Gantzista hallitustunnustelija

”I will serve the voters of all of the parties and all the citizens of Israel. I will lead the effort to heal the Israeli society of the coronavirus, as well as from the virus of hatred and division.” (Benny Gantz)

Israelin presidentti Reuven Rivlin on päättänyt antaa hallitustunnustelijan tehtävän Blue&White -puolueen johtajalle Benny Gantzille. Päätöstä edelsi presidentin neuvottelut kaikkien Knessetissä edustettuina olevien puolueiden kanssa. Neuvotteluissa 61 parlamentaarikkoa kannatti Gantzia hallitustunnustelijaksi, Netanjahua puolestaan 58 yhden edustajan jätettyä kantansa ilmaisematta.

Gantzilla on nyt 28 päivää plus mahdollinen 14 päivän jatkoaika muodostaa hallitus yli vuoden kestäneen poliittisen takalukon aukaisemiseksi. Vastaanotettuaan tunnustelijatehtävän hän lupasi tehdä kaikkensa hallituksen muodostamiseksi mahdollisimman nopeasti. Neljänsien ennanaikaisten uusintavaalien välttämiseksi hallitustunnustelijan tehtävä on mahdollista antaa Gantzin mahdollisesti epäonnistuessa vielä jollekulle muulle presidentin päätöksellä tahi Knesset enemmistön tukiessa jotakuta pääministeriehdokasta.

President Reuven Rivlin (R) tasks Blue and White chairman Benny Gantz with forming a government in a ceremony at the President’s Residence in Jerusalem on March 16, 2020. (Mark Neyman/GPO)

Kolmannet Knessetin vaalit pidettiin vuoden sisään maaliskuun alussa 2020. Ensimmäiset vaalit noin vuosi sitten päätyivät tasatilanteeseen toimivan pääministeri Netasnjahun oppositiojohtaja Gantzin kesken, toiset vaalit syksyllä päätyivät oppositioliittoutuman hienoiseen voittoon ja kolmannet vaalit puolestaan Netanjahun Likud -puolueen täpärään voittoon. Mikään vaali ei toistaiseksi useista tunnustelijoista huolimatta ole tuonut Knessetin enemmistöä hallituksen taakse.

Vaikka Netanjahua vastustavilla puolueilla on yhteensä 62 paikkaa ei enemmistöhallituksen muodostuminen ole lainkaan selvää johtuen nykyisen opposition sisäisistä ristiriidoista. Keskusta-vasemmistolaista Gantzia tuki hallitustunnustelijaksi toisaalta äärioikeistolainen mutta sekulaari Avigdor Liebermanin Yisrael Beiteinu puolue ja toisaalta vasemmistoon luettava yksi vaalivoittaja eli Arabien yhteislista joita Lieberman pitää terroristien tukijoina. Lisäksi vielä kaksi Gantzin oman B&W -puolueen edustajaa on ilmoittanut kieltäytyvänsä hallitusyhteistyöstä arabipuolueiden kanssa. Gantzilla olisi siis teoriassa historiallinen mahdollisuus muodostaa hallitus arabipuolueiden tuella mutta käytännössä tämä hallitus todennäköisesti häviäisi luottamuslauseäänestyksen Liebermanin tuen puutteessa.

Neljänsien ennenaikaisten vaalien välttämiseksi kansallinen yhtenäisyyshallitus on luontevin vaihtoehto Gantzin B&W:n ja Netanjahun Likudin pohjalta ja tätä vaihtoehtoa Liebermankin tukee. Ongelmana on suostuuko Netanjahu toimimaan tällaisessa hallituksessa muussa kuin pääministerin asemassa pitkittääkseen näin häntä vastaan nostettua oikeusprosessia. Netanjahu on tarjonnut vaihtoehdoksi hänen johdollaan toimivaa kansallista hätätilahallitusta tai pääministerirotaatiota hänen ja Gantzin kesken. Presidentti Rivlin tukee rotaatiovaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi mutta Gantz on sitä aina periaatteellisesti vastustanut myöntyen esitykseen vain jos hätätilahallitus edustaisi kaikkia israelilaisia ml Arabien yhteislistan.

A campaign billboard for Mr. Netanyahu’s Likud Party, left, shows Benny Gantz with an Arab politician, Ahmad Tibi, part of Mr. Netanyahu’s effort to tar Mr. Gantz as soft on Arabs. Credit: Dan Balilty for The New York Times

Gantzin B&W on toimittanut parlamenttiin kolme aloitetta Netanjahun suistamiseksi vallasta. Ensimmäisessä esitetään pääministerikausien rajaamista kahteen, toinen estäisi pääministerinä toimimisen syytteen alaisena ja kolmas estäisi syytteen alaisen henkilön toiminnan hallitustunnustelijana. Liebermanin Yisrael Beiteinu on toimittanut vastaavia aloitteita.

Koska keskusta-oikeistolaisella Likudilla ja keskusta-vasemmistolaisella B&W:lla ei juurikaan ole merkittäviä poliittisia eroja mm turvallisuuskysymyksissä lienee on ainut este Netanjahun asema. Toki Likud voisi vaihtaa johtajaansa mutta tämä vaihtoehto ei ole edes keskustelujen alla.

Yksi vaihtoehto – jota on esittänyt hra Plesner/Israel Democracy Institute – olisi Gantzin johtama ”teknokraattinen” väliaikainen virkamieshallitus, jonka tavoitteena olisi pitää valtion pyörät pyörimässä mm hyväksymällä budjetti ja mahdollistamalla Israelin poliittisen järjestelmän reformit nykyisenkaltaisesta halvaantuneesta tilanteesta ulospääsemiseksi.

Pääministeri Netanjahun pitkään odotettua oikeudenkäyntiä on nyt pandemian takia siirretty ja se alkanee aikaisintaan toukokuun 24. päivänä 2020.

Lähteitä mm: NewYorkTimes , IsraelHayom , Times of IsraelILTV.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu