Hudna vaarassa jihadistien takia

Palestinian Islamic Jihad mural in Gaza city center, photo via Flickr CC

Hudnan – Israelin ja Hamasin pitkäkestoisen aselevon –  toimeenpano on vaarassa. Gazaa hallitsevalla Hamasilla on jatkuvasti ja erityisesti kuluneella viikolla ollut vaikeuksia pitää kurissa Gazan toiseksi suurinta asevoimaa eli jihadistien Palestinian Islamic Jihadia (PIJ).

Helmikuun 23. päivänä PIJ yritti pommihyökkäystä Gazan rajalla; hyökkäys epäonnistui IDF:n ansiosta ja kaksi terroristia kuoli. Tapahtumaa seurasi noin 30 raketin ampuminen Gazasta Israeliin, näistä puolet tuhottiin Iron Domella ja puolet tippui asumattomille alueille. IDF totuttuun tapaan teki ilmaiskuja PIJ:n asemiin jonka jälkeen vielä 14 rakettia laukaistiin Israeliin.

 

Hamas on koko viime vuoden pyrkinyt välttämään sotaa ylläpitääkseen Egyptin ”Suuren Paluumarssin” aikana välittämää aselepoa. Hamasjohtaja Yahya Sinwar on omaksunut pragmaattisen lähestymistavan gazalaisten taloudellisen ja humanitaarisen tilanteen helpottamiseksi. Syynä ei ehkä ole niinkään ollut se, että Hamas olisi luopunut pitkän aikavälin tavoitteestaan tuhota Israel tai pyrkimyksestä luopua Länsirannalla toteutetuista terrori-iskuista vaan se, että sota voisi vaarantaa tällä hetkellä koko Hamasin hallinnon Gazassa.

Sinwar pyrkinee yhteisymmärrykseen Israelin kanssa kehittääkseen Gazan taloutta mm tehtaita rakentamalla uusien työpaikkojen luomiseksi, gazalaisyrittäjien helpomman Israeliin pääsyn kautta ja etsimällä ratkaisuja Gazan energia- ja vesiongelmiin.

Viime vuonna Israel dramaattisesti lisäsi liikemiesten mahdollisuuksia matkata Israeliin Erezin ylityspaikan kautta: vuonna 2019 tapahtui 355,500 tällaista rajanylitystä verrattuna 106,400 ylitykseen vuonna 2018. Edelleen Israel myönsi viime vuonna 7,000 työlupaa gazalaisille ja laajensi Gazan kalastusaluetta 15 merimailiin.

PIJ haluaa tuhota aselevon toteutumisen eikä Hamas näytä voivan estää sitä. Israel on pyrkinyt eristämään PIJ:ia ja pitämään Hamasin taistelujen ulkopuolella. Hamasin ongelmana on identifioida itseään: onko se poliittinen hallinto, terroristijärjestö, kansallinen liike vai fundamentalistinen radikaali ideologia.

IDF puolestaan on viime vuosina läpikäynyt pitkän ja laadukkaan prosessin valmistautuakseen Gazan aiheuttamiin sotilaallisiin haasteisiin. IDF on luonut taisteluverkoston joka yhdistää maa- ja ilmavoimien sekä tiedustelun saumattomaksi ja nopeasti reagoivaksi kokonaisuudeksi jossa kenttäkomentajilla nyt on operaatioidensa toteuttamiseksi suora yhteys tiedusteluun, drooneihin ja kaikkeen tarvitsemaansa jota mahdollisuutta vielä viisi vuotta sitten ei ollut. Samoin IDF:n ”kohdepankki” pidetään jatkuvasti päivitettynä.

Lähteet: Jewish News Syndicate , BESA ja IDF


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu