IDF julkisti tekoälyllä boostatun supertankin

 

Barak -panssarivaunu ohjaa Israelin uudelle aikakaudelle panssarisodankäynnin suhteen. Puolustusministeriö ja IDF julkistivat tänään [19/8/23] armeijan uuden pääpanssarivaunun, Barakin (aka Merkava V) viiden vuoden kehitystyön jälkeen. Ensimmäiset mallit, joita ministeriö kutsui ”5. sukupolven Merkavan panssarivaunuiksi”, toimitettiin 401. prikaatin 52. panssaripataljoonalle.

Barak-panssarivaunun ovat kehittäneet puolustusministeriön panssaroitujen ajoneuvojen osasto ja IDF:n maavoimat ja panssarijoukot, ja se sisältää järjestelmiä, joita ovat kehittäneet useat israelilaiset puolustusyritykset, mukaan lukien Elbit Systems, Rafael ja Israel Aerospace Industriesin Elta-tytäryhtiö. Ministeriön mukaan Barak-panssarivaunut on varustettu ”laajalla luotettavien antureiden infrastruktuurilla” kohteiden havaitsemiseksi  ja tiedustelutietoja voidaan jakaa panssarivaunun ja muiden armeijan osien välillä, mikä tulee olemaan ”todellinen vallankumous taistelukentällä”.

This handout photo released September 19. 2023, shows new IDF Barak tanks. Credit: Defense Ministry and IDF

Panssarivaunun komentaja varustetaan Elbitin kehittämällä kypärällä – samanlainen kuin hävittäjän lentäjän kypärä – joka antaa heille täyden näkymän ympäristöstään ja näyttää olennaiset tiedot käynnissä olevista taisteluista. Puolustusministeriön mukaan ”Järjestelmä mahdollistaa 360 asteen skannauksen liikuttamalla päätä ja paikantamalla kohteet reaaliajassa tekoälyominaisuuksien avulla”, Elbit kehitti Barak-tankkeihin parannettuja tähtäyksiä sekä kehittyneemmän yönäön verrattuna aikaisempiin Merkavan malleihin.

Barak-panssarivaunuissa on myös Rafaelin kehittämä edistyksellinen ohjuspuolustusjärjestelmä, Windbreaker, jota käytetään tällä hetkellä vanhemmissa Merkava-panssarivaunuissa ja Namer-panssarivaunuissa. Windbreaker koostuu tutkajärjestelmästä, joka havaitsee saapuvat ohjukset, ennustaa niiden lentoradat ja laukaisulaitteista, jotka metallipellettien avulla harhauttavat saapuvan ohjuksen tai raketin.

Uusilla kohdistusominaisuuksilla panssarivaunu on suunniteltu tarkkailemaan ympäristöään ja käsittelemään ja esittämään tietoa sotilaille yksinkertaisella ja helppokäyttöisellä tavalla. Osana tätä panssarivaunu ohjelmoidaan tunnistamaan neutraloimaan vihollinen ennen kuin he voivat hyökätä panssarivaunua vastaan.

Barak suunniteltiin sotilaiden avulla siten että käyttöjärjestelmä pystyy mukautumaan sitä käyttävän sotilaan tarpeiden mukaan. Vaikka näin on tarkoitus vähentää sotilaiden työtaakkaa, miehistö on pysynyt samana neljänä henkilönä (komentaja, kuljettaja, ampuja ja lastaaja), mutta ryhmän jäsenten suorittamat tehtävät voivat muuttua. Uuden panssarivaunun järjestelmä on suunniteltu etenemään sodankäynnin ja taistelukentän kehittyessä. Koneoppiminen mukauttaa järjestelmän siten, että sotilaiden ei tarvitse jatkuvasti opetella käyttämään uusia toimintoja.

Toistaiseksi panssaripataljoonan riveihin jo liittyneitä Barakkeja ei vielä käytetä todellisissa operaatioissa, koska IDF keskittyy sotilaiden kouluttamiseen tässä uudessa järjestelmässä.

Mainittakoon, että muutama vuosi sitten IDF otti käyttöönsä ensimmäisen Israelissa kehitetyn pyörillä liikkuvan panssaroidun miehistönkuljetusvaunu Eitan APC:n. Tämän APC:n kehitystyöstä aiempi kirjoitukseni  Eitan APC: Israelin uusi miehistönkuljetusvaunu . Näin Barakin ja Eitanin edustama moderni kalusto kykenee säilyttämään Israelin armeijan ylivoimaisen laatueron vihollistensa suhteen.
Leaked model of IDF Eitan turret module, Israel’s new APC

Lähteenä mm Jerusalem Post , TimesOfIsrael


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu