Aseteollisuus elämän säästäjänä?

Israelin puolustusministeriö on nyt merkittäviltä osin valjastanut puolustussektorin uuden vihollisen – Covid-19 – tuhoamiseen. Kansallisella tasolla on jo kuukausia linkitetty suurimmat sairaalat ja tutkimusinstituutit yhteen keskeisen sotateollisen kompleksin – ml Elbit Systems, Israel Aerospace Industries ja Rafael Advanced Defense Systems – kanssa. Israel muodosti nopeasti kansallisen työryhmän viruksen voittamiseen käsittäen tusinoittain tiimejä ja sadoittain tutkijoita, insinöörejä, eri alojen tohtoreita, hallintovirkailijoita ja upseereja työskennellen samaa elämää säästävien ratkaisujen kehittämiseksi.

New York Times kuvaa kuinka eräs puolustusteollisuuden yhtiö on yhdistellyt audiotekniikkaa ja tekoälyä analysoimaan hengitystä koronaindikaatioiden havaitsemiseksi, toinen kehittää hoitajille jäljityssysteemiä tartuntariskien omaavien välittömäksi tunnistamiseksi, kolmas on kehittänyt robotteja etähoidon mahdollistamiseksi.

Koronan vastaista ponnistusta kuvatessaan mm New York Times ei kuitenkaan voi välttää tiettyä valitettavaa asenteellisuutta otsikkokappaleessaan:

”The Israeli Defense Ministry’s research-and-development arm is best known for pioneering cutting-edge ways to kill people and blow things up, with stealth tanks and sniper drones among its more lethal recent projects. But its latest mission is lifesaving. ”

Lausunnollaan – kuvatessaan Israelin puolustusministeriön olevan tunnettu edelläkäyvistä ratkaisuista vihollisten tappamiseen – NYT täysin sivuuttaa sen, että Israelin puolustusministeriön T&K-direktoraatin yksi keskeisimpiä tavoitteita on nimenomaan elämän säästäminen – toisaalta vihollisalueilla varsinkin modernissa kaupunkisodankäynnissä olevien siviilien säästäminen ja toisaalta israelilaissotilaiden säästäminen käyttämällä nimenomaan tekoälyä ja muuta kehittynyttä tekniikkaa tämän tavoitteen mahdollistamiseksi.

Lähteet: NewYorkTimes ja HonestReporting 

Tulevaisuuden sotilas” on eräs tapa vähentää vihollisen siviilien kuolemia ja säästää israelilaissotilaita. TIKAD by Duke Robotics


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu