Beirutin suurräjähdys seurausta kuudesta pienemmästä

Seismologisen datan pohjalta Israelissa tehty analyysi näyttää Beirutin satamassa tapahtuneen kuusi suurräjähdystä edeltänyttä pienempää räjähdystä. Näistä viimeisin lienee ilotulitteiden räjähdys joka puolestaan johti varsinaisen tuhon aiheuttaneeseen ammonium-nitraatti varaston räjähdyksen. Seismologinen tallenne voi viitata sabotaasiin tai lähistöllä olevien asejärjestelmien virhetoimintaan.

Kansainvälisen maanjäristyksiä ennakoivan IRIS -geologiahankeen kuusi seismologista sensoria sijaitsevat noin 70 km päässä Libanonin rannikolta 2200 metrin syvyydessä. Israelilaisen Tamar Groupin Boaz Hayounin mukaan kuusi räjähdystä tapahtuivat 11 sekunnin välein ja päärajähdys seurasi viimeistä 43 sekunnin kuluttua. Hayoun, aiempi sotilasinsinööri ja nykyinen räjähdeasiantuntija, pohjaa analyysinsa myös muihin alueella oleviin seismologisiin sensoreihin; hän ei voi havaintojensa pohjalta sanoa mikä räjähdykset aiheutti, vain niiden tapahtumisen kyseiseen aikaan samassa paikassa.

The seismogram showing the large blast in Beirut and the small blasts that preceded it. Credit: Israel Defense

IDF:n räjähdeturvallisuuskeskuksen johtaja Aharon Goren pitää puolestaan epäilyttävänä räjähdysalueelle syntynyttä 43 metriä syvää kraateria, hänen mielestään tällainen syvyys selittyy vain sillä, että ammonium-nitraattivaraston alla on ollut jotain räjähtävää materiaalia tai sitten räjähtänyt määrä on paljon ilmoitettua 2750 tonnia suurempi. Seismologiset havainnot voisivat selittyä mikäli satama-alueella olisi kaivaustöiden yhteydessä tehty kontrolloituja maanalaisia räjäytyksiä – tästä ei kuitenkaan ole mitään merkkejä kuin siitäkään, että syynä olisi ollut ajastimella varustettu ketjutettu pommi. Gorenin mukaan looginen selitys voisi olla maanalaisten räjäytysten tuottama lämpö joka on sytyttänyt ammoniumvaraston vieressä olleet ilotulitteet ja vasta sitten syntynyt tulipalo olisi aiheuttanut ammoniumbaraston räjähdyksen voimaltaan noin 3.3 Richterin asteikolla.

Alueelle päässeet ulkomaiset tutkijat ja reportterit ovat löytäneet räjähdyspaikalta maanalaisia rakenteita, joista joitakin on kuvattu mm. paniikkihuoneiksi. Epäilyjä on myös laajemmasta maanalaisesta Hizbollahin hallitsemasta kaupungista käsittäen mm satamassa olevien tunneli- ja varastotilojen verkoston. Niitä on pidetty joko Hizbollahin asevarstoinia tai myös ihmissalakuljetukseen liittyvinä rakenteina. Libanonin hallitus alunperin kielsi maanalaisten rakenteiden olemassaolon.

Hizbollahin johtaja Sheikh Hassan Nasrallah on kieltänyt useaan otteeseen järjestönsä vastuun Beirutin satamassa varastoituihin ammonium nitraattiin kuin myös epäiltyihin ohjus- ja asevarastoihin: I absolutely, categorically deny the presence of missiles or any material for us in any warehouse at the port,” Asian selvittelyä on vaikeuttanut myös Libanonin presidentti Michel Aounin kieltäytyminen kansainvälisestä tutkimuksesta räjähdyksen syiden selvittämiseksi. Sittemmin joillekin ulkomaisille tutkijoille, kuten FBI:lle, lupa kuitenkin lienee myönnetty.

Räjähdyksen selvittämistä vaikeuttaa osaltaan tilanteen politisoituminen. Pitkään talousvaikeuksista, korruptiosta ja lukkiutuneesta hallintorakenteesta kärsineessä Libanonissa räjähdys on synnyttänyt laajoja mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia tilanteessa jossa maa jo valmiiksi on romahduksen partaalla.

Lähteet: IsraelDefense , Reuters , SkyNews 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu