Iranilaistankkerien mystiset vauriot

Ainakin tusina iranilaista Syyriaan matkannutta öljytankkeria on mystisesti vaurioitunut viimeisten kahden vuoden aikana. Mystisesti siksikin, ettei yksikään uponnut öljykatastrofeja aiheuttamaan vaan joutuivat palaamaan takaisin Iranin telakoille korjattaviksi. Hyökkäysten todennäköisinä toteuttajina ovat toimineet Israelin tiedustelupalvelut – ainakin The Wall Street Journal’n (WSJ) raportin mukaan. Israelin hallinto tai armeija eivät ole kommentoineet tapauksia.

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

Raportti väittää Israelin hallituksen päättäneen iskuista iranilaistankkereita vastaan v. 2019 arvioituaan Iranin kehittävän öljykauppaa rahoittaakseen Libanonin Hizbollah -järjestöä ja Jemenin Houthi kapinallisia. Israelin tiedustelupalvelut toteuttivat iskut USAn hiljaisella tuella. Viimeisin epäilty isku tapahtui vuoden 2021 helmikuussa jolloin sukeltajaryhmä kiinnitti miinan magneeteilla iranilaistankkerin köliin. Tosin iranilaisen rahtialus Shar E Kordin maaliskuun 10.-11. syttyneestä tulipalosta Syyrian Latakiassa on syytetty myös Israelia.

Iranilaisrahtilaivalla tulipalo Syyrian rannikolla, huhuja ohjusiskusta. Credit: maritimebulletin.net

WSJ:n raportin mukaan Israel on käyttänyt Punaisella merellä mm vedenalaisia miinoja Syyriaan matkalla oleviin iranilaisaluksiin kuin myös iranilaisia aselasteja kuljettaviin aluksiin. Iran on jatkanut Syyrian kanssa öljykauppaa huolimatta USAn sanktioista Irania vastaan ja kansainvälisistä sanktioista Syyriaa vastaan. Iskut ovat merkittävästi vähentäneet Iranin öljynvientiä Syyriaan.

Mysteeriset tankkeri-sabotaasit saattavat olla yhteydessä aiemmin kesäkuussa 2019 tapahtuneeseen iskuun Banijasin öljynjalostamon vedenalaisia putkistoja vastaan. Kyseinen jalostamo on iranilaisöljyn pääjalostaja Syyriassa ja iskussa käytettiin sukeltajien magneetilla putkistoon kiinnittämiä miinoja.

Oma arvioni:

Mikäli tiedot Israelin osallisuudesta Iranin tankkereita koskevien sabotaaseja koskien pitävät paikkansa olisi tämä hyvinkin luonteva ilmiö Israelin ja Iranin välisessä jo vuosia käynnissä olevasta matalan intensiteetin sodasta.  Tämän sodan muita osa-alueita Israelin taholta – mittavan tiedustelutoiminnan ja teknologisen kehitystyön ohella – ovat mm seuraavat:

  • Diplomaattinen vaikuttaminen Iranin ydinohjelmaa koskevan sopimuksen (JCPOA) toteutumiseen, sisältöön ja valvontaan
  • Iranin ydinohjelman avainhenkilöiden murhat 
  • STUXNET ja muut kyberhyökkäykset
  • Sabotaasit ja ilma-iskut ohjusteknologian tuotantolaitoksiin Iranissa, Syyriassa ja Libanonissa
  • Ohjusteknologian siirtojen esto Iranista/Syyriasta Libanoniin
  • Vielä käyttämätön mutta useaan kertaan harkittu keino on ollut ilmaisku keskeisiin tuotantolaitoksiin. 

Näitä aiheita olen aiemmin käsitellyt mm alla olevissa artikkeleissani:


Iranin ydinohjelman aikaikkuna <6 kk

Iran kehittämässä ballistista ydinohjusta 
Syyria ja Israel salaa lähentymässä?
Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive 


Iran Nuke Deal And Israel

Iran Nuke Deal Enables The Détente
End Game Approaches on Nuclear Iran

 

Lähteet: WSJ , bellincat ja intelNews .


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

0
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu