Hamas Daeshin (ISIS) kimpussa?

Islamistinen terrorijärjestö Hamas on aloittanut ”salaisen sodan” jihadistisia ryhmiä vastaan karkoittaakseen nämä Gazasta raportoi i24News . Libanonilaisen päivälehti Al Akhbarin mukaan Hamas on keskittynyt erityisesti Daeshiin (ISIS) ja muihin salafistisiin ryhmiin ja on paljastanut lukuisia jihadistisia soluja joiden puolestaan on väitetty suunnitelleen iskuja Hamasin turvallisuusjoukkoja ja huippujohtajia vastaan.

Hamasin virkailijat ovat edelleen kertoneet mainitulle pro-Hizbollah päivälehdelle takavarikoineensa jihadistiryhmiltä aseita ja mm pitkän kantaman – Israelin suurimpiin kaupunkeihin ulottuvia – raketteja.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rnWgIewtoTc&w=560&h=315]

Välien kiristyminen seurasi 28.8.2019 tapahtunutta kuolettavaa terrori-iskua  kahdelle poliisien tarkastustuspisteelle jossa hyökkäyksessä kolme Hamasin poliisia kuoli ja useita palestiinalaisia haavoittui. Itsemurhaiskun tekijät liitettiin ISIS:n terroristiryhmään vaikkakin alustavasti Hamas syytti iskusta Israelia ja Fatahia.  Hamas pidätti iskun jälkeen 30 ihmistä ja väitti 12 näistä olleen suoraan yhteydessä itsemurhaiskuihin.  Operaation tavoitteena oli iskun yhteydessä räjäyttää Hamasin turvallisuusjoukkoja kuljettanut bussi. 

Gazan hallintovirkamiehet uskovat islamististen fundamentalistiryhmien jäsenten radikalisoituneen ja pyrkivän heikentämään Hamasin otetta Gazasta ja etsivän laajempaa konfliktia Israelin kanssa.  Noin vuosi sitten Siinain ISIS -liittolaisryhmä julisti sodan Hamasille tämän neuvotellessa pitkäkestoista tulitaukoa Israelin kanssa.

Hamas on syyttänyt jihadistiryhmiä useista viime kuukausina Israeliin tehdyistä raketti-iskuista jotka puolestaan ovat lisänneet jännitteitä Gazan ja Israelin välille tilanteessa jossa osapuolet mitäö ilmeisimmin ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen pitkäkestoisesta aselevosta – ”hudnasta”.

Lähteet: i24News   ja  Jordan Times

Aiempaa taustoitusta:

Hamasin poliittisesta ja sotilaallisesta siivestä: Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

Hudnasta: Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa

Siinain Daesh/ISIS: Ansar Beit Al-Maqdis


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

 

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu