EU tukee laittomien palestiinalaissiirtokuntien rakentamista, YK puolestaan terrorismia

Melko yleinen palestiinalaisnäkökulma

Siirtokunnat – ”setlementit” – ovat tuttu aihe Israelista kansainvälisessä mediassa. Näitä ”laittomia” asutuksia tuomittaessa unohtuu liki täysin toiset EU:n sadoilla miljoonilla rahoittamat laittomat palestiinalais-siirtokunnat nk Alue C:llä Länsirannalla.

Länsirannalla sijaitseva alue C määriteltiin Oslon sopimusprosessissa – jonka siis sekä Israel että Palestiinalaishallinto kansainvälisen yhteisön tuella hyväksyivät – alueeksi jonka hallinnosta Israel yksinomaan vastaa. Länsirannan alueilla A ja B puolestaan Palestiinalaishallinto vastaa joko osin tai kokonaan hallinnosta ja mm rakennuslupien myöntämisestä.

Edellä mainitun Oslon sopimusten vastaisesti EU ja Palestiinalaishallinto ovat tukemassa siirtokuntien rakentamista ilman mitään koordinaatiota Israelin kanssa.  EU:n taloudellinen tuki mahdollistaa sen ettei Palestiinalaishallinnon tarvitse neuvotella enää mistään Jerusalemin kanssa joka neuvotteluprosessi kuitenkin oli keskeinen osa Oslon sopimuksen toteuttamista.

 

BESA Centerin (Begin-Sadat Center for Strategic Studies)   tuore julkaisu ”EU Funding of Illegal Palestinian Settlement in Area C (PDF ) valottaa tätä EU:n tukemaa laitonta siirtokuntatoimintaa. 

BESAn analyysi, pohjautuen mm seurantajärjestö Regavimin tilastoihin, toteaa laittomia palestiinalais-siirtokuntia ja yhdyskuntarakennetta syntyneen 250 kohteeseen Alue C:llä viimeisten viiden vuoden aikana ja näiden tukemiseen on laittomasti rakennettu yli 600 km teitä.  Mm yli 400 EU:n rahoittamaa asuinrakennelmaa on pystytetty Länsirannan [Juudea ja Samaria] alue C:lle ilman mitään rakennuslupia.

Aiempina vuosina Israelin siviilihallinto myönsi palestiinalaisille rakennuslupia, esimerkiksi vuosien 2011-2012 aikana hyväksyttiin 328 hanketta. Nämä lukemat ovat sittemmin jyrkästi pudonneet koska Alue C:n palestiinalaiset tai viranomaiset eivät ole enää juurikaan hakeneet lupia kieltäessään Israelin oikeuden myöntää niitä.

Credit: Fred Maroun

YK:lta taustatuki

EU:n ohella kannattaa mainita myös YK. Jo aiemminhan on tuttua UNRWAn tuki vihakoulutukselle Gazassa kuin myös se, että UNRWAn kouluja on käytetty ohjusvarastoina ja laukaisupaikkoina Israeliin tehdyissä raketti-iskuissa. Parempaa kuvaa ei anna myöskään YK:n Libanonin erikoislähettiläs joka juuri twiittasi ahkeruudestaan seuraavasti:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Eli YK:n erityislähettiläs on huolissaan useiden valtioiden ja turvallisuuspalveluiden terroristijärjestöksi määrittelemän Hizbollahin budjetista. Mainittakoon että myös EU on määritellyt Hizbollahin aseellisen siiven terroristijärjestöjen mustalle listalle. 

Viime vuosina Hizbollahin budjetin suuria menoeriä on ollut mm terroritunnelien valmistusosaamisen osto Gazan Hamasilta.  Tämä investointi meni kuitenkin hukkaan Israelin tiedustelupalvelujen tehokkuuden ja anti-tunneli keinojen kehityksen myötä.  Valmistuneista Libanonista Israeliin johtavista tunneleista tuhottiin puolisen tusinaa  Operaatio Northern Shieldin  myötä vuodenvaihteessa 2018-19.  

 

Sittemmin Hizbollah on keskittänyt resurssejaan mittavan ohjusarsenaalinsa kehittämiseen aiempaa tarkemmiksi ja tuhovoimaisimmiksi Iranin suosiollisella avustuksella. Israelin droonihyökkäys (25.8.2019) Hizbollahin tukikohtaan Beirutissa hidastanee Hizbollahin täsmäohjusohjelmaa jopa vuodella. Hyökkäyksellä tuhottiin avaruus- ja ohjusohjelmissa käytetty sekoitin [vertical planetary mixer] ja sen tietokoneistettu ohjausyksikkö joiden tarkoituksena oli tehdä kehitteillä oleviin täsmäohjuksiin välttämätöntä huippulaatuista polttoainetta.

 

Näkemykseni

Alue C:n asutustoiminta on EU:n aktiivista toimintaa yhden konfliktin osapuolen toiveiden täyttämiseksi käytännössä osapuolten välisissä neuvotteluissa tavoiteltavan ratkaisun sijaan. EU siis toimii laittomasti rahoittaessaan luvatonta palestiinalaisten asutustoimintaa alueella joka Oslon sopimusten mukaan on täydellisesti Israelin hallinnassa niin kauan kunnes osapuolet keskinäisissä neuvotteluissaan toisin päättävät. Palestiinalaisasumuksille, joille ei ole myönnetty mitään rakennuslupia,  Länsirannan arabit eivät – Israelin valtion auktoriteetin kieltäessään – hae rakennuslupia, niitä rakennetaan mm luonnonsuojelualueille tahi Israelin armeijan harjoitusalueille. Edelleen kun nämä asutukset eivät liity mihinkään jätehuoltojärjestelmään ne osaltaan aiheuttavat ympäristötuhoja. Kuitenkin kaikissa kehittyneissä yhteiskunnissa rakennuslupaprossessi on tärkeä maankäytöllisten sekä turvallisuus-, ympäristö- ja yhdyskuntarakennetekijöiden huomioonottamiseksi rakentamisen yhteydessä.

Israelin Givat Zeev’n uudisasutus Ramallahin lähellä Länsirannalla

EU ohjannut vuosittain kymmeniä miljoonia euroja EU:n veronmaksajien varoja edellä mainittuun laittomaan asutustoimintaan. Näin toimiessaan EU asettuu selkeästi yhden alueellisen kiistan osapuolen tueksi. EU:n viralliset asiakirjat toteavat hankkeiden tasoittavan tietä Palestiinalaishallinnon vallan lisäämiseksi alue C:llä eli siis Israelin alueella.  Toki on väitetty Israelin rakentavan laittomia siirtokuntia Alue C:lle ja tämä väite pitääkin osin paikkansa koska monille näistäkään ei rakennuslupia ole haettu.  Luvattomat israelilaissetlementit ovat useimmiten ns ”outposteja”, liikuteltavia kevytrakenteisia asumuksia luvallisten pääosin turvamuurin takanana sijaitsevien uudisasutusten ollessa käytännössä pikkukaupunkeja kerrostaloineen ja yhdyskuntarakenteineen.   Mielestäni on kuitenkin kohtuullista tuoda esiin myös vastaavat ko alueen palestiinalais-siirtokunnat joka puoli kokonaan tuntuu unohtuvan EU:n, YK:n ym tahojen laatiessa hypokriittisiä Israelia tuomitsevia kannanottojaan. 

Alue C:n toimenpiteet ovat osa EU:n jatkuvaa tukea Palestiinalaishallinnolle, palestiinalaisille ja palestiinalaispakolaisiksi luokitelluille henkilöille; EU:n tuki em. ryhmille on yli 300 miljoonaa euroa vuodessa. Todettakoon kuitenkin seikka, että Israelin ja EU:n suhteet talouden ja T&K toiminnan tasolla ovat hyvällä tasolla vaikkakin poliittisella tasolla suhteet ovat olleet heikot jo vuosikausia.

Asia erikseen ovat lukuisat YK-järjestöt jotka vastaavan puolueellisesti ajavat agendojaan rahoittaen ohessa terrorismia, asevarustelua, historian uudelleenkirjoitusta, antisemitismiä ja vihakoulutusta vaikeuttaen näin rauhanomaisen neuvotteluratkaisun aikaansaamista.  Mielestäni Suomenkin tulisi olla kriittisempi YK:ta tai sen alajärjestöjä rahoittaessaan jotta edellä mainittua toimintaa vähennettäisiin.  Luonnollisesti Suomen tulisi uudelleenarvioida myös Lähi-itää koskevat maaohjelmansa, kahdenväliset hankkeensa (vaikkapa tuet Gazan lasten sotilaallisille kesäleireille ja vihakoulutukseen) sekä tukemiensa järjestöjen – kuten vaikkapa yksipuolista propagandaa harjoittavan Kirkon ulkomaanavun (EAPPI) toiminta. 

Esimerkki verirahoista: Blood money -The PA has paid 2,692,500 shekels to terrorists who murdered 23 people ja laajemmin aiheesta mm kirjoituksissani Suomikin maksaa tapporahaa palestiinalaisille ja Länsivallat rahoittavat edelleen palestiinalaisterrorismia .

Palestiinalaishallinnon päivitetty (2019) maksuohjelma terroristeille. Lähde PMW

 

Taustoista mm seuraavissa aiemmissa kirjoituksissani:

Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive
UNRWA:n eettinen haaksirikko [Op-Ed]
UNESCO ”lahjoitti” Temppelivuoren muslimeille
YK:n tukema lapsisotilaiden [viha]koulutus Gazassa uhkaa supistua
Länsivallat rahoittavat edelleen palestiinalaisterrorismia
Op-Ed: Susya – EU:n tukema laiton Länsirannan siirtokunta

Kuvakaappaus Regavimin parodiasta

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu