Beirutin satama räjähti

Beirutin satamassa tapahtuneet räjähdykset tappoivat tiistaina [4.8.2020] ainakin 135 ihmistä, haavoittivat tuhansia ja aiheuttivat miljardien dollareiden aineelliset vahingot. Räjähdyksestä epäiltiin ilotulitteita, asemateriaaleja, Israelia ja Hizbollahia; viimemainitut kiistivät osuutensa tapahtuneeseen. Hizbollah myös kielsi tiedot joiden mukaan Israelin ilmavoimat olisi satamassa iskenyt Hizbollahin asevarastoon.

Syyksi on ilmenemässä satamassa varastoitu noin 2750 tonnin erä ammonium nitraattia. Siitä oliko räjähdys tahaton vai tahallinen ja jos niin kenen toimesta ei tietoja ole julkistettu jos niitä onkaan.

Alla France24 analyysia ja kuvamateriaalia räjähdyksestä:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nTsqx5E_9Fk]

Räjähdys tuhosi liki täysin Beirutin sataman ja suuren osan kaupunkia, eloonjääneiden ja ruumiiden etsinnät raunioista jatkuvat. Israel ja useat muut maat ovat tarjonneet Libanonille sairaanhoidollista ja humaniitarista apua; näin siitä huolimatta, että teknisesti Israel ja Libanon ovat yhä sodassa keskenään. Libanonin rajalla oleva israelilainen Ziv Medical Center on tarjonnut sairaalaansa käyttöön loukkaantuneita varten.

Räjähdys tapahtui herkkään ajankohtaan sillä ensi perjantaina [7.8.2020] julistetaan tuomio koskien Libanonin aiemman pääministeri ja sunnijohtaja Rafic al-Haririn viisitoista vuotta sitten tapahtunutta murhaa Beirutissa. Haririn autosaattuetta vastaan iskettiin liki kolmen tonnin räjähteellä ja tuomion saanevat neljä shiiojen Hizbollah -taistelijaa. Tuomio voi epävakauttaa maata entisestään.  Lisäksi jo aiemmin viime viikkoina jännitteet Israelin ja Libanonin rajalla ovat nousseet.

Internet-vahtikoiran NetBlocksin mukaan Libanonissa ilmoitettiin merkittävistä internetkatkoksista räjähdyksen jälkeen. On epäselvää, mikä aiheutti seisokin.

Lähteenä mm: JerusalemPost , TheNewArab

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu