IDF jakoi todisteet  Gazan pääsairaalan alle rakennetusta Hamasin tukikohdasta

”Elämme ratkaisevia hetkiä. Tämä on sota kotimme puolesta ja me voitamme sen. Se on joko me tai he…sotaan tulee myös lisävaiheita, luomme niille edellytykset ja toteutamme ne. Olen päättänyt varmistaa, että Israelin valtio voittaa tämän ankaran ja pahan vihollisen – tästä pahuuden ruumiillistuksesta.” (Puolustusministeri Yoav Gallant)

IDF ja tiedustelupalvelu ISA ovat paljastaneet, että Hamas-terrorijärjestö on jatkanut toimintaansa Gazan Shifa-sairaalan alapuolella käyttämällä rakennuksessa olevia tuhansia potilaita, lääkäreitä ja henkilökuntaa suojatakseen maanalaista päämajaansa. Hamas on hyödyntänyt sairaalaa ja siinä olevia siviilejä vuosia, mukaan lukien ”Protective Edge” -operaation aikana vuonna 2014.

Shifa-sairaala on Gazan suurin käsittäen  4 000 työntekijää ja 1 500 vuodepaikkaa. Sen alla on tunneleiden labyrintti, jota Hamasin johtajat käyttävät ohjaamaan terroristitoimintaa ja rakettitulia sekä valmistamaan ja varastoimaan erilaisia aseita ja ammuksia. Lisäksi sairaalan generaattoreita käytetään rakettien laukaisuun.

Hamasin maanalaisen päämajan sisäänkäynti koostuu useista tunneleista, jotka sijaitsevat sairaalan vieressä. Lisäsisäänkäynnit sijaitsevat sairaalan eri osastoilla, mukaan lukien vastaanottoosastolla, mikä vaarantaa kaikki potilaat. Sekä israelilainen että kansainvälinen lehdistö ovat raportoineet Hamasin toimijoista, jotka vaelsivat Shifa-sairaalan käytävillä aiemmin (vuodesta 2008 asti) ja käyttävät sen resursseja omiin terroristisiin tarkoituksiinsa.

Shifa-sairaala on yksi tärkeimmistä esimerkeistä Hamasin siviilien vaarantamisesta Gazan alueella. Hamasin siviiliresurssien väärinkäyttö ja välinpitämättömyys gazalaisten elämää kohtaan korostaa entisestään tarvetta purkaa terroristijärjestön sotilaalliset voimavarat ja komentoketju. IDF on siksikin asettanut nämä tavoitteet osaksi tärkeimpiä prioriteettejaan.

Tiedot Hamasin sairaalan käytöstä päämajana perustuvat lukuisiin IDF:n tiedusteluosaston ja ISA:n (Israel Security Agency) tiedusteluresursseihin. Kaikki kerätyt tiedustelutiedot, joista suurinta osaa ei ole paljastettu yleisölle, siirrettiin Israelin tiedustelukumppaneille ympäri maailmaa.

Maahyökkäys alkanut rajoitetuin operaatioin

Pääministeri Benjamin Netanjahu lupasi tiedotustilaisuudessaan saavuttaa kaksi tavoitetta: ”eliminoida Hamas tuhoamalla sen sotilaalliset ja hallintomahdollisuudet” ja ”tehdä kaikkensa panttivankien tuomiseksi kotiin”. Netanyahu vahvisti samalla, että maahyökkäyksen toteutuksen,  toiminnan ajoituksen ja laajuuden ”määrittää yksimielisesti sotakabinetti yhdessä IDF:n esikuntapäällikön kanssa… sotakabinetti pyrkii varmistamaan sotilaille optimaaliset olosuhteet tulevissa toimissa.”

 

Netanjahu toisti myös Israelin kehotuksen Gazanin siviileille siirtyä etelään turvalliselle alueelle. Israelin Puolustusministeriö on puolestaan paljastanut, että Israelin pohjois- ja etelärajojen evakuoinnit jatkuvat vuoden 2023 loppuun saakka, ja noin 200 000 israelilaista on jo joutunut siirtymään sisäisesti raketti- ja hyökkäysuhan.

https://x.com/IDF/status/1718293784725762312?s=20

Gazassa IDF on suorittanut rajoitettuja maahyökkäyksiä Gazan pohjoisosassa tehtävänään valmistautua ”seuraaviin sodan vaiheisiin”. Kohteina oli kohdennettuja terroristeja, Hamasin infrastruktuuri ja panssarintorjuntaohjusten laukaisupaikat. Tehtävän päätyttyä joukot vetäytyivät Israeliin. Ilmaiskut Hamasin asemiin Gazan alueella lisääntyivät, mutta silti rakettitulitus Gazasta jatkuu myös.

Israelin laivaston erikoisdivisioonan – Shayetet 13 – kommandot tekevät toissayönä kohdistetun iskun mereltä Gazan kaistan eteläosassa tuhoten Hamasin järjestön merivoimien komentokeskuksen käyttivät. Shayetet 13 on erikoistunut terroritekojen torjuntaan, meritiedustelun keräämiseen ja panttivankien pelastamiseen merellä. Armeijan mukaan joukot poistuivat alueelta tehtävän päätyttyä.

IDF:n ja Israelin turvallisuusviraston (ISA) yhteisoperaatiossa  IDF teki ilmaiskun maanalaiseen terrori-alueeseen Al-Ansar-moskeijassa Jeninissä, Länsirannalla. Moskeijassa oli Hamasin ja Islamilaisen Jihadin (PIJ) terrorisolu, jonka tiedustelupalvelu oli todennut suunnittelevan välitöntä terrori-iskua. Terroristit käyttivät moskeijaa komentokeskuksena hyökkäysten suunnittelussa ja tukikohtana niiden toteuttamiselle.

Pohjoisessa Libanonin alueelta tapahtui panssarintorjuntaohjusten ja rakettien tulitusta  kohti rajan lähellä olevia siviili- ja sotilasasemia. IDF on jatkanut vastaamista  Hizbollahin aggressioihin. Hizbollah on vahvistanut, että 44 sen taistelijaa on kuollut meneillään olevan konfliktin aikana.

Lopuksi

Maahyökkäyksen viivästyminen selittyy useilla tekijöillä. Viivästys johtuu ensinnäkin siitä, että Hamas käyttää siviiliväestöään suojakilpenä kuten Shifan sairaalan esimerkki osoittaa. Gazalaisten siviiliuhrien määrä nousisi huomattavasti suoran hyökkäyksen tuloksena ja tätä Israel haluaa välttää.

https://x.com/IDF/status/1716441061730512943?s=20

Toinen syy lienee se, että Yhdysvallat tarvitsee enemmän aikaa sijoittaakseen alueelle lisää ilmapuolustusjärjestelmiä suojellakseen omia joukkojaan. Yhdysvaltain kanta viittaa monimutkaisuuteen, että tämä sota ei ole vain Israel vastaan Hamas, vaan se on osa laajempaa yhteenottoa Irania ja sen edustajia vastaan. Tästä on osoituksena Hizbollahin, Syyrian ja Irakin iranilaisen “sijais”armeijan ja Jemenin huthien aggressiot. Yhdysvaltain joukot Syyrian ja Irakin rajalla ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi ja on raportoitu noin 25 yhdysvaltalaisen  sotilaan haavoittuneen sarjassa raketti- ja kranaatinheitiniskuja tukikohtaansa vastaan; onpa USA joutunut pudottamaan kolme Jemenistä laukaistua risteilyohjustakin.

 

 

Kolmas tekijä viivästymiseen liittyy pyrkimyksiin vapauttaa Hamasin panttivangit Qatarin välityksen avulla. Toistaiseksi neljä panttivangeista on vapautettu, ja ainakin 220 on edelleen panttivankeja.

 

 

Neljäs syy on mm reserviläisjoukkojen lisäkoulutus kaupunki- ja tunnelisodankäynnin haasteisiin.

 

Lähteenä mm BICOM , BICOM,  IDF 

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu