Euroviisut ja antisemitismi

Euroviisujen semifinaalien jälkeen Helsingin Sanomat ihmetteleeMiten on mahdollista, että Israel pääsi Euro­­viisujen finaaliin poliittisella laululla?  Suurimpana syynä HS pitää sitä, että Israelin osallistuminen Euroviisuihin ei puhuta suurimmassa osassa Euroopan maita ollenkaan samalla tavalla kuin Suomessa. HS selvitti asiaa tänä keväänä lähettämällä viestin kaikkiin Euroviisuihin osallistuvien maiden yleisradioyhtiöihin, Suomea ja Israelia lukuun ottamatta.Vastanneiden yleisradioyhtiöiden mukaan kisamaissa ei ole käyty laajoja julkisia keskusteluja aiheista paria poikkeusta lukuun ottamatta. Monen maan yleisradioyhtiöistä jätettiin vastaamatta kysymyksiin. Yleinen näkemys on, että Israelin osallistuminen Euroviisuihin on ollut iso puheenaihe lähinnä Pohjoismaissa, Irlannissa ja Britanniassa. Muualla julkista keskustelua on ollut nähtävillä paljon vähemmän.

HS:n aiemman kyselyn pohjalta voi päätellä, että Israelin osallistuminen Euroviisuihin ei aiheuta laajaa ja yhtenäistä vastustusta kisamaissa. Esimerkiksi Virossa ei ole myöskään tehty vetoomuksia Israelin osallistumisen suhteen. Joitain vaatimuksia boikotista on tullut maan yleisradiolle kirjeitse, mutta  vaikuttaa siltä, että lähettäjät eivät ole virolaisia vaan ulkomailta.

Anti-Israel protesti Malmössä Euroviisujen yhteydessä, ja mukana myös ”River to Sea” plakaatit ja banderollit, (AP Photo/Martin Meissner)

Eurovisiotapahtuman yhteydessä Malmössä on ollut viisuviikon aikana laajahkoja protesteja Israelin osallistumista vastaan. Pääosin rauhanomaisesti tapahtuneissa protesteissa tapahtui kuitenkin joitain ylilyöntejä. Esimerkiksi ryhmä mielenosoittajia ahdisteli israelilaistoittajaa tivaten onko tämä juutalainen tai israelilainen sekä vaativat nähdäkseen henkilöllisyystodistusta. Läsnä oli paljon poliiseja joten mitään vakavampaa ei tapahtunut mutta tapaus vain osoittaa kuin anti-Israel protesteissa antisionismi ja antisemitismi liudentuvat helposti yhteen.

Toisenlaisiakin ääniä on tullut esiin. Perjantaina esimerkiksi Saksan kulttuuriministeri Claudia Roth tuomitsi israelilaisten taiteilijoiden boikotoinnit ”täysin mahdottomana hyväksyä…Erityisesti näinä aikoina tarvitsemme enemmän kulttuuriyhteistyötä Euroopan ja Israelin välillä”, hän kirjoitti X:ssä, entisessä Twitterissä. Myös Ranskan Eurooppa-ministeri Jean-Noel Barrot otti saman linjan Liberation-sanomalehden haastattelussa. ”Politiikalla ei ole sijaa Euroviisuissa”, hän painotti.

INSS: n mukaan Hamasin ja siviiliyhteistyökumppaneiden israelilaisten siviilien joukkomurha Gazan rajayhteisöissä 7. lokakuuta 2023 ja sitä seurannut Israelin ja Hamasin välinen sota johtivat antisemitististen hyökkäysten määrän merkittävään kasvuun maailmanlaajuisesti. Lokakuusta joulukuuhun raportoitujen tapausten määrä nousi 500 % Isossa-Britanniassa, 400 % Saksassa, 813 % Alankomaissa ja 430 % Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä suurin osa hyökkäyksistä liittyy ”palestiinalaismieliseen” toimintaan, joka liittyy sekä islamistisiin ryhmittymiin että radikaaleihin vasemmistojärjestöihin.

Antisemitististen hyökkäysten määrä on kasvanut jyrkimmin sosiaalisen median alustoilla, kun Israelia ja sionisteja vastaan ​​kohdistunut verkkoväkivalta on lisääntynyt ennennäkemättömällä 1 200 prosentilla lokakuun 7. ja 10. päivän välisenä aikana. Samaan aikaan äärioikeistolaiset aktivistit ovat menossa kaduille ja käyttävät sosiaalista mediaa soittaakseen laittomien maahanmuuttajien – pääasiassa muslimien – karkottamiseksi maistaan, ja jotkut myös levittävät vihapuhetta juutalaisia ​​ja Israelin valtiota vastaan ​​ja jopa näyttävät hakaristiä.

7/10 päivän jälkeen näyttää siltä, että nämä kaksi vastakkaista ryhmää, oikealta ja vasemmalta, ovat tarttuneet todelliseen tilaisuuteen astua sosiopoliittisen keskustelun keskipisteeseen ja laajentaa julkista tukeaan hyödyntämällä ajankohtaisia ​​tapahtumia. Aiempi merkittävä esimerkki äärioikeiston noususta Yhdysvalloissa oli hyökkäys Capitol-rakennukseen 6. tammikuuta 2021, jota johti uusnatsien, valkoisten ylivallan kannattajien ja QAnon-seuraajien joukko silloisen presidentti Trumpin tuella.  Uusnatsikonseptia on ajatus ”sionistien miehittämästä hallituksesta” tai ZOG:sta. Tämän ajatuksen mukaan ”juutalaiset” ovat jotenkin hallitusten ja markkinoiden erilaisten manipulaatioiden takana ja ovat siksi syyllisiä kapitalistiseen riistoon ja kommunismiin.

Anti-Defamation League (ADL) on vuosikymmeniä taistellut antisemitismiä vastaan julkaisten aiheesta vuosittain raportteja, tilastoja ja analyyseja.

Vuonna 2023 ADL listasi 8 873 antisemitististä tapausta Yhdysvalloissa. Tämä on 140 % kasvua vuonna 2022 kirjatuista 3 698 tapauksesta, ja se on suurin luku sen jälkeen, kun ADL aloitti antisemitististen tapausten jäljittämisen vuonna 1979. Itse asiassa ADL seurasi enemmän tapauksia vuonna 2023 kuin kolmena edellisenä vuonna yhteensä.

Allaolevaa kuvaa klikkaamalla pääsee maanosa- ja maakohtaisiin – mukaanlukien Suomi – tilastoihin antisemitisistisistä asenteista viimeisen raportin (2023) mukaan:

Lähteinä mm: Times of Israel INSS , HS , HS


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu