Hamas-Israel -sota: Lyhyet poiminnat viime päiviltä

Pääministeri Netanjahu: ”Emme pyri valloittamaan Gazaa. Emme yritä miehittää Gazaa. Emmekä pyri hallitsemaan Gazaa”… ”Se mitä meidän on nähtävä, on Gaza demilitarisoitu, deradikalisoitunut ja rakennettu uudelleen. Kaikki tämä voidaan saavuttaa.”

Tähän mennessä 38 israelilaissotilasta on kuollut maahyökkäyksen alkamisen jälkeen Hamasiin sidoksissa olleiden kuolleiden on arvioitu olevan 100 kertaa suurempi, yli 3 000.

Panttivangeista Hamasin uskotaan pitävän hallussaan 180, PIJ:n 40 ja rikollisklaanien 20.

Lippuyhdistelmässä Iranin, Palestiinan, Syyrian ja Hizbollahin liput Islamilaisen vallankumouksen kunnioittamiseksi. (photo credit: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS)

Israel on tarkistanut viime kuun Hamasin iskujen kuolonuhrien määrän noin 1 200:aan aiemmasta 1400:sta, kertoo ulkoministeriön tiedottaja Lior Haiat The Times of Israelille. Tarkistettu luku johtuu palaneista ruumiista, jotka on tunnistettu aiemmin väärin israelilaisten siviilien ruumiiksi, eikä palestiinalaisterroristeiksi.

Lokakuun 7. päivästä  lähtien IDF on pidättänyt 1 430 terrorismista epäiltyä Länsirannalla, joista yli 900 on sidoksissa Hamasiin.  Palestiinalaishallinnon terveysministeriö on sanonut, että Israelin joukot ja joissakin tapauksissa siirtokunnat ovat tappaneet tuona aikana yli 176 Länsirannan palestiinalaista.

Lokakuun 7. päivänä tehdyn verilöylyn jälkeen vangittu Hamasin terroristi myönsi, että ryhmä käyttää ambulansseja taistelijoiden evakuoimiseen. ”Al-Qassamilla on omat ambulanssit, joista osa sijaitsee sotilastukikohdissa. Ambulanssit näyttävät siviiliambulansseilta, joten ne eivät herätä epäilyksiä eivätkä Israel hyökkää niihin”… ”Taistelujen aikana ambulansseja käytetään muun muassa evakuoitujen haavoittuneiden taistelijoiden hoitamiseen. Niitä käytetään myös elintarvikkeiden ja aseiden toimittamiseen, koska se on turvallinen tapa siirtää näitä asioita.” 

IDF eliminoi Ahmed Siamin, Hamasin Naser Radwan -komppanian komentajan, joka oli vastuussa noin 1 000 Gazan asukkaan panttivankeudesta Gazan Rantisi-sairaalassa, estäen heitä evakuoitumasta etelään turvaan. Ahmed Siam tapettiin piileskellessään ”al Buraq” -koulussa, jossa myös muita tämän komennon alaisia terroristeja piileskeli ja tapettiin.

https://www.instagram.com/reel/CzhGUBSNm27/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

 

IDF:n mukaan Shifan sairaalassa tapahtuneen räjähdyksen aiheutti harhautunut Hamasin ampuma ohjus, joka oli suunnattu sairaalan lähellä olevia IDF:n joukkoja vastaan.

Shifan sairaalaa IDF:n mukaan piirite. Sairaalan itäpuoli on avoinna sairaalasta poistuvien gazalaisten turvalliselle kulkemiselle. IDF tiedottaa: ”Puhumme suoraan ja säännöllisesti sairaalan henkilökunnan kanssa. Shifa Hospitalin henkilökunta on pyytänyt, että huomenna autamme lastenosaston vauvoja pääsemään turvallisempaan sairaalaan. Annamme tarvittavan avun.”

Pieni mutta tasainen määrä loukkaantuneita gazalaisia on ylittänyt Rafahin raja-aseman hoitoa varten Egyptin puolelle, jossa yli 100 ambulanssia on pysäköitynä valmiina viemään potilaita Pohjois-Sinain palveluihin ja erikoissairaanhoitokeskuksiin Port Saidissa, Ismailiassa, Aleksandriassa ja Kairossa.

Jerusalem Post voi nyt vahvistaa ruumiista otettujen vahvistettujen valokuvien perusteella, että raportit vauvojen polttamisesta ja päiden katkaisuista Hamasin hyökkäyksessä Kfar Azaa vastaan pitävät paikkansa. Kuvat on näytetty lehdistölle tiedotustilaisuuksissa koska niitä ei raakuutensa vuoksi voida julkaista.

IDF ilmoitti myös, että 402. prikaatin joukot tappoivat useita terroristeja ja löysivät useita raketinheittimiä ja suuren joukon muita rakettitulen ja muun terroristitoiminnan tukikohtana toimineen koulusta koulun pihalla.

Taistelun aikana IDF:n joukot huomasivat Hamasin joukon piiloutumassa moskeijaan. Heidät tapettiin ilmatuella heti, kun he lähtivät moskeijasta ja suuntasivat tunnelikuiluun.

Hamas on ampunut panssarintorjuntaohjuksia IDF-joukkoja kohti useista siviilipaikoista, mukaan lukien sairaalasta.

IDF:n 7. panssariprikaati teki ratsian Hamasin johtajan Yahya Sinwarin veljen Muhammad Sinwarin toimistoon ja takavarikoi terroristivarusteita ja Hamasin manuaaleja.

IDF:n tiedottajayksikkö kertoi perjantaina 7. panssariprikaati tehneen ratsian Hamasille kuuluvalle asemalle ja harjoitusleirille keskellä Gazan siviilialuetta löytäen kymmeniä aseita, ohjuksia, droneja, karttoja, viestintälaitteita, kranaatteja ja teknisiä laitteita. Ottaessaan Hamasin aseman haltuunsa 7. panssariprikaati eliminoi noin 30 terroristia.

IDF sanoo löytäneensä ja tuhonneensa noin 130 tunnelikuilua Gazan kaistalla sen jälkeen, kun maaoperaatio aloitettiin viime kuussa, mukaan lukien yksi UNRWA:n koulun vieressä Gazan kaistan pohjoisosassa.

IDF iski Syyriaan joska aiemmin viikolla laukaistiin drooni (UAV) Eilatia kohti ja joka osui kaupungin kouluun.

Israelin ilmavoimat käyttivät Arrow 3 -ilmapuolustusjärjestelmää torjuakseen ballistisen ohjuksen, jonka Houthit laukaisivat Jemenistä. Tämä oli järjestelmän ensimmäinen käyttökerta ja se seurasi edellisellä viikolla tapahtunutta ensimmäistä onnistunutta Arrow 2 -järjestelmän käyttöä merkiten ensimmäistä taistelua Maan ilmakehän ulkopuolella. Johtavan puolustusyrityksen Israel Aerospace Industriesin kehittämä Arrow 3 -järjestelmä on edistynyt ilmapuolustusjärjestelmä ballististen ohjusten sieppaamiseen avaruudessa.

The Arrow 3 air defense system, used for the first time on November 9, 2023, to intercept a missile fired at Eilat by Iran-backed Houthis in Yemen. (photo credit: MINISTRY OF DEFENSE)

Ensimmäistä kertaa kaikki ilmapuolustusjärjestelmät toimivat samanaikaisesti – Iron Dome, David’s Sling, MIM-104 Patriot ja Arrow. Kaikki nämä tarjoavat suojaa kaikilla ilmapuolustuksen kerroksilla ja mahdollistavat Israelin kotirintaman optimaalisen suojan.

Lähteinä mm  BICOM , Jerusalem Post , Jerusalem Post , Times of Israel , IDF


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu