Iranin kostohyökkäys epäonnistui kahdella tapaa

ran ja sen Jemenistä, Syyriasta, Libanonista ja Irakista toimivat välikädet aloittivat viikonloppuna (14/15.04.2024) ennennäkemättömän ilmahyökkäyksen Israelia vastaan. Iran liittolaisineen laukaisi 180 räjähtävää dronea, 120 ballistista ohjusta ja 30 risteilyohjusta. Kyseessä on islamilaisen tasavallan ensimmäisen suora hyökkäyksen juutalaisvaltiota vastaan vastauksena 1. huhtikuuta Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa sijaitsevaan Iranin diplomaattirakennukseen tehdylle iskulle, joka tappoi Iranin vallankumouskaartin johtoon kuuluvan kenraalin ja kahdeksan muuta upseeria.  

Iranin hyökkäys epäonnistui kahdella tapaa, ensinnäkin se torjuttiin 99%:sti ja toiseksi se pikemminkin vahvisti Iranin vastaista liittoutumaa kuin hajotti sitä.

Suoraan Iranista laukaistiin 100 ballistista ohjusta ja Jemenistä 20; loput noin kahdesta sadasta risteilyohjuksesta ja droonista laukaistiin Libanonista, Syyriasta ja Irakista.

Mikään droneista tai risteilyohjuksista ei edennyt Israelin ilmatilaan. IDF:n mukaan vain muutama ballistinen ohjus tunkeutui Israelin ilmatilaan. Ilmahälytyksiä Israelissa kuitenkin annettiin syystä että tuhottujen ohjusten ja rakettien palasi tippui ennakoimattomiin paikkoihin Israeliin.

Iskun tuhot olivat suhteellisen mitättömät: Israelissa yksi beduiinityttö loukkaantui pudonneista sirpaleista ja aineelliset vahingot kokonaisuudessaan olivat vähäiset.

Liki täydellinen torjunta tehtiin hävittäjien, David Sling tai Arrow-ohjusjärjestelmien toimesta. Iron Dome, joka puolustaa hyvin Hamasin ja Hizbollahin yksinkertaisia raketteja vastaan, ei ole yhtä tärkeä droneille ja pitkän kantaman ohjuksille. Mainittakoon David’s Slingin olevan juurikin se Suomeen tilattu mitä ilmeisimmin tehokas ilmapuolustusjärjestelmä.

Israelin sotakabinetti (Netanjahu, Galant, Ganz) sai sunnuntaina täydet valtuudet vastaiskuun.  USA on varoittanut ettei se osallistu sotilaallisesti suoraan Iraniin tehtävään mahdolliseen vastaiskuun mutta toivoi Israelin informoivan liittolaisiaan jos se iskun päättää tehdä.  Israel ei ole ilmaissut aikomuksiaan vastaiskun suhteen ja se jäänee ehkä tekemättä koska selkeä torjuntavoitto viikonlopun hyökkäyksen jälkeen riittänee tällä erää.

Merkillepantavaa on myös se että Israelin ohella myös Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Jordania osaltaan tuhosivat droonit ja ohjukset Syyrian, Jordanian, Irakin ja Israelin yllä useiden muiden maiden antaessa välillistä tukea. Näin vaikka em valtiot muiden ohella ovat hyvinkin jyrkästi kritisoineet Israelin toimia Gazassa.  Mm jordanialaiset hävittäjät ampuivat alas kymmeniä iranilaisia droneja.

Iran ja Hamas pyrkivät 7/10 hyökkäyksellään tuhoamaan Abraham Accordsien kautta leviävän yhteistyön Israelin ja eräiden arabivaltioiden kanssa.  Viikonlopun yhteiset ponnistelut osoittivat Israelin lähinaapureiden pelkäävän sittenkin enemmän Irania kuin vihaavan Israelia.

Lähteenä mm JerusalemPost

Linkistä alla hieman Iran vs Israel taustoitusta:

 https://www.instagram.com/reel/C5uX3CnoMtq/


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu