Beirutin täsmäohjustehtaat

Beirutin täsmäohjustehtaat nousivat otsikoihin jälleen kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu paljasti [29.9.2020] YK:lle oletetettujen Hizbollahin täsmäohjusvarastojen/-tehtaiden osoitteita. Libanon on vielä kauan toipumassa Hizbollahin ammoniakkivaraston elokuisesta räjähdyksestä Beirutin satamassa (mm: Beirutin satama räjähti ) ja Israel puolestaan haluaa tuoda esiin muitakin kohteita Beirutin siviiliasutuksen keskellä joissa vastaavia onnettomuuksia voi jatkossakin tapahtua kuin on jo vuosien mittaan tapahtunutkin siviiliuhreja tuottaen useissa kohteissa Hizbollahin hallitsemien alueiden kylissä ja kaupungeissa.

 

Paljastuksen jälkeen Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah kutsui paikallisia ja kansainvälisiä reporttereita Netanjahun paljastamiin osoitteisiin. Kaoottisessa tiedotustilaisuudessa otettujen kuvien pohjalta tiloissa ei näyttäisi olevan täsmäohjusten tuotantoa, kokoamista tahi varastoja.

Israelin armeijan (IDF) mukaan pääministeri Netanjahun paljastukset eivät välttämättä ole lainkaan virheellisiä. Ensinnäkin on epäselvää ovatko reportterit päässeet kuvaamaan kaikkiin maanalaisiin tiloihin ilmoitetuissa osoitteissa; toiseksi ko tiloissa työskentelevien haastateltujen yhteydet Iranin Libanonissa toimivaan täsmäohjusohjelmaan on viimeistään nyt selvitetty ja kolmanneksi reporttereiden ottamasta kuvamateriaalista selviää tiloissa olevan useitakin täsmäohjusten valmistukseen liittyviä koneita ja laitteita jotka ovat olleet mahdollisesti vaikeammin siirrettävissä kuin ennen median tuloa tiloissa mahdollisesti olleet ohjukset.

Allaolevassa IDF:n videossa analyysiä Hizbollahin tiedotustilaisuuden materiaalista:

 

Oman näkemykseni mukaan kansainvälisen yhteisön ja erityisesti YK:n tulisi viimeinkin ryhtyä toimimaan laittomien (Libanonin hallituksen ja armeijan ulkopuolisten) asetehtaiden ja -varastojen kitkemiseen Libanonin siviiliasutuksen keskeltä. 

Beirutin sataman räjähdys on johtanut Libanonin poliittiseen kaaokseen kaikkien syytellessä siitä toisiaan. Samalla Libanonissa on jo merkittävää sisäistä painetta vaatimuksille, että vain Libanonin armeijalla saisi olla aseita. Tämä vaatimus on linjassa niin YK:n, EU:n kuin USA:kin esitysten kanssa.

YK:lla on tähän toimintaan jo valtuutus turvaneuvoston päätöslauselman 1701 nojalla ja myös vakiintunut operaatio – UNIFIL – tehtävän toteutukseen. Toiminta tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että välittömästi saatuaan tiedon – vaikkapa IDF:lta – YK:n paikalla olevat tarkastajat voisivat tutkia epäillyt kohteet ja varmistaa onko siellä vaikkapa ohjustehtaita ja -varastoja vai ei. Näin toimimalla suojeltaisiin mahdollisesti vaarassa olevia siviilejä kuin myös edistettäisiin alueen vakautta vähentämällä laittomien täsmäohjusten määrää ja jännitteiden eskaloitumista.

Lähteet ja lisää mm: IDF , JerusalemPost , IsraelDefense

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu