävät Israelin asevoimat.” Kun HS mainostaa itseään laatulehtenä ja nytkin korona-kriisin keskellä suurta missiotaan oikean tiedon välittäjänä ei voi kuin ihmetellä miten em virkkeiden yksinkertaistava asenteellinen valeuutisointi voi mennä julkaisuun saakka läpi vesittäen näin lehden oman markkinointipuheen.

Gazassa ihmisten ja tavaroiden liikkumista estää nimenomaan Egypti joka Gazan vastaisella rajallaan hyvin harvoin päästää ihmisiä Rafahin raja-aseman läpi tavaroista puhumattakaan.
Alla Israelin vuoden 1967 sodan jälkeen haltuunsa ottamia alueita hallinnoivan COGAT –viraston lukemia vuodelta 2017 jolloin 147 540 rekkaa toimitti tavaroita Gazaan:
-
3 383 440 tonnia rakennusmateriaaleja
-
568 744 tonnia ruokaa
-
637 111 tonnia kaasua
-
155 038 litraa dieselpolttoainetta
-
40 696 litraa bensiiniä
-
7 044 tonnia lääketieteellisiä tarvikkeita
-
3 154 ajoneuvoa
Edelleen Israel toimittaa vuosittain yli 125 megawattia sähköä Gazaan sekä 10 miljoonaa m3 vettä.
Vertailun vuoksi alla vielä uudempaakin tilastoa kahden viime viikon (15-21.3. ja 22-28.3.2020) ajalta Israelista Gazaan menevistä tavaravirroista:
Merkittävät määrät kiellettyä tavaraa – kuten ohjusteknologiaa, varastettuja ajoneuvoja ja luksustavaroita – Gazaan kulki lisäksi yli tuhannen Egyptiin johtavan salakuljetustunnelin kautta ennen kuin Egypti radikaalein toimenpitein muutama vuosi sitten onnistui ne tuhoamaan (ks. lisää Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan! ).
Osaltaan tavarapulaan ja saarrosmielialaan vaikuttaa sekin että Hamas otti osan gazalaisasumusten jälleenrakentamiseen vuoden 2014 konfliktin jälkeen tarkoitetuista 6.5 miljoonan tonnin rakennusmatriaaleista omaan käyttöönsä hyökkäystunneleiden rakentamiseen Israelia vastaan ( ks. esim. Gazan jälleenrakennusrahat valuvat terrorismiin ja korruptioon ).

Terroristijärjestö Hamasin kaapattua vallan Palestiinalaishallinnon Fatahilta v. 2007 sekä Egypti että Israel ryhtyivät rajoittamaan rajaliikennettä. Ennen tätä Rafahin ylityspaikkaa Egyptiin käytti 1 500 ihmistä päivässä. Rajoitusten aikana Erezin kautta Israeliin on keskimäärin päässyt 287 ihmistä päivässä vuosien 2010-2019 aikana. Vertailun vuoksi todettakoon Egyptiin matkanneiden gazalaisten keskiarvon olevan 226 ihmistä päivässä vastaavana aikana.
Jonkinlaista kuvaa Gazan ”saarrosta” antaa myös korona-epidemian innoittama Gazassa valtaa pitävän terveysministeriön maaliskuussa 2020 antama ohjeistus kansalaisilleen välttää ulkomaanmatkoja elleivät nämä ole aivan tarpeellisia.
Koronaan liittyen Israel on jatkuvassa yhteistyössä Palestiinalaishallinnon kanssa toimittaen näiden käyttöön mm virustestejä ym materiaaleja sekä avaamalla arabiankieliset palvelupakettinsa gazalaisten ja länsirannan palestiinalaisten käyttöön. Jo normaalisti gazalaisilla on ollut mahdollisuus käyttää hyväkseen Israelin korkeatasoista erikoissairaanhoitoa ja esimerkiksi v. 2016 yli 30 000 gazalaista sai hoitoa Israelilaisambilanssit päivystävät 24/7 Erezin ylityspaikalla jotta gazalaiset hätätilanteissa saadaan nopeasti israelilaissairaaloihin.
Taustoitusta mm: HonestReporting/The Gaza Blockade: An Explainer
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
40 000 litraa bensiiniä? Eikös sellaisen kuljettamiseen tarvita peräti yksi (1) perävaunullinen säiliöauto?
Ilmoita asiaton viesti
Tilastossa on ison näköisiä lukuja, joissa on monta nollaa, mutta jaetaanpa ne Gazan asukasluvulla ja vuoden päivien määrällä…
Ilmoita asiaton viesti
Bensa ja osa dieselistä lienee henkilöautoja varten ja ajomatkat Gazassa ovat melko pieniä. Muu polttoaine menee tietääkseni agregaatteihin ja voimalaitoksen sähköntuotantoon.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tämä varmaa tietoa, että ei ole olemassa israelilaista pyrkimystä tai jopa sopimusta Egyptin kanssa siitä, että Israelilla on etuoikeus hallita Gazan ulkomaankauppaa, jolloin luonnollisesti tavara liikkuu Israelin kautta? Joka tapauksessa saarto on olemassa myös Israelin puolelta, tavaraa ei liiku niin paljon kuin haluttaisiin, vaan Israel rajoittaa sekä vientiä että tuontia, joten Hesarin käyttämä sanamuoto ”Israelin harjoittama kauppasaarto” on tosiasia, vaikka sitä yrittäisi voissa paistaa tällaisen blogin avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni viennille ei ole esteitä ja varsinkin hedelmät liikkuvat Gazasta hyvin maailmalle.
IM: ”Hesarin käyttämä sanamuoto ”Israelin harjoittama kauppasaarto” on tosiasia, vaikka sitä yrittäisi voissa paistaa tällaisen blogin avulla.”
Minähän en yllä ole siteerannut HS:sta mitään em mainittua kauppasaartotekstiä. Blogin ideana oli kritisoida sitä yleistävää käsitystä että Israel estäisi ihmisten ja tavaroiden liikkumisen kun nimenomaan Israel on sallinut pääosan Gazaan/Gazasta kulkevasta tavaraliikenteestä.
Ilmoita asiaton viesti
Viennille on esteitä paljonkin, ja Israel pyrkii aktiivisesti olemaan provikkaa välistä vetävä välikäsi palestiinalaisten ulkomaan kaupassa. Jopa niin aggressiivisesti, että kun syyskuussa 2019 palestiinalaiset päättivät lopettaa lihan tuonnin Israelista, aikomuksenaan tuoda sitä suoraan itse jostain muusta valtiosta kuin Israelista — tyytymättömänä siihen että Israel myi lihaa palestiinalaisille tuoden sitä itsekin osittain ulkomailta, eli välikätenä joka vetää provikkaa välistä — Israelin reaktio ei suinkaan ollut sinun selityksiesi mukainen ”mitään esteitä ei kai ole”, vaan Israel ***kosti*** palestiinalaisten aikomuksen käydä ulkomaan kauppaa ohi Israelin, estämällä palestiinalaisia viemästä maatalouden tuotteita Jordaniaan. Vientikielto siis. Ja syynä kosto sille, että palestiinalaiset yrittivät ostaa lihaa suoraan muulta valtiolta kuin Israelilta.
Sen takia nuo sinun tilastosi näyttävät siltä, että palestiinalaisten ulkomaan kauppa kulkee Israelin kautta, koska Israel ei ainoastaan ”salli” sen (tuossa rajallisessa määrin), vaan suorastaan pakottaa palestiinalaiset väkisin käyttämään israelilaisia provikkaa ansaitsevana välikätenä ulkomaan kaupassa, ja kostaa ankarilla sanktioilla, jos palestiinalaiset yrittävät vähänkään livetä tästä käytännöstä.
https://thearabweekly.com/israel-blocks-palestinian-export-escalating-trade-crisis
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Arab Weeklyn artikkelista selviää kyse on Länsirannasta ja minä taas olen koko ajan kirjoittanut tässä Gazasta jota myös artikkelissa olevat tilastot koskevat. Ja Gazan osaltahan toinen kauppareitti kulkee Egyptin kautta.
Lisättäköön, että viimeksi esimerkiksi Trumpin rauhansuunnitelmassa on vienti-/tuontirajoituksiin esitetty ratkaisuja – mm israelilaissatamien käyttöä enemmän palestiinalaisille kunnes saavat oman satamansa toimintaan Gazaan sekä mittavaa infran avustus-/rakentamispakettia. Ehtona vain olisi ettei Gazasta tai Länsirannaltakaan niin paljon tulisi hyökkäyksiä ja terrori-iskuja Israelia vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Terroristijärjestö Hamasin kaapattua vallan Palestiinalaishallinnon Fatahilta v. 2007”
Muistelin, että Hamas voitti vaalit. Mites tämä nyt menikään?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan oikein, Hamas voitti vaalit mutta karkoitti vähemmistöön jääneen Fatahin virkamiehiä Gazasta ja samoin Rafahissa päivystäneet EU-tarkkailijatkin ottivat jalat alleen. Ja vaaleista huolimatta Hamasia pidetään terroristijärjestönä.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävää että Rusilan moraali sallii kirjoitettavan näin propagandista totuutta vääristelevän blogin, liekö kuuluvan myös evoluution kieltäjiin niinkuin useimmat israel hihhulit.
Ilmoita asiaton viesti
Ja olikohan faktoissa joitakin virheitä?
Lisäisin vielä, että raja-asemat ovat pääsääntöisesti olleet Israeliin Gazasta auki jopa konfliktien aikana, viimeksi taisi olla muutaman päivän kiinni kun ”rauhanomaisen” Suuren paluumarssin aikaan gazalaiset itse tuhosivat raja-aseman rakenteita ja niitä jouduttiin korjaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Egyptin puoleinen raja on ollut kiinni johtuen Egyptin ja Israelin välisestä sopimuksesta. Se vaan Rusila ei ole rehellistä toimintaa jättää syyt kertomatta ja vääristellä faktoja. Lisäksi Hamas voitti ihan rehellisesti vaalit aikoinaan kun on vähemmän korruptoitunut kuin fatah
Ei israel rakenna Hamasin hallitsemilla alueilla, rakentaa vilkkaasti Fatahin hallitsemilla alueilla, mistäköhän johtuu?
Kerro nyt onko sunkin mielestä maapallo 6200 vuotta vanha?
Ilmoita asiaton viesti
Karjalainen, kritiikkisi menee vähän piloille viimeisen virkkeen kaltaisten absurdiuksien takia. Olisi tehokkaampaa, jos pysyisit asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä, Israelista keskustellessa on hyvä tietää miltä pohjalta toinen on keskusteluun lähtenyt. Raamatun perusteella arvionsa tekevät hihhulit on parempi jättää rauhaan. Rusila on aiemmin kirjoittanut ihan asiallisia blogeja tosin Israelkylki edellä mutta tällä kertaa bloginsa oli kyllä kovin vääristelevä.
Ilmoita asiaton viesti
En nähdäkseni missään kirjoituksissa – tässäkään – ole argumentoinut Raamatun pohjalta ja omassa verkkojulkaisussani olen pidättynyt uskonnollista aiheista liki tyystin. Paikalliseen politiikkaan uskonnollisilla ääriliikkeillä on jotain vaikutusta; Israelissakin jotkut juutalaiset ääriortodoksit – kuten liikkeet Neturei Karta ja Satmar Hasidim – vastustavat koko Israelin valtiota.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olet lukenut Rusilan blogeja, luulisi olevan selvää, että hän ei ole Raamattu-uskovainen nuoren maan kreationismista puhumattakaan, eikä tässäkään blogeja näy merkkejä sellaisesta. Olisi siis parempi pysyä asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä, yleensä kun tulee puhdasta hasbaraa niin taustalta löytyy uskonnolliset syyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ja edelleen missähän esittämistäni faktoista oli virhe vai onko sitten niin että hasbara saattaakin pohjata tosiasioihin (en väitä näin koska en hasbara -aktiviteetteja niin paljon ole seurannut)?
Ilmoita asiaton viesti
No niin, jatka sitten tyylilläsi, kun neuvo ei kelpaa.
Ainakaan minä en jaksa lukea ”keskustelua”, jossa ei pysytä asia-argumenteissa vaan jossa esitetään usein täysin metsään menneitä arvailuja toisen keskustelijan asenteista joidenkin stereotyyppien perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Egypti on rajoittanut liikennettä Rafahista sekä tuhonnut salakuljetustunneleita koska Gaza muodosti/muodostaa Daeshin (ISIS) Siinain provinssin tuki- ja huoltoalueen josta käsin terrori-iskuja on tehty lukuisiin kohteisiin paitsi Siinailla myös syvemmälläkin Egyptissä.
Hamasin vaalivoittoa en lainkaan ole kyseenalaistanut ja demokratian kannalta olisi suotavaa että palestiinalaiset saisivat uudetkin vaalit aikaan monien lykkäysten jälkeen. Ongelmana vain on että Hamas ja Islamilainen Jihad (PIJ) ja ISIS affiliaatit tekevät terrori-iskujaan Gazan ulkopuolellekin.
Aiheeseen liittymättä kysyttäessä todettakoon, että mielestäni maapallo on vanhempi kuin 6200 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti