Gilboan vankilapako osoitti Israelin turvallisuus-palvelujen heikoimman lenkin

Gilboan vankilapako osoitti Israelin turvallisuus-palvelujen heikoimman lenkin

Gilboan vankilapaossa viisi Palestiinan Islamilaisen Jihadin (PIJ) jäsentä ja yksi Fatahin jäsen pakenivat kaivamansa tunnelin kautta Israelin Gilboan vankilasta 6.9.2021. Pakeneminen oli dramaattinen yllätys koska Gilboan vankila on yksi maan turvallisimmista vankiloista. Israelin poliisi, Israelin puolustusvoimat (IDF) ja Israelin sisäinen turvallisuuspalvelu (Shin Bet aka Shabak), aloittivat välittömästi voimakkaan jäljityksen. Noin viisi päivää myöhemmin neljä kuudesta miehestä pidätettiin Israelin rajojen sisällä ja loput kaksi viikkoa myöhemmin Palestiinalaishallinnon alaisena olevassa Jeninin kaupungissa.

Gilboan vankilapako paljasti Israelin turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen heikoimman lenkin eli maan vankeinhoitolaitoksen.  Samalla pakolaisten nopea kiinnisaanti osoitti muiden alan viranomaisten korkeatasoisen osaamisen.

 

Gilboa-prison-break

Pako

Vankilapaon tapahtumien kulku oli seuraava:

  • Maanantaina 6. syyskuuta klo 13.30-1.40 vangit, menevät tunneliin ja pakenevat sen läpi. Suoraan heidän yläpuolellaan olevan vartiotornin vartija on nukahtanut.
  • 1:49 Taksikuski ilmoittaa poliisille, että hän näki useita epäilyttäviä hahmoja tummissa vaatteissa juoksevan tien yli ja piiloutumassa pensaisiin.
  • 1:58 Läheiselle huoltoasemalle saapuva poliisiauto aloittaa alueen etsinnät. Työntekijä kertoo huomanneensa myös epäilyttävän hahmon, mutta on epäselvää, onko tämä yhteydessä edelliseen havaintoon.
  • 2:14 Beit She’anin poliisiaseman apulaiskomentaja ilmoittaa vankilapalvelulle epäilevänsä vankilapakoa.
  • 2:15  Gilboan vankila asetetaan hälytystilaan pakoepäilyn vuoksi ja vankien laskenta aloitetaan.
  • 3:29 Laskennan jälkeen vankilapalvelu ilmoittaa poliisille kolmen vangin paenneen.
  • 04:00 Tarkasteltuaan valvontaa, vankilapalvelu ilmoittaa poliisille, että kuusi vankia on paennut.

Pakoselvitys

Vankilapakoa koskeva selvitys paljasti, että työt tunnelissa alkoivat viime vuoden marras- joulukuussa ja että noin 11 vankia oli siinä mukana, joista sitten kuusi pakeni.

Tunneli kaivettiin astioista tehdyin lapioin, maaperä piilotettiin viemäriputkiin, roskakoriin ja suihkuviemäreihin.

Poliisitutkimus osoitti, että vaikka toimintaohjeena oli sellien tarkastus yöllä puolen tunnin välein niin pakoyönä ja usein muulloinkin vartijat laiminlöivät nämä tarkastukset.

Gilboan vankilan henkilökunnan jäsentä kuulusteltiin epäiltynä oikeuden estämisestä  poliisin uskoessa hänen johtaneen harhaan syistä, että pumppuauto oli toistuvasti tarpeen tilata avaamaan tunnelin kaivuhiekasta tukkeutunut viemärijohto.

Edelleen yksi vartiotorni oli ollut miehittämätön yli kuukauden ajan ennen palestiinalaisvankien pakoa. Toisessa vartiotornissa, josta oli näköala vankien reitille, vartija nukkui vuorollaan.

 

Kiinniotot

Vankilapaon jälkeinen tiedustelutoiminta toi esiin mielenkiintoisen ja ehkäpä yllättävän myönteisenkin aspektin.  Vankien jäljitykseen oli käytettävissä mitä kehittyneimpiä teknisiä välineitä ja resursseja mutta ratkaisevaa kiinniotossa oli inhimillinen tiedustelutoiminta (human intelligence – HUMINT).  Paenneet kohtasivat ja pyysivät apua Israelin arabikansalaisilta mutta avunannon sijaan nämä raportoivat poliisille;  näin nämä  Israelin arabit osoittivat, vastoin joidenkin Israelin oikeistolaisten poliittisten piirien näkemystä, lojaalisuuttaan Israelin valtiolle. Edelleen kaksi paennutta onnistui ylittämään Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisen turva-aidan ja päästen Jeninin kaupunkiin. Kesti vain hetken, ennen kuin he jäivät kiinni Shin Bet’n tehokkaan HUMINT -järjestelmän ansiosta.

Gilboan vankilapako päättyi sunnuntaina 19.9.21 sen jälkeen, kun kaksi viimeistä pakolaista pidätettiin Jeninissä. Kuten kahden edellisen vankiparin vangitsemisessa edellisellä viijkolla, turvallisuusjoukot toimivat moitteettomasti: pakolaiset palautettiin vankilaan elossa ja terveinä, eikä kukaan sivullinenkaan loukkaantunut vaikka tämä kiinniotto tapahtui Palestiinalaishallinnon alueella.

Alustava tutkimus paljasti vakavan rikkomuksen Israelin vankeinhoitolaitoksessa ja samoin indikaattoreita, jotka osoittavat puutteita sen tiedustelutoiminnassa ennen ja jälkeen vankilapakoa. Näiden havaintojen jälkeen Israelin hallitus päätti perustaa valtion tutkintatoimikunnan tutkimaan vankilapakoa ja vankeinhoitolaitoksen toimintaa.

 

Arvioita

Poliittisesti vastuuta ollaan sysäämässä Likudille joka 12 vuotisen hallintonsa aikana on ylentänyt suosikkejaan vankilahallinnossa jopa keskitason virkanimityksin samalla irtisanoen tai ohjaten liian itsenäisiksi tai vasemmistolaisiksi luettuja virkamiehiä sivummalle.   Poliittiset virkanimitykset ja löysä valvonta sekä viime vuosina  lainvalvontajärjestelmän tarkoituksellinen – aiemman pääministeri Netanjahun oikeudenkäyntien vuoksi tapahtunut – heikentäminen osaltaan mahdollistivat vankilapaon. Onneksi muut turvallisuuselimet ovat nähtävästi kyenneet hillitsemään vankilahallinnon kehityskulkuja ja tämä mahdollisti puolestaan paenneiden kiinnioton.

Aiemman hallituksen edellä kuvattu toimintatapa muodosti systemaattisen heikkouden vankilahallintoon huolimatta siihen viime vuosikymmenen aikana sijoitetuista merkittävistä panostuksista.

Lähteet:  Haaretz ,IntelNews

Liite:

Paenneet (ja kiinniotetut)

Oheisessa linkissä on Times of Israel -julkaisun laatima tiivis kuvaus (ENG) Gilboasta paenneista ja sinne takaisin tuoduista vangeista, heidän teoistaan ja tuomioistaan:Gilboan pakenijat

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-PRISON

A Palestinian man flashes a poster by the militant group Islamic Jihad of the six Palestinians who escaped from an Israeli prison, as people celebrate in the Jenin camp on September 6, 2021.(Photo by JAAFAR ASHTIYEH / AFP)


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu