IDF julkisti tekoälyllä boostatun supertankin
Barak -panssarivaunu ohjaa Israelin uudelle aikakaudelle panssarisodankäynnin suhteen. Puolustusministeriö ja IDF julkistivat tänään [19/8/23] armeijan uuden pääpanssarivaunun, Barakin (aka Merkava V) viiden vuoden kehitystyön jälkeen. Ensimmäiset mallit, joita ministeriö kutsui ”5. sukupolven Merkavan panssarivaunuiksi”, toimitettiin 401. prikaatin 52. panssaripataljoonalle.
Barak-panssarivaunun ovat kehittäneet puolustusministeriön panssaroitujen ajoneuvojen osasto ja IDF:n maavoimat ja panssarijoukot, ja se sisältää järjestelmiä, joita ovat kehittäneet useat israelilaiset puolustusyritykset, mukaan lukien Elbit Systems, Rafael ja Israel Aerospace Industriesin Elta-tytäryhtiö. Ministeriön mukaan Barak-panssarivaunut on varustettu ”laajalla luotettavien antureiden infrastruktuurilla” kohteiden havaitsemiseksi ja tiedustelutietoja voidaan jakaa panssarivaunun ja muiden armeijan osien välillä, mikä tulee olemaan ”todellinen vallankumous taistelukentällä”.
This handout photo released September 19. 2023, shows new IDF Barak tanks. Credit: Defense Ministry and IDF
Panssarivaunun komentaja varustetaan Elbitin kehittämällä kypärällä – samanlainen kuin hävittäjän lentäjän kypärä – joka antaa heille täyden näkymän ympäristöstään ja näyttää olennaiset tiedot käynnissä olevista taisteluista. Puolustusministeriön mukaan ”Järjestelmä mahdollistaa 360 asteen skannauksen liikuttamalla päätä ja paikantamalla kohteet reaaliajassa tekoälyominaisuuksien avulla”, Elbit kehitti Barak-tankkeihin parannettuja tähtäyksiä sekä kehittyneemmän yönäön verrattuna aikaisempiin Merkavan malleihin.
Barak-panssarivaunuissa on myös Rafaelin kehittämä edistyksellinen ohjuspuolustusjärjestelmä, Windbreaker, jota käytetään tällä hetkellä vanhemmissa Merkava-panssarivaunuissa ja Namer-panssarivaunuissa. Windbreaker koostuu tutkajärjestelmästä, joka havaitsee saapuvat ohjukset, ennustaa niiden lentoradat ja laukaisulaitteista, jotka metallipellettien avulla harhauttavat saapuvan ohjuksen tai raketin.
Uusilla kohdistusominaisuuksilla panssarivaunu on suunniteltu tarkkailemaan ympäristöään ja käsittelemään ja esittämään tietoa sotilaille yksinkertaisella ja helppokäyttöisellä tavalla. Osana tätä panssarivaunu ohjelmoidaan tunnistamaan neutraloimaan vihollinen ennen kuin he voivat hyökätä panssarivaunua vastaan.
Barak suunniteltiin sotilaiden avulla siten että käyttöjärjestelmä pystyy mukautumaan sitä käyttävän sotilaan tarpeiden mukaan. Vaikka näin on tarkoitus vähentää sotilaiden työtaakkaa, miehistö on pysynyt samana neljänä henkilönä (komentaja, kuljettaja, ampuja ja lastaaja), mutta ryhmän jäsenten suorittamat tehtävät voivat muuttua. Uuden panssarivaunun järjestelmä on suunniteltu etenemään sodankäynnin ja taistelukentän kehittyessä. Koneoppiminen mukauttaa järjestelmän siten, että sotilaiden ei tarvitse jatkuvasti opetella käyttämään uusia toimintoja.
Toistaiseksi panssaripataljoonan riveihin jo liittyneitä Barakkeja ei vielä käytetä todellisissa operaatioissa, koska IDF keskittyy sotilaiden kouluttamiseen tässä uudessa järjestelmässä.
Mainittakoon, että muutama vuosi sitten IDF otti käyttöönsä ensimmäisen Israelissa kehitetyn pyörillä liikkuvan panssaroidun miehistönkuljetusvaunu Eitan APC:n. Tämän APC:n kehitystyöstä aiempi kirjoitukseni Eitan APC: Israelin uusi miehistönkuljetusvaunu . Näin Barakin ja Eitanin edustama moderni kalusto kykenee säilyttämään Israelin armeijan ylivoimaisen laatueron vihollistensa suhteen.
Leaked model of IDF Eitan turret module, Israel’s new APC
Lähteenä mm Jerusalem Post , TimesOfIsrael
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Hieno homma mutta systeemi on torso ilman korkealta saatavaa tiedusteludataa. Jos satelliitteja ei ole käytettävissä niin mukana pitäisi olla droneja noin 10 km toimintasäteellä joista saataisiin rgb ja ir kuvaa koordinaatteineen tulenjohtoa varten.
Ilmoita asiaton viesti
Molempia löytyy viimeisen päälle ja yhteistoiminta yksiköiden välillä pyritty hieromaan huippuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostaisi tietää, millaista teknologiaa on kehitetty Lancet-lennokkien torjuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Barak tankissa itsessään on tämä metalliromupilvi joka räjäyttää Lancetit ym.
Rafaelilla on Drone Dome järjestelmä joka mahdollistaa ns. pehmeän ja kovan tappamisen, havaitsee niinkin pienet kohteet kuin 0,002 m2, 3,5 km:n etäisyydeltä, minimoi välilliset vahingot ja toimii kaikissa sääolosuhteissa. Pehmeä neutralointi tapahtuu elektronisella häirinnällä, kova neutralointi lasersäteellä
Elbitillä puolestaan on ReDrone Solution joka koostuu Elbit Systemsin edistyneestä DAiR-tutkasta, signaaliäly (SIGINT) -antureista ja COAPS-L sähköoptisesta (EO) hyötykuormasta, jotka tarjoavat parannetun integroidun ilmakuvan sekä huippuluokan elektroniset hyökkäysominaisuudet, kaikki täysin ohjataan yhtenäisellä komento- ja ohjausjärjestelmällä. Kuukausi sitten Hollanti tilasi näitä systeemejä 55 miljoonalla dollarilla Ukrainan sodan kokemusten myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Merkava voi olla eittämättä hyvä panssarivaunu ja hyvää parempaa Israel ei tarvitsekaan vastustajansa huomioon ottaen.
Jos Merkava on ylivoimainen panssarivaunu miksi sitä ei ole onnistuttu viemään yhteenkään maahan? Mitä tulee kehittyneeseen tekniikkaan toki jokaisessa uudessa vaunutyypissä on uusinta teknologiaa. Elektronisia tietokoneita on ollut panssarivaunuissa kuutisenkymmentä vuotta, jatkuvasti toki kehittyen.
Israel on ollut selkeän ylivertainen konventionaalisestikin naapureihinsa nähden viimeistään jo vuodesta 1979 eteenpäin, mikään yksittäinen asejärjestelmä ei tuo tilanteeseen muutosta
Toki aina uusi panssarivaunu on edeltäjäänsä kehittyneempi, miksipä muuten sellaista otettaisiin tuotantoon, mutta superpanssarivaunuja ei ole ollut eikä tule olemaan käytössä. Renault FT-17 oli voitettavissa siinä missä Königstiger, Merkava, Abrams tai Armata. Teknologia kehittyy askelein, ei vallankumouksin.
Erityisen varovainen olisin ”super” etuliitteen käytössä meille ystävällismielisen maan sotavarustuksesta, se johdattaa helposti ajattelemaan Venäjän ”super” aseita ja näin antaa tarpeettoman heikon kuvan Israelin osaamisesta joka on eittämättä hyvätasoista.
Ilmoita asiaton viesti
Merkava on järjettömän kokoinen järkäle, jonka käyttöä rajoittaa sen koko. 65tn taistelupaino ja valtavat dimensiot tarkoittavat sitä, että esim. kaupunkialueilla tai peitteisessä maastossa vaunua on liki mahdotonta käyttää. Tämä karsii ostajaehdokkaita.
Näitä esi-Merkavia oli ihmeteltävänä Libanonissa 80-luvun lopulla.
Ilmoita asiaton viesti
Elbitin IronVision kypärä pyrkii helpottamaan navigointia mm kaupunkisodankäynnissä. Lisäksi systeemi on tekoälyn avulla itseään kehittävä jolloin sotilaiden on helpompi omaksua erilaisten toimintaympäristöjen haasteet. Yleisesti vaunu on kehitetty ensi sijassa israelilaisten tarpeisiin eikä niinkään vientimarkkinoille ja suuri osa toimintaaluetta on autiomaata.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Barak julkistettiin vasta eilen niin sitä ei liene ehditty myydä paljon ulkomaille. Koska siitä on tulossa armeijan pääpanssarivaunu niin vanhan kaluston korvaaminen myös syö tuotantoresursseja. Lisäksi ovat referenssit, IDF:n osalta mm kokemukset tositoiminnassa, jotka vasta ovat tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Merkava on ollut eri versioina palveluksessa vuodesta 1979 eikä kauppoja ulkomaille ole näkynyt vaikka vaunua on myyntiartikkeliksi tarjolla. Henkilökohtaisesti epäilen aina uniikkeja lumihiutaleita joita ei onnistuta ulkomaille myymään, Ruotsilla oli aikoinaan kuulemma vallan erinomainen S-vaunu jota ei ulkomaille onnistuttu myymään ja vaunun palveluksesta poistuttua sen lukuisat puutteet paljastettiin julkisestikin.
Israelissa toki tehdään paljon käyttökelpoista varustusta mitä on päätynyt tai päätymässä Suomeenkin asti.
Seuraavan sukupolven kehitysloikka olisi tarkoitus kai tehdä Carmel-vaunusta mikä ei oikein enää perinteistä panssarivaunua muistutakaan. Toki Carmelin teknologiat integroitaneen vanhemman sukupolven vaunuihin.
Saa nähdä, meneekö ranskalais-saksalainen MGCS samoja latuja.
https://www.timesofisrael.com/defense-ministry-selects-iai-to-lead-development-of-israels-tanks-of-the-future/
Ilmoita asiaton viesti
Niin SUPERlatiiveilla, kuin Rusila israelilaistankkia kuvaakin, niin sen heikoin lenkki kirjaimellisesti ovat telaketjut. Sellaista tankkia ei ole vielä kehitettykään, joka telamiinoitteeseen ajettuaan jatkaa matkaansa ei kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Oikein rakennetussa telamiinoitteessa on ympäristössä tiuhaan asennettuja jalkaväkimiinoja, jotka haittaavat tai jopa estävät telan korjaamisen.
Mitä taas tulee ohjus-omasuojaan, niin entäs kun tulee se kolmas ohjus?
Saksalaiset rakensivat sodassa toinen toistaan hienompia supertankkeja, mutta eivät nekään mahtaneet ylivoimalle yhtään mitään. Wittmann tuhosi Tigerillään 140 vihollisen vaunua, mutta 141. oli liikaa.
Nykyinen sodankäynti on sitä, että dronesta pudotettu miina saattaa tuhota miljoonien arvoisen MBT:n.
Liiallinen tietotekniikka konventionaalisessa aseessa ei ole pelkästään hyväksi. Tekoäly ja kehittyneet taistelujärjestelmät tarvitsevat joka tapauksessa tuekseen mekaaniset ohjaus- ja tähtäysjärjestelmät, muutoin yksi 155mm kranaatin sivuosuma tekisi pahimmillan tankista taistelukyvyttömän tietotekniikan lakatessa täräyksen voimasta toimimasta.
Älköön kukaan viitatko Mil-Specseihin tässä yhteydessä. Murphyn laki on sodassa todennäköisempi. Jos järjestelmät lakkaavat toimimasta, ne lakkaavat toimimasta nimenomaisesti silloin, kun niitä tarvittaisiin.
Tässä hauskana kuriositeettina tapaus RAF:n lentäjistä kertovassa dokumentissa. F-35 lento jäi toteutumatta, kun se se suostunut bottauksita huolimatta käynnistymään. Tekniikan kehittyessä häntä alkaa helposti heiluttamaan koiraa vrt. viimeisin F-35 koneen häiriötila USA:ssa. Koneita on valmistettava tuhansia, jotta sodassa niistä olisi käytettävissä edes parikymmentä prosenttia.
Ilmoita asiaton viesti
No, kyllä tuolla varmaan mukavasti Länsirannan lapsiperheiden koteja kumoon saa.
Ilmoita asiaton viesti
Saisi kyllä mutta näihin tarpeisiin Engineering Corps käyttää panssaroituja puskutraktoreita, yleensä Caterpillar D9, mutta myös kaivinkoneita (korkeille monikerroksisille rakennuksille) ja pyöräkuormaajia (pieniin taloihin, joissa riski on pieni), joita IDF on modifioinut.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, olen nähnyt videoita.
Ilmoita asiaton viesti