Iran kehittämässä ballistista ydinohjusta

USAlaisen Hudson Instituten haastattelussa pääministeri Benjamin Netanjahu vahvisti, että Iran kehittää mannertenvälistä ballistista ohjusta mahdollisesti aiemmin valmistuneen Shahab 3 -ohjuksen pohjalle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Israelin pääministeri antoi tällaisen vahvistuksen joskin Israel Defense julkaisun aiempi raportti oli jo varoittanut tästä. Tällaisen ohjuksen kantaman oletetaan olevan vähintään 5500–12 000 km.
Ensimmäinen vihje tuli esiin vuonna 2011 Iranin ohjusohjelman kehittämisen avainhenkilö Hassan Tehrani Moghaddamin kuoleman yhteydessä. Moghaddam kuoli salaperäisessä räjähdyksessä marraskuussa 2011 kehittäessään suurta kiinteän polttoaineen moottoria, joka ei tuolloin ollut sopiva mihinkään tunnetulle ohjukselle Iranissa.
On syytä mainita, että Mossadin Iranista tuoma ydinarkisto sisälsi aikanaan hyvin vähän materiaalia Iranin ohjusten kehittämisestä, joka on silti olennainen osa sotilaallista ydinohjelmaa. Arkisto sisältää Iranin ”Plan Amad’in” (Iranin 2000-luvun alkupuolella tapahtunut ydinaseohjelma) asiakirjoja, joista osa liittyi ydinkärjen integroimiseen Shahab 3 ohjukseen. Tämä oli haasteellinen tehtävä vaatien huomattavaa tutkimusta ja suunnittelua sen varmistamiseksi, että taistelupää selviää lennosta ja saavuttaa tavoitteen. Toisaalta Shahab-3 -ohjusten asiantuntijat olisivat olleet SHIG: ssä (Shahid Hemat Industrial Group) jolloin asiakirjat eivät välttämättä olisi sijainneetkaan takavarikoidussa arkistossa.

SHIG lienee kehittänyt Shahab -ohjuksesta uudempia ja pidempikantoisia versioita. Läntisten tiedustelulähteiden mukaan Iranilla oli vuonna 2017 vajaat 50 laukaisualustaa Shahab -ohjuksille. Shahab-5 pohjautui Pohjois-Korean Taepodong-2, sen kantaman versiosta riippuen 4000-10000 km ja taistelukärjen paino 700-1000 kg. Shahab-6 pohjautui samoin pohjois-korealaiseen teknologiaan sen kantaman arvioidaan olevan jopa 12 000 km. Todettakoon, että em ohjuksista on useita eri variaatioita kustakin.
Liittyneekö Netanjahun aihetta koskevaan julkiseen ilmoitukseen vai ei, Iranin ydinsopimuksen osapuolina olevat Euroopan maat ovat nyt vaatimassa sopimuksen laajentamista myös ohjusten alalle ilmeisesti ymmärrettyään Iranin ohjukset voivan saavuttaa myös Euroopan. Ylipäätään EU:n ja erityisesti USAn ulko-/turvallisuuspolitiikan merkittävistä haasteista vuoden 2021 alkupuoliskolla on neuvottelut Iranin kanssa sen ydinohjelmasopimuksen päivittämisestä, neuvotteluja lännen osalta helpottanee seikka ettei kyse enää ole vain Israelin turvallisuudesta.
Liite:
Israelin ohjustorjunta kehittyy
Toisaalla Israelin ohjuspuolustusjärjestö (IMDO), joka on puolustusministeriön puolustusalan tutkimus- ja kehitystoiminnan osasto, on yhdessä Yhdysvaltain ohjuspuolustusviraston (MDA) kanssa suorittanut menestyksekkäästi David Sling-asejärjestelmien reaaliaikaisen laukaisutestit simuloituja risteily- ja ballistisia ohjuksia vastaan. Testejä johti Rafael Advanced Defense Systems Keski-Israelin testialueelta, johon osallistuivat Israelin ilmavoimat ja laivasto.
Testisarjan puitteissa IMDO ja Rafael osoittivat myös onnistuneesti Iron Dome -järjestelmän kykyä siepata erilaisia uhkia, mukaan lukien UAV:t ja risteilyohjukset. Testi osoitti myös monikerroksisen ilmapuolustusmekanismin (Arrow, David’s Sling ja Iron Dome) yhteentoimivuuden. Tämä osoittaa, että järjestelmät pystyvät sieppaamaan uhkia samanaikaisesti konfliktin aikana.
Lähteenä mm: IsraelDefense
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Ydinohjus on ehken hieman väärä termi, eihän tuo ydinkäyttöinen ole. Iran on siis kehittelemässä ballistista mannertenvälistä ohjusta, johon voidaan asentaa taistelukärjeksi atomipommi.
Iranilla tosin ei ole vielä atomipommia, ja atomipommistakin on kohtalaisen pitkä matka kapistukseen, jonka voi asentaa ballistisen ohjuksen taistelukärjeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Israelilaislähteiden mukaan Iranilla on (viimeistään) kesään mennessä materiaalit kahden atomipommin valmistamiseen. Pitää paikkansa, että atomipommin asennus ohjuksen taistelukärjeksi on haasteellinen tehtävä.
Niinpä ydinkärjen asentamista Shahab-luokan ohjuksiin on kehitetty parisen vuosikymmentä yhdessä pohjois-korealaisten experttien kanssa ja Israel parhaansa mukaan on tätä työtä Iranissa pyrkinyt hidastamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinaseet kaikille -liike on ehkä vielä perustamatta, ainakin hiljaa, mutta siinähän olisi kansojen välisen tasa-arvoisuuden ohjelmaa…
Jos kansainvälistä politiikkaa tarkastellaan, niin kyllä ydinaseet antavat maalle lisää painoarvoa. Siksi monet maat tavoittelevat niitä itselleen. Varsinaiset ydinaseiden käyttämiset ovatkin sitten jääneet 1940-luvullle. Ei siis ole kovinkaan kätevä ongelmanratkaisumenetelmä.
Iranhan kuuluu koston kulttuuripiiriin. Kirurgiset iskut, joilla sitä yritetään estää suunnitelmissaan, vain lisäävät intoa ponnisteluun ja ydinaseiden tapauksessa saattavat alentaa niiden käyttökynnystäkin. Jos joulupukki olisi tuonut Iranille ydinaseet joskus vuoden 2000 tietämissä, niin en ole varma, olisiko maa vieläkään käyttänyt niitä. Painostus olisi voinut riittää ulkopolitiikan hoidossa? Israelin ja Iranin mahdollisen ydinsodan tilanne on sikäli epäsymmetrinen, että Israelin saa vähemmillä ydinohjuksilla täystuhottua kuin Iranin pinta-alasta katsottuna. Tästäkin syystä Israelilla on aihetta jatkaa kirurgiaa, vaikka se lisäisi viholliskuvallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti olisi.
Israelilla todennäköisesti on ydinase, mitään varmaa tietoa ei kai ole. Mutta eivät ole käyttäneet sitä vaan ovat puolustautueet muilla aseilla. Israel, kuten koko muu maailmakin, tietää, että kaiken Israeliin kohdistuvan, päivittäisen terrorismin takana on Iran. Iran käyttää terrorismin toteuttamiseen ”paikallista” väkeä koska se ei halua tehdä sitä julkisesti. Suuri syy tähän on se että se haluaa mielistellä Euroopan vasemmistolaista väkeä esittämällä ”rauhaa rakastavaa”. Tällä se on saavuttanut näiden eurooppalaisten tuen.
Tosiasiassa Iran ei ole koskaan, tehdyn sopimuksen mukaisesti, keskeyttänyt ydinohjelmaansa.
Nyt kun USA:n presidentti vaihtuu taas Iranille myönteisemmäksi niin ohjelmaa kiihdytetään varsinkin jos USA purkaa pakotteitaan.
Jos Iran onnistuu kehittämään taktisen ydinaseen, sen käyttökynnys on huomattavan matala eikä Israel, kuten ei mikään muukaan valtio, pysty torjumaan kaikkia ohjuksia vaan osa pääsee aina läpi. Niin on Israelissa nytkin käynyt. Enimmät palestiinalaisarabien ohjuksista on torjuttu muttajotkut ovat saavuttaneet Israelin. Ohjusten tekninen taso on mitä on. ”Kunnollisten” ohjusten torjuminen on hyvin paljon vaikeampaa.
Mielestäni Iranin ydinohjelma pitää keskeyttää keinolla millä hyvänsä. Jos he tarvitsevat polttoainetta voimaloihinsa, (onko heillä jo?), niin he voivat aivan hyvin ostaa sitä öljytuloillaan. Näinhän tekevät lähes kaikki valtiot joilla on ydinvoimaloita.
Miksi Iranilla pitäisi olla joku oikeus rikastaa polttoaine itse?
Maalla joka tarvitsisi kaikki resurssinsa siviilielämän kehtitykseen alkaen koulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Missä viipyy Suomen ydinaseohjelma?
Ilmoita asiaton viesti
On myös syytä aina muistaa Iranin toiminnan perimmäinen tavoite.
Israelin tuhoaminen, josta mm ssa mainitsi 2019 kenraali Hossein Salam
” Tämä ei enää ole unelma, vaan tavoite, joka voidaan saavuttaa ” Salamin mukaan Iran on islamilaista vallankumousta seuranneiden neljän vuosikymmenen aikana saavuttanut kyvyn ”tuhota sionistinen huijarihallitus” ( lähde MTV uutinen 30.9.19 )
Nyt näiden ballististen ohjusten valmistumisen myötä Iranin uskonnolliseen toimintaan perustuva voimantunto kasvaa ja sanallinen pullistelu saattaa muuttua oikeaksi toiminnaksi.
Mitä tekee muu maailma moisen uhan edessä ?
Ilmoita asiaton viesti
Iranissa tasapainoillaan jatkuvasti uskonnollisen johdon ja maallisempien piirien kesken, usein presidentit ovat edustaneet näitä jälkimmäisiä. Tilanne on mielenkiintoinen myös Iranin tulevien vaalien takia sillä yksi vahvimmista ehdokkaista on vallankumouskaartin kenraali. Heikentäisikö tämä valinta kovan retoriikan muuntumista käytäntöön vaiko päinvastoin, jää nähtäväksi.
Se mikä muulle (läntiselle) maailmalle on käymässä selväksi on ydinohjelman liittyminen tiiviisti ydinaseohjelmaan eli kun EU ja jenkit Bidenin johdolla alkanevat neuvotella asiaa koskevaa sopimusta uusiksi niin samaan pakettiin löytänevät tiensä myös ohjukset. Ja se sopimus pitäisi saada puolessa vuodessa valmiiksi jottei ydinaseohjelmaa pysäytetä USAn ja Israelin toimesta järeämmin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä lisäyksenä, että tästä puolen vuoden aikaikkunasta kysymyksen ratkaisuun taustoitin aiemmin jutussa https://arielfi.wordpress.com/2020/12/05/iranin-ydinohjelman-aikaikkuna-6-kk/
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen tarkennus tilanteesta. Käsitykseni vaan entisestään vahvistuu, Iranin kiihkouskovaisten käsiin ei saa antaa minkäänlaisia aseita. Ydinaseen luomisen jälkeen hulluus tulee lisääntymään ja todennäköisesti löytyy joku hurahtanut ajatollah, jonka mukaan kokonaisen kaupungin tuhoaminen on uskonnon velvoittamaa ja siis oikeutettua. Moisen iskun kerrannaisvaikutuksia voi vaan kuvitella. Osa Iranilaisista varmaan ymmärtää tuon.
2015 sopimuksen uusiminen voi olla hyvä ja kaikkien kasvot pelastava tie saada tilanne rauhoittumaan. Onnistuuko Biden ? Epäilen. Eihän sopimus aiemminkaan ollut pitävä.
Ilmoita asiaton viesti
Israelilla lienee noin 90 ydinkärkeä ja plutoniumia pariin sataan niiden lisäksi, vai kuinka?
Ilmoita asiaton viesti
Arviot vaihtelevat 80-400 taistelukärjen välillä, todellisuus lienee keskivälillä, Plutoniumia tuotetaan Dimonassa vajaa 10 kg vuodessa (vuodesta 1965), lisäksi asekelpoista uraania saatiin 300 kg USAn laivaston ydinreaktoreita käsittelevästä laitoksesta. Dimonan ohella toinen reaktorilaitos lienee lähinnä vain tutkimuskäytössä ilman tuotannollista merkitystä. Pelote joka tapauksessa on olemassa jopa sen jälkeen jos Israelin saisi tuhottua maalla koska osa ydinohjuksista laukaistaan sukellusveneistä. Toisaalta (itsemurha) iskijän ei tarvitsisi saada kuin ehkä yksi isompi ydinohjus puolustuksen läpi niin Israelin kokoisessa maassa tämä olisi tuhoisaa.
Ilmoita asiaton viesti