Droonihyökkäys(-yritys) Israelin kaasukentälle

Hizbollah, Hamas ja muut Iranin tukemat ryhmät ovat lisänneet drooni [miehittämätön lentokone – UAV] – uhkaansa viime vuosina. Israelin alasampumien kolmen droonin hyökkäysyritys lauantaina [02/07/22] kuvaa Iranin ja Hizbollahin välisten uhkien kasvavaa yhteyttä alueella – ja erityisesti libanonilaisen terroristijärjestön kiihtyneitä yrityksiä kohdistaa iskuja Israelin rannikon edustalla oleviin kaasukenttiin.

Iran on useiden viime vuosien aikana laajentanut nopeasti drooni-ohjelmaansa ja auttanut  alueensa terroristiliikkeitä kehittämään omaa drone-teknologiaansa. Osa drooneista on ns kamikaze-lennokkeja käsittäen taistelukärjen ja ne on suunniteltu lentämään tuhoutuen samalla kohteessaan itsekin. Israeliin kohdistuva drone-uhka on ilmaantunut hitaasti, vaiheittain viimeisten useiden vuosien aikana. Hizbollah on käyttänyt droneja useiden vuosien ajan, mutta ne ovat yhä kehittyneempiä ja uhka kasvaa.

Hizbollah sanoi sunnuntaina [03/07/22], että sen lauantaina käynnistämä drooni -hyökkäys, jossa Israel ampui alas kolme sen droneista, suoritti Hizbollahin suunnitteleman tehtävän. Iranin tiedotusvälineet ovat myös tutkineet, kuinka drooni -uhka voisi johtaa laivaston konfliktiin Israelin kanssa. Raportissa Hizbollah kertoo avoimesti pyrkineensä laukaisemaan droneja Karishin kaasualustan suuntaan. [Brittiläis-kreikkalainen yritys asentaa alustan Karishin kaasukentälle 3 kuukauden sisällä] Hizbollahilla on suuri arsenaali drooneja, joita se on kehittänyt kahden viime vuosikymmenen aikana Iranin tuella. Joihinkin niistä on pakattu ammuksia, jotka tekevät niistä kamikaze-drooneja, kun taas toiset on suunniteltu valokuvaamiseen tai vain häiritsemiseen.  Nyt tuhotut droonit olivat ilmeisesti tiedustelutehtävissä.

Tutkimus- ja koulutuskeskus Alma arvioi joulukuussa 2021 Hizbollahilla olevan tuolloin noin 2 000 miehittämätöntä lentokonetta (UAV). Viimeisten 15 vuoden aikana Hizbollahin UAV-koneiden määrä on lisääntynyt valtavasti. Hizbollahilla ja Iranilla – sekä Iranin tukemilla huthilaisilla Jemenissä, Iranin tukemilla puolisotilaallisilla joukoilla Syyriassa ja suurella määrällä Iraniin liittyviä miliisejä Irakissa – kaikilla oli drooni-valmiuksia. Vuonna 2019 Iran käytti drooneja ja risteilyohjuksia hyökätäkseen Saudi-Arabian Abqaiqin laitokseen. Se myös käynnisti Kataib Hizbollahin Irakissa kohdistaakseen Saudi-Arabiaan drooneilla. Iran siirsi drooniteknologiaa Jemenin hutheille, jotka ovat tehneet niillä lukuisia iskuja Saudi-Arabiaa vastaan ​​vuosien varrella. Tammikuussa uhka kasvoi kattamaan hyökkäykset Arabiemiirikuntiin. Lokakuussa 2021 Iran käytti drooneja Etelä-Syyriassa iskussa Tanfin varuskuntaan, jossa Yhdysvaltain joukot ovat läsnä. Viime heinäkuussa Iran käytti drooneja kaupalliseen alukseen Omaninlahdella ja tappoi kaksi merimiestä Mercer Streetin säiliöaluksen komentosillalla. Helmikuussa Iran lensi droneja Iranista Irakin yli Israeliin. Yhdysvaltain johtama koalitio ampui ne alas. Viime vuonna Iranin uskotaan siirtäneen Shahed 136 droonea Jemeniin. Niillä voi olla kantama, jonka avulla ne voivat iskeä Eilatin.

Droonien pudotus kuvaa Israelin kykyjä havaita droneja ja myös Israelin vuosien mittaisia ​​investointeja teknologiaan niiden tuhoamiseksi. Näitä ovat sotalentokoneiden ja Barak-maa-ilma-ohjusten käyttö sekä Israelin uusimpien korvetti-alusten varustaminen parhailla järjestelmillä drone- ja ohjusuhkien havaitsemiseksi ja pysäyttämiseksi. Israel on lisännyt Iron Domen kykyä pysäyttää myös tämän tyyppiset uhat.

Israel Aerospace industries (IAI) yhtiön jalostama Barak-8ER järjestelmä on nyt käyttöönottovaiheessa. Kyseessä on aiemman Barak-8 ohjuksen pidemmän – 150 km – kantaman versio aiemman 70 km kantaneen version sijaan. Pystyyn laukaistava ohjus omaa 360 asteen peiton, aiempaa nopeamman reagointikyvyn, lyhyemmän minimietäisyyden, hyvän operoitavuuden ja korkean immuniteetin elektroniselle häirinnälle. Ohjus on osa Barak MX järjestelmää jossa tutkat havaitsevat aiempaa tarkemmin matalalla lentäviä kohteita.

Saudi Arabian öljylaitoksiin tehdyissä iskuissa käytetyt risteilyohjukset olivat iranilaista Qudas 1 -tyyppiä. Sekä risteilyohjukset että ”kamikaze” -droonit ohittivat traditionaalisen Patriot ohjuspuolustuksen paljastaen näin Patriotin heikon kohdan. Tilannetta pyritään nopeasti korjaamaan asentamalla Raytheonin kehittämä Howler vasta-drooni järjestelmä Patriotiin. Uudistus parantaa puolustusta matalalla ja hitaasti lentäviä kohteita vastaan.

Israel on jo vuosikymmeniä kehittänyt laserpohjaista ohjustorjuntaa siinä kuitenkaan onnistumatta kustannus ja teknologiahaasteista johtuen. Ongelmana on ollut mm korkealaatuisen ja kokonsa säilyttävän ja tarvittavan kantaman omaavan säteen tuottaminen. Teknologinen läpimurto tapahtui kun yleinen kemikaalinen laser korvattiin luotettavammalla sähköisellä laserilla ja kun useat lasersäteet saatiin kehittyneiden algoritmien avulla kootuksi yhdeksi tarpeeksi voimakkaaksi säteeksi joka kykenee pudottamaan lentävät kohteet viiden kilometrin kantamalla.Uuden lasertorjunnan etuna Iron Domeen verrattuna on ensinnäkin se että ”ammukset” eivät lopu niin kauan kuin on sähköä. Toinen etu puolestaan on taloudellinen sillä yhden torjunnan hinta on vain $3.50 kun vastaavasti Iron Domella yksi ohjus maksaa noin $49,000. (Lisää: Iron Dome+: Sähkölaser torjuntajärjestelmä )

Lahav Or (”Light Blade”) laser puolustusjärjestelmä on otettu käyttöön Gazan rajalla. Uusi puolustusjärjestelmä on erityisesti tarkoitettu Gazasta Israeliin lähetettyjen räjähtein ladatuin ilmapallojen, leijojen ja droonien torjuntaan. (Lisää: Light blade -laser käyttöönotettu Gazan rajalla )

 

Lähteinä mm: Jerusalem Post , Jerusalem Post ,


Liite:  

IAI ilmapuolustustarjonta

Israel Aerospace Industries eli IAI on Israelin suurin ilmailu- ja avaruusalan tuotteita- ja palveluita sotilaalliseen ja siviilikäyttöön tarjoava yritys. Siinä on 15000 työntekijää ja se on kokonaan Israelin valtion omistama.

IAI on sitoutunut huippuosaamiseen ja on todistetusti kyennyt vuosikymmeniä kehittymään modernin taistelukentän jatkuvasti muuttuvien tarpeiden mukaisesti.  IAI:n ilmapuolustusratkaisuihin  kuuluvat tutkat, häirintäjärjestelmät, houkuttimet ja erilaiset varoitusjärjestelmät ja alla oleva luettelo antaa kuvan tuote- ja ratkaisuvalikoimasta.  Kuvien alla olevista linkeistä löytyy tuotetietoa (englanniksi), kuvia ja videoita kustakin tuotteesta erikseen.

IAI ilmapuolustustarjonta 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+2
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu