IDF:n tiedustelukeskukset siirtymässä Be’er Shevaan

Banished is the image of a large, autocratic war machine. Enter a fast-moving, tech-led organization with super-smart digs.

 

Korkea teknologia on kasvanut räjähdysmäisesti niin yksityisellä kuin sotilassektorillakin. Pysyäkseen osana kehitystä ovat kaikki arvostetut Israelin armeijan [IDF:n] tiedustelutukikohdat Negevissa muutaman vuoden sisällä. Päätös tukikohtien siirtämisestä etelään tehtiin kuluvan vuosituhannen alussa, kun Ariel Sharon oli pääministeri. Tämä oli osa yleistä strategiaa, joka sisälsi useiden eteläisten tukikohtien, kuten Zrifinin koulutustukikohtien (aiemmin Keski-Israelissa), ilmavoimien tukikohtien ja suurten logistiikkayksiköiden uudelleensijoittamisen.

ict

Credit: IDF

Tämän yleisen strategian kruununjalokivi oli armeijan ICT-osaston teknisten leirien keskittäminen valtavaan, innovatiiviseen rakennukseen Be’er Shevan uuden korkean teknologian puiston vieressä, aivan Ben Gurionin yliopiston vieressä ja arvostetuimpien tiedustelutukikohtien sijoitus Likit-risteysalueelle, noin 14 km kaupungista itään. Ideana on saavuttaa kehittämistyölle riittävä kriittinen massa kun armeija, huippuyliopisto ja korkean teknologian yritykset sekä start-upit kaikki sijaitsevat fyysisesti lähellä toisiaan.

Uusien sotilastukikohtien rakentamisen arvioidaan maksavan melkoiset omaisuudet, mutta olemassa olevien tukikohtien evakuoinnin odotetaan tuovan vieläkin enemmän. Itse tukikohtien alueet vapautuvat muuhun käyttöön ja useat tukikohtien liepeillä olevat alueet mm pohjoisessa Tel-Avivissa, Ramat Hasharonissa ja Herzliyassa alueilla vapautuvat rakennettaviksi koska nykyisin ne ovat rakennuskieltoalueita tukikohtien läheisyyden takia.

 

Muutto viivästyi vuosia puolustusministeriön ja valtiovarainministeriön rahakiistojen ja armeijan sisäisten erimielisyyksien takia vaikka jo vuonna 2006 oli perustettu erityishallinto asiaa hoitamaan. Armeijassa pelkona oli epäily siitä saadaanko huippuosaajat muuttamaan Tel-Avivin metropolista Negevin autiomaahan. Ensiaskeleina toteutettiin vuokra-alueet kybersodan eliittiyksikkö 8200:lle Be’er Shevan korkean teknologian puistossa ja tiedustelupalvelun kyberkoulun siirtäminen kaupunkiin.

negevdef

Credit: the Southern Relocation Department of Israel’s Ministry of Defense

”The soldiers to be transferred to Israel’s south “are the startup nation people. Our tech people — our tech front,” Lt. Col. Itai Sagi

Likitissä sijaitsevan tiedustelukompleksin on tarkoitus olla valtava projekti, sen kustannukset ovat vähintään 25 miljardia NIS eli yli 7 miljardia. Tukikohdassa työskentelee noin 12 tuhatta ihmistä kasarmien majoittaessa 5 000. Aiemmin syrjäisenä sijaintina pidetty Be’er Sheva houkutellee jatkossa nuoria lahjakkuuksia paitsi IDF:n tiedusteluyksiköiden työtehtävien takia myös siksi että tiedustelujoukot tarjoavat sotilailleen ohjelmia, joiden avulla he voivat opiskella Ben Gurion -yliopistossa, työskennellä korkean teknologian puistossa jo ollessaan palveluksessa ja ehkä palveluksen jälkeen perustaa ekosysteemin tuella start-upin ja ehkäpä tulevan yksisarvisen.

 

 

 

ictCamp

Ei mitenkään poikkeuksellista teknologiapuiston sijainti yliopiston ja Israelin armeijan teknologiakampuksen välissä

Puolustusteollisuuden innovaatiot Israelissa palvelevat globaalitason tuotekehitystä myös siviilimaailmassa. Esimerkiksi Be’er Shevassa sijaitsevan yrityksen [IBEX Technologies] Gasasta Israeliin johtavien hyökkäystunneleiden tutkintaan kehitettyä keksintöä – IBEX’s RoboSleeve – on sovellettu mm katastrofialueilla ensivaiheen apuvälineenä maanjäristysten, hurrikaanien ja sortuneiden kaivosten yhteydessä ja myös vesi-, jätevesi- ja kaasuputkistojen tarkastamisessa. High-Tech Parkissa toimivat jo sellaiset puolustusteollisuuden yritykset kuin Lockheed Martin, EMC, Elibit ja IBM.

 

Benny Ganzin mukaan Be’er Shevaan toteutuva ICT-kampus erittäin tärkeä hanke, joka vahvistaa Negeviä ja koko Israelin turvallisuutta päivittäen voimanrakennuksen kriittistä infrastruktuuria. Kokonaishankkeen – IDF:n tiedusteluorganisaatioiden keskittäminen Be’er Shevaan – päivitetty muuttopäivä on vuonna 2028. Nyt tiedusteluosaston energiaa voidaan ohjata niin varsinaisen muuton valmisteluun kuin todellisiin haasteisiin kuten Iraniin, joka jo on ydinmaa tai ainakin ydinkynnysmaa.

negevhigh

An aerial view of Beersheba’s Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park. (photo credit: GAV-YAM NEGEV ADVANCED TECHNOLOGIES PARK)

 

 

Lähteet mm:IsraelDefense , Benny Gantzin kiertokirje

 

 


 

 

Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

+1
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu