Gazan useat totuudet

Gazan humanitaarisen kriisin ohella pääsiäisenä nousi esiin erityisesti aprillipäivänänä loppuneet taistelut al-Shifaan sairaalassa.  Seurasin tilannekuvauksia tuntikausia al-Jazeeran, DW:n, BBC:n ja IDF:n kuvamateriaalien pohjalta. Mitenkään yllätyksettömästi Al-Jazeeran uutisointi poikkesi suuresti IDF:n välittämästä informaatiosta eurooppalaisten kanavien tasapainotellessa pääosin verifioimattomien lähteiden varassa. Joka tapauksessa lienee selvää, että pariviikkoiset taistelut olivat merkittävä episodi meneillään olevassa sodassa sekä molemmille osapuolille että paikallisille siviileille.

Al-Shifan sairaalakompleksi ennen sotaa ja 1.huhtikuuta 2024. Sateliittikuvakaappaus.

Ensimmäinen huhtikuuta IDF:n ja Shin Betin joukot saivat päätökseen operaation Shifan sairaalakompleksin alueella. Shayetet 13:n, 401. prikaatin taisteluryhmän ja 162. divisioonan komennossa olevan Nahal-partion joukot poistuivat sairaalan alueelta. IDF:n mukaan Gazan kaupungin pääsairaalaa käytettiin Hamasin taistelijoiden tukikohtana. Armeija kuvaili operaatiota yhdeksi menestyksekkäimmistä lähes kuusi kuukautta kestäneestä konfliktista ja mainitsi 200 terroristia tapetun, 900 epäiltyä militanttia oli pidätetty ja 500 heistä oli tunnistettu Hamasin tai Palestiinan Islamic Jihadin (PIJ) jäseniksi.

Hamasin mukaan Israelin puolustusvoimat tappoivat alueella 400 ihmistä, ainakin 300 ruumista on löydetty tähän mennessä. Kuolleiden tarkan määrän määrittäminen on vaikeaa osan ruumiista ollessa hautautuneina raunioihin tai jääneen telaketjujen alle IDF:n poistuessa alueelta. Al-Jazeera väitti joitakin vainajia teloitetun ja haudatun sidottuina, uutiskuvissa tästä ei kylläkään näkynyt yhtään esimerkkiä.

IDF:n twiitti sairaalalöydöistä näkyy kuvaa klikkaamalla tai tästä: https://x.com/IDF/status/1774859978366468357?s=20

Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi 30.3.24, että 21 potilasta oli kuollut ja vähintään 28 kriittisessä tilassa. Jotkut potilaista siirrettiin al-Ahlin sairaalaan, noin 3 kilometriä kaakkoon.

IDF:n mukaan terroristit olivat barrikadoituneet sairaalakompleksin sisälle ja että tälläkin kertaa siviiliuhreja pyrittiin välttämään. IDF oli evakuoinut yli 200 arviolta 300–350 potilaasta ja toimittanut ruokaa, vettä ja lääkintätarvikkeita muille.

Taistelut al-Shivan sairaalakompleksissa tuovat myös hyvin esiin Hamasin sodankäyntitavan.  Siviilejä suojellakseen Israel pyrkii luomaan humanitaarisia käytäviä gazalaisille hjotta nämä voivat siirtyä turvallisemmille alueille.  Näin tapahtui myös al-Shifan sairaalan aiemmassa valtauksessa marraskuussa 2023 (Al-Shifan sairaalan lapset).  On osoittautunut Hamasin käyttävän näitä käytäviä hyväkseen eli aseet ja asepuvut kätketään, siirrytään siviilien joukossa toiselle alueelle ja taas taistelujen laannuttua takaisin kerätään aseet asevarastoista järjestäydytään ja jatketaan taistelua. Lisäksi IDF:n otettua haltuunsa alueita on asevarastoja löytynyt koulujen, sairaaloiden ja moskeijoiden ohella myös useista tavallisista asuitaloista sekä aiemmin löytämättömistä tunneleista eli jälleenvarustautuminen on ollut helppoa.

.

Eri uutiskanavat – erityisesti al-Jazeera – väittävät jatkuvasti Israelin estävän humanitaarisen avun saapumisen Gazaan.  Tämä ei mitä ilmeisimmin pidä paikaansa. Esimerkiksi COGAT:n viimeisimmän päivityksen (1.4.2024) mukaan:

  • 205 humanitaarisen avun kuorma-autoa tarkastettiin ja siirrettiin Gazan alueelle 31. maaliskuuta.
  • Viime päivinä Gazan alueelle on siirretty 21 ambulanssia. Sodan alkamisen jälkeen Gazaan on siirretty 105 ambulanssia.
  • Eilen (31. maaliskuuta) Pohjois-Gazan ylle pudotettiin 232 pakettia, joissa oli satoja tuhansia aterioita.
  • Eilen (31. maaliskuuta) Gazan alueelle on saapunut 4 säiliöautoa ruoanlaittokaasua ja 3 säiliö, jotka on tarkoitettu Gazan olennaisen infrastruktuurin toimintaan.
  • 5 potilasta saattajien kanssa poistui Gazasta eilen (31. maaliskuuta).
  • Kuuden ulkomaalaisen odotetaan poistuvan Gazasta tänään.
  • Rahma-järjestön 22 lääkärin delegaation odotetaan saapuvan Gazan alueelle tänään.
  • Gazassa toimii 21 leipomoa, jotka tarjoavat yli 2 miljoonaa leipää, sämpylää ja pitaleipää päivässä paikalliselle väestölle.
  • Edelleen tänään,  klo 10.00-14.00, IDF keskeyttää operaation Al Shabouran naapurustossa Rafahissa Etelä-Gazan alueella humanitaarisen avun liikkumisen mahdollistamiseksi.

COGAT kuvakaappaus IDF:n twiitistä.

Edellä kuvatusta huolimatta Gazassa kieltämättä on vakava humanitaarinen kriisi mutta Israelin syyttäminen siitä on kohtuutonta.  Apua kyllä Gazaan virtaa mutta sen jakelu on ongelmallista nimenomaan avun tarvitsijoille.  Syytöksissä myös unohtuu kriisin perussyy eli Hamasin tekemä brutaali Israelia kohdannut suurin yksittäinen terrori-isku koko maan itsenäisyyden aikana sekä Hamasin taistelutapa siviilien keskellä.  Siksi gazalaistenkin etuna on päästä eroon heitä ja israelilaisia terrorisoivasta Hamasin sotilaallisesta voimasta.

Liite:

Gaza ennen 7/10

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu