Egypti uudistaa ilmavoimiaan venäläishävittäjin, Israel vielä tukeutuu Yhdysvaltoihin

Sukhoi Su-35 (aka Flanker-E) on Egyptin ilmavoimien uusin palvelukseen otettu uusi hävittäjä ja on myös nyt vastaanottanut kaikki jo aiemmin tilaamaansa 46 MiG-29M ja MiG-29M2 monitoimihävittäjää. Näiden venäläishävittäjien lisäksi Egypti omaa 24 uutta Dassault Rafael hävittäjää vanhempien 94 Mirage -hävittäjäkoneiden ohella Ranskasta. 218 yhdysvaltalaista F-16 hävittäjää säilyy edelleen käytössä. Kun USA myi Israelille omia F-35 hävittäjiään se kieltäytyi myymästä niitä Egyptille. Tämän Egypti koki horjuttavan voimatasapainoa alueella.

Egyptin asevoimia ollaan merkittävästi uudistamassa ja tämä tapahtuu vähentämällä aiempaa riippuvuutta Yhdysvalloista. Venäläis- ja ranskalaishävittäjien ohella harkinnassa on myös mm yhteiseurooppalainen Typhoon -hävittäjä. Taisteluhävittäjien ohella Egypti vastaanotti 2019 marraskuussa 40 venäläistä Ka-52 taisteluhelikopteria.Tilanne kuvaa Egyptin halua hajauttaa asehankintojaan ja palauttaa voimatasapainoaan ilmaherruuden osalta suhteessa Israeliin.
Egyptin painottaessa asehankintojaan pois Yhdysvalloista tukeutuu Israel liki täysin yhdysvaltalaiseen kalustoon. Israelin ilmavoimat koostuvat noin 350 modernista hävittäjästä, noin 70 hyökkäyshelikopterista ja tukena on lisäksi tankkaus-, häirintä-, tiedustelu-, harjoitus- ja kuljetuskoneet; liki kaikki kalusto on Yhdysvalloista. Israel on käyttänyt F-35 hävittäjää nelisen vuotta ja taistelutilanteissa reilut kaksi vuotta ja nyt niitä on pari laivuetta, hankintaa ryhdyttiin valmistelemaan v. 2006. Ennen käyttöönottoa Israel halusi parantaa F-35:n ominaisuuksia mm tutkien ja elektronisen sodankäynnin osalta. Edelleen Israel vaati itsenäisiä huoltomahdollisuuksia. Lisäksi mm Elbitin elektroniikan ohella Israel valmistaa kyseisen koneen siipiosia ja kypäränäytöt. Samoin Israelin omia ohjuksia voidaan käyttää aseistuksen osana. Tämä F-35 kehitetty versio tunnetaan nimellä F-35 Adir.iä.
Alkuperäisessä versiossa on yhä 13 vakavaa korjattavaa teknistä puutetta ja yli 800 ongelmaa ohjelmistojen kanssa. Ohjelmistokoodia ko koneessa on yli kahdeksan miljoonaa riviä. Kone uhkaa jäädä ikuiseksi kehitysversioksi ja sen hintakin ylitti budjetin eli hintana noin 200 miljoonaa dollaria/kone. Ja kaiken lisäksi suorituskyvyltään huonompi kuin ilmavoimien nyt käytössä olevat koneet. Ne saatiinkin halvemmalla USAn sotilasapubudjetin tuella.
Kun USA päätti viime syksynä myydä F-35 hävittäjiä myös Arabiemiirikunnille on Israel vaatinut jälleen käyttöönsä USAn parasta viidennen sukupolven hävittäjää eli Lockheed Martinin F-22 Raptor hävittäjää säilyttääkseen laadullisen etumatkansa ilmavoimiensa osalta. Raptor on kaksimoottorinen, yksipaikkainen jokasään huipputekninen monikäyttöhävittäjä ja sen uskotaan olevan tällä hetkellä ylivoimainen myös ilmataisteluissa. USA on kieltäytynyt myymästä Raptoreita useille liittolaisilleen ja nähtäväksi onnistuuko Israel niitä ostamaan. Raptor on viidennen sukupolven hävittäjä joka on verrannollinen Kiinan Chengdu J-20 ja Venäjän Sukhoi Su-57 vastaaviin hävittäjiin.
Kenraalimajuri Khaled Okasha, Egyptian Center for Strategic Studies -laitoksen johtaja, on todennut Al-Monitor -julkaisun haastattelussa, että USAn myytyä viidennen sukupolven F-35 hävittäjiä Israelille tämä takasi Israelin ilmaylivoiman tämän tyyppisten koneiden osalta ja päivitetyt Sukhoi 35 hävittäjät tasapainottavat tilannetta. Venäläishävittäjää on menestyksekkästi testattu Syyrian sodassa ja tämä auttoi korjaamaan kyseisen hävittäjän aiempia heikkouksia.
Okasha painotti Egyptin oikeutta hajauttaa asehankintojaan ja on näin tehnytkin huolimatta siitä, että Yhdysvallat uhkasi Egyptiä sanktioilla ja aseavun katkaisemisella venäläishävittäjien hankinnan myötä.
Asejärjestelmien modernisointi on mitä suurimmassa määrin myös poliittinen kysymys. Esimerkiksi Egyptin tukeutuu energiapolitiikassaan Italian valtio-omisteiseen ENI-konserniin, joka suurimmilta osin vastaa Egyptin kaasun- ja öljyntuotannosta. Italia varmistaa voimakkaan läsnäolonsa itäisellä Välimerellä mm asesopimuksilla Egyptin kanssa, viimeisimpänä esimerkkinä joulukuussa 2020 tehty miljardisopimus, joka saattaa sisältää Egyptin merivoimien uudistamista, Eurofighter Typhoon -hävittäjiä ja sotilassateliitteja. Tämäkin palvelee Egyptin asehankintojen vähentämistä USAsta.
Israel on puolestaan harkinnut riippuvuuden vähentämistä Yhdysvalloista tukeutumalla enemmän omaan asetuotantoonsa. Kuitenkin aiemmilta ajoilta ja varsinkin USAn aseavun (sisältäen ostetut ja lainoitetut asehankinnat) ansiosta alan israelilaisyritykset omaavat läheiset tuotekehityssuhteet Yhdysvaltoihin eikä hankintojen hajauttaminen Israelille ole mielekästä. USA on tuellaan saanut myytyä aseitaan Israeliin ja talousavun turvin Israel puolestaan on saavuttanut laadullisen ylivoimansa (“qualitative military edge”) oman asekehityksensä myötä. Poliittista aspektia tuo myös esiin se, että Israel on perunut asekauppoja Venäjään vihamielisesti suhtautuviin maihin, kuten Ukrainaan, ja Venäjä puolestaan vastaavasti kauppoja Iranin tapaan Israelia kohtaan vihamielisiin maihin.
Vaikka Egyptin ja Israelin asevarustelun voi nähdä keskinäisenä kilpailuna ei näin välttämättä ole koska mailla on hyvin pitkälle meneviä turvallisuus-, talous- ja energiapoliittisia intressejä. Mainittakoon Egyptin ja Israelin perustaneen joulukuussa 2019 Eastern Mediterranean Gas Forum kutsutun yhteisön yhdessä Italian (sic.), Kyproksen, Kreikan, Jordanian ja Palestiinalaishallinnon kanssa.
Geopoliittista kilpailua asevarusteluun saattaa siinä mielessä liittyä, että Yhdysvaltain vähentäessä rooliaan Lähi-idässä ja Afrikassa ovat Venäjä ja Kiina täyttämässä osaltaan tätä valtatyhjiötä.
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
> Israel vielä tukeutuu Yhdysvaltoihin
Eiköhän rahoittaja edellytä, että heidän rahoillaan ostetaan heiltä. USA:n taloudellista tukea Israelin puolustukselle voisi luonnehtia lahjakortiksi, joka käy vain tässä samassa kaupassa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, epäilenkin vain olisiko Israel hankkinut ilman lahjakorttia ainuttakaan F-35 -konetta. Kiinnostavaa miten ihmeessä Brasilia uskalsi hankkia jenkkien sijaan mielstään parhaan vaihtoehdon eli ruotsalaisen Jas Gripenin version.
Ilmoita asiaton viesti
Sai halvalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuus on miehittämättömien lentoaseiden. 10 vuoden päästä F35 ja vastaavat joutavat museoon. Kukaan ei uskalla lentää niillä.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnistuslennot miehittämättömällä koneella?
Ilmoita asiaton viesti
”… on Israel vaatinut jälleen käyttöönsä USAn parasta viidennen sukupolven hävittäjää eli Lockheed Martinin F-22 Raptor hävittäjää säilyttääkseen laadullisen etumatkansa ilmavoimiensa osalta. Raptor on kaksimoottorinen, yksipaikkainen jokasään huipputekninen monikäyttöhävittäjä ja sen uskotaan olevan tällä hetkellä ylivoimainen myös ilmataisteluissa. USA on kieltäytynyt myymästä Raptoreita useille liittolaisilleen…”
USA ei ole koskaan myynyt ainuttakaan F-22 Raptoria yhdellekään muulle valtiolle, eikä tule myymään: tuotantolinja on suljettu, eikä sen uudelleen käynnistämistä pidetä tarkoituksenmukaisena.
– Kummallista, miksi Israel tämän tietäen em. vaatimuksia esittäisi.
”Raptor on viidennen sukupolven hävittäjä joka on verrannollinen Kiinan Chengdu J-20 ja Venäjän Sukhoi Su-57 vastaaviin hävittäjiin.”
Raptorin ero Kiinan Chengdu J-20:een on kuin yöllä ja päivällä, koska Yhdysvalloilla on pitkä etumatka sekä lentokoneiden häiveteknologian, sensorifuusion, muiden puolustushaarojen asejärjestelmiin verkostoitumisen että muiden 5. sukupolven monitoimihävittäjien ominaisuuksien käytössä.
Venäjän Sukhoi Su-57 (PAK-FA) on moottoriteknologiansa vaikeuksien takia jäänyt kehityksessään pahasti aikataulustaan jälkeen ja aiempi yhteistyökumppani Intia on lähtenyt hankkeesta. Palveluskäyttöön konetta ei ole saatu, joten ”verrannollisuutta” F-22 Raptoriin sillä ei ole olemassakaan. Wikipedia-artikkelin mukaan ”JSC Sukhoi has started the serial production of the aircraft in late July 2019. The first serial Su-57 with the new engine is expected to be rolled-out in 2022.”
”Alkuperäisessä [Lockheed Martin F-35 Lightning II] versiossa on yhä 13 vakavaa korjattavaa teknistä puutetta ja yli 800 ongelmaa ohjelmistojen kanssa. Ohjelmistokoodia ko koneessa on yli kahdeksan miljoonaa riviä. Kone uhkaa jäädä ikuiseksi kehitysversioksi ja sen hintakin ylitti budjetin eli hintana noin 200 miljoonaa dollaria/kone. Ja kaiken lisäksi suorituskyvyltään huonompi kuin ilmavoimien nyt käytössä olevat koneet. Ne saatiinkin halvemmalla USAn sotilasapubudjetin tuella.”
Ja Israelko on sitten omista koneistaan kaikki nuo ongelmat korjannut, mutta jättänyt vain kertomatta siitä USA:lle ja Lockheed Martinille? Ja F-35:sta on siis tulossa koko läntisen maailman ilmavoimien pääkalusto, jonka tilauskirjat ulottuvat vuosikausiksi eteenpäin, ilman että ”vakavia korjattavia teknisiä puutteita” ja ohjelmistojen bugeja olisi ollenkaan korjattavissa? – Tämä kohta tekstistä haiskahtaa kovin Venäjän ja sen juoksupoikien levittämälle disinformaatiolle.
”Israel vielä tukeutuu Yhdysvaltoihin”, kertoo otsikko. Kyllä: Yhdysvalloilla on ”vielä” kohtuullisesti suurempi kansantalous kuin Israelilla, ja sen mukaisesti enemmän resursseja korkean teknologian asekehitykseen. Kiinnostaisipa tietää, miten ja milloin tämä asiain tila muuttuu…
Ilmoita asiaton viesti
Raptorin osalta odotetaan linjojen avautuvan uudelleen vuonna 2024 jolloin on projektoitu ns mid-life upgrade (MLU) -päivitys. Pidän mahdollisena että viennin osalta Israel muodostaisi poikkeuksen koska esim. F-35:n osalta heille myönnettiin erivapauksia kehitystyön, valmistuksen ja huoltojen suhteen.
Israel ei tietenkään ole korjannut kaikkia F-35 puutteita, vain ne joista jenkkien kanssa sovittii kuten tutkat ja elektroniseen sodankäyntiin liittyvät järjestelmät.
Sukhoi S, u-57 on myös kehitystyön alla, sen ensiversioita on testattu useaan otteeseen taistelukäytössä Syyrian sodassa vuodesta 2018 lukien.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ihmeessä MLU -päivitys vaatisi tuotantolinjojen avaamista? Eiköhän siinä ole kyse lähinnä ohjelmistopäivityksistä, ja ”rautapuolella” kenties joidenkin järjestelmäkomponenttien vaihtamisesta uusiin, tai lisävarusteiden käyttöönotosta. Onhan näitä tehty Suomenkin Horneteille, samassa yhteydessä on saatu valmius esim. kypärätähtäimen käytölle tms. Sehän on aivan eri asia kuin lähteä valmistamaan kokonaisia uusia lentokoneita alusta lähtien.
Wikipedian mukaan alun perin suunniteltujen 750 koneen sijaan F-22:n valmistusmäärä supistettiin 187 operatiiviseen lentokoneeseen 8 koekoneen lisäksi v. 2009, koska yksikköhinta jäi korkeaksi eivätkä Venäjä ja Kiina onnistuneet yrityksissään kehittää sille omaa vastinettaan, ja monipuolisempi F-35 oli kehitteillä. Viimeinen Raptor toimitettiin v. 2012.
En voi mitenkään uskoa, että Israel tai mikään muukaan Yhdysvaltain liittolainen saisi ainuttakaan näistä USAF:n 187 F-22:stä, koska muutamalla koneella ei ole Israelille ratkaisevaa merkitystä suhteessa aiheutuvaan USA:n hävittäjävoiman menetykseen – onhan Israelilla jo F-35 palveluskäytössä ja alueellinen ilmaylivoima sen ansiosta, joten tyyppikirjavuus aiheuttaisi pelkästään lisäkustannuksia. Mistä lähteestä on peräisin väite, että Israel vielä kaiken kukkuraksi havittelisi F-22 Raptoria itselleen?
Israelin lentokoneteollisuus valmistaa F-35:n siiven osia sekä tähtäinkypäröitä (Elbit Systems). Israel sai osallistua koneen kehitystyöhön ja kykeni sovittamaan siihen itse valmistamansa johtamis-. valvonta-, viesti- ja tietokonejärjestelmät – sillä ehdolla, että ohjelmien koodaus tehdään Yhdysvalloissa.
V. 2018 Yhdysvaltain laivasto teki Lockheed Martinin kanssa $ 148 miljoonalla sopimuksen Israelin omien aseiden hyväksynnästä, sovittamisvälineistä ja ELSO analyyseistä F-35:lle.
Raportoidusti 47 ohjelmistopäivitystä (Block 3F+) Israelin F-35:n päätietokoneelle tekee mahdolliseksi israelilaisen elektroniikan ja aseistuksen käytön, joka sallii Israelin käyttää omaa ulkoista häirintälaitteistoaan sekä rungon sisällä kuljetettavia itse valmistamiaan ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan -ohjuksia.
Jos Israel on korjannut F-35:n puutteita muitakin käyttäjiä hyödyttävästi, tottakai valmistaja Lockheed Martin haluaa jakaa parannukset koneen koko käyttäjäyhteisölle kaupallisista syistään – mikä on tottakai kohtuullistakin, ottaen huomioon pylväsdiagrammista ilmenevä Yhdysvaltain jatkuva sotilasapu Israelille.
Suhoi Su-57 on kehitystyön alla, mutta vakavasti otettava sarjatuotantoversio lentää aikaisintaan 2022. Ensiversioita on syytäkin testata yksipuolisessa ”taistelukäytössä” Syyriassa Assadin vastaisiin kapinallisiin, joilla ei taatusti ole mitään vasta-asetta puolustautuakseen. Länsimaissa koeammuntoja taas ei ole tapana tehdä eläviä maaleja vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
HM: ”Mistä lähteestä on peräisin väite, että Israel vielä kaiken kukkuraksi havittelisi F-22 Raptoria itselleen?”
Tässä yksi lähde:
News had circulated that the Israeli military had expressed interest in the F-22 as the advanced stealth aircraft could allow its air force to maintain its “qualitative military edge” (QME), which the United States is legally required to preserve. This followed the agreement by the United States to sell the Lockheed Martin F-35 Lightning II to the United Arab Emirates. The story, which was first reported by the London-based Asharq Al-Awsat, cited internal sources that senior Israeli defense officials sought to acquire the F-22 as it was designed for greater air-to-air combat capability than the F-35.
https://nationalinterest.org/blog/buzz/sorry-israel-wont-get-us-f-22-raptor-stealth-fighters-172402
While Jerusalem has accepted that its Arab neighbors could eventually operate the fifth-generation stealth aircraft, it is most likely is looking to maintain its military edge by purchasing other advanced military platforms – and that could mean the Lockheed Martin F-22 Raptor…Israeli defense officials have said that the purchase of the F-22 isn’t currently on the table, but there is hope in Jerusalem that the military assistance agreement with Washington could be modified at some future date. That could allow the Israeli Air Force to operate the Raptor, which by many accounts remains the most advanced fighter in the world in terms of maneuverability, armament and range.
https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-israel-might-soon-want-f-22-raptor-171517
Ilmoita asiaton viesti
Ohoh, onpa uskomatonta vaatimista! Ikään kuin Arabiemiraatit olisivat muka Israelille varteen otettava uhka jos saavat tahollaan F-35:n käyttöönsä.
Mutta linkitetyn jutun otsikko antaa odotetun vastauksen: Sorry, Israel Won’t Get U.S. F-22 Raptor Stealth Fighters.
Restarting the program would be astronomical to say the least, eli tuotantolinjaa ei enää kannata avata.
Ilmoita asiaton viesti
Nauratti tämä kohta ” 350 modernista hävittäjästä.”
Israelin ilmavoimissa on runsaasti F15 ja F-16 koneita, jotka käyttöiältään vastaavat Suomen ilmavoimien Hornet-kalustoa ja vaativat lähivuosina samanlaista uudistamista kuin Hornetit. Osa Israelin moderneista koneista taisi lennellä Libanonin ilmatilassa jo silloin kun minä olin siellä.
Sama ongelma on Yhdysvaltain omilla lentovoimilla. Konekanta vanhenee uhkaavasti ja siksi F-35 ajetaan kuin käärmettä pyssyyn kaikista sen vioista ja tyyppivioista huolimatta.
PS: Häivekoneista puhumisen voisi jo lopettaa. Viittaan tässä Suomen Sotilas lehden uusimman numeron artikkeliin häivekoneista. Ei ole olemassa mitään tutkissa näkymättömiä koneita. Näiden häivekoneiden edut perustuvat niiden muihin ominaisuuksiin kuin tutkassa näkymättömyyteen, joka siis on puhdasta propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä ole olemassa silmälle näkymättömiä lintuja. Siitä huolimatta, pitkältä matkalta on eroa varpusen havaitsemisessa, verrattuna joutseneen, kurkeen tai merikotkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Modernius on tietty suhteellista; kun Israelin naapurustossa käytetään Mig-15 koneita ja Cesnoja niin jatkuvasti päivitetyt israelilaiskoneet vaikuttavat hyvinkin moderneilta.
Ilmoita asiaton viesti