Britannian Labour kitkee antisemitismin puolueesta

”I will tear out this poison by its roots and judge success by the return of Jewish members and those who felt that they could no longer support us,” ( Keir Starmer)
Britannian Labour puolueessa vuosikausia kasvanut antisemitistinen suuntaus kääntynee laskuun kun varjohallituksen Brexit -ministeri Keir Starmer valittiin Labour puolueen uudeksi puheenjohtajaksi Jeremy Corbynin jälkeen. Starmer oli jo aiemmin huhtikuussa luvannut kitkeä antisemitismin puolueesta tai ainakin sen korkeammista elimistä aloittamalla puoluejohdossa mittavan kierrätyksen.
Sir Keir Starmer, Britannian pääoppositiopuolueen uutena puheenjohtajana, pyysi juutalaisyhteisöltä anteeksi antisemitismin tahraa puolueessaan ja voittopuheessaan [4.4.2020] vakuutti tunnistavansa ongelman ja kitkevänsä sen pois. Starmerin toiveena on näin mahdollistaa puolueensa jättäneiden juutalaisten paluu takaisin.
Labour puolueen antisemitismi kohosi kukoistukseensa väistyneen puheenjohtaja Jeremy Corbynin kaudella, jolloin useat juutalaisvaikuttajat poistuivat puolueen toiminnasta. Helmikuussa 2019 Labour ilmoitti saaneensa 673 antisemitismi -syytöstä jäseniltään huhtikuun 2018 ja tammikuun 2019 välisenä aikana. Huhtikuussa 2019, the Sunday Times raportoi Labourin saaneen 863 asiaa koskevaa valitusta puoluejäseniä kohtaan. Vuotaneiden sähköpostien mukaan yli puolet tapauksista oli jäänyt selvittämättä ja 28% ei johtanut lisätutkimuksiin ja edelleen alle 30 henkilöä oli erotettu kun taas mm ”Heil Hitler” tervehdyksiä ja juutalaiskysymystä koskevia kommentteja verkossa esittäneitä jäseniä ei oltu erotettu.

Jeremy Corbynin johdolla Labour kärsi yhden suurimmista tappioistaan viime joulukuun parlamenttivaaleissa mahdollistaen Boris Johnsonin nousun maan johtoon. Nyt koronaviruksen seurauksena Johnson on kutsunut oppositiojohdon mukaan hallituksen työhön terveyskriisin voittamiseksi.
Lähteenä mm i24NEWS ja Sunday Times
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Hämmästyttävää tässä on se, että Suomen valtamedia on vaiennut täysin asiasta. No on kyllä antisemitismistä ja rasismista juttua riittänyt mutta niissä on tikunnokkaan nostettu oikeistopopulistit. Työväenliikkeen antisemitismistä on vaiettu vaikka meilläkin joidenkin sosialistipoliitikkojen sustautuminen antaisi aihetta jornalismiin. Pitäisi muistaa että natsitkin olivat sosialisteja eikä mitään oikeistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni käänne länsimaissa tapahtui kuuden päivän sodan jälkeen. Aiemminhan mm kibbutsismi oli työväen sionismin ilmentymänä ehkä ainoita sosialismin onnistuneita toteutuksia ja Israelin Labor oli vallassa koko valtion alkuvuosikymmenet. Ennen kuuden päivän sotaa Neuvostoliitto aseisti ympäröiviä arabimaita ja sodan jälkeen yhä enemmän Palestiinan alueen arabeja ja länsimaiden vasemmistopuolueet omaksuivat saman linjan. Britanniassa Laborin antisemitismin nousuun on vaikuttanut osaltaan monien arabitaustaisten poliitikkojen nousu merkittäviin asemiin puolueen piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaan on. Kylmän sodan aikana vasemmisto päätti mennä Neuvostoliiton leiriin jolloin sen vihollisia olivat Israel ja Yhdysvallat sekä läntiset demokratiat yleensä. Ja näissä asetelmissa nykyinen vihervasemmisto jatkaa edelleen jos ei muuten niin todistaakseen että markkinatalous ja kapitalismi ovat yhtä huonoja kuin sosialismikin. Koronakin on jo laitettu markkinatalouden syyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Valtamediassa antisemitismi ei herätä laajempaa keskustelua, jotakin Pariisin terrori-iskua ehkä lukuunottamatta. Itse kirjoitin Britti Labor puolueessa aiheesta käydystä kamppailusta mm 2016 artikkelin ”Op-Ed: Brittivasemmisto antisemitismin kimpussa” – https://arielfi.wordpress.com/2016/05/06/op-ed-brittivasemmisto-antisemitismin-kimpussa/ .
Ilmoita asiaton viesti
Kun kerran britit ovat kyseessä, on puolueen nimi ”Labour”, ei suinkaan Labor.
Muuten täyttä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos oikaisusta.
Ilmoita asiaton viesti