Iranin kyberhyökkäys pyrki myrkyttämään Israelin vesijärjestelmän kloorilla

The Israeli Cyber Emergency Response Team (CERT) 119 Hätänumero 24/7. 

Jo aiemmin raportoidusta  24.-25. huhtikuuta 2020 tapahtuneesta Iranin kyberhyökkäyksestä yhdysvaltalaisten palvelimien kautta useisiin Israelin vesi- ja jätevesilaitosten johto- ja kontrollijärjestelmiin kohdistuneesta iskusta on nyt saatu lisätietoa.

Britanian Financial Times siteerasi 5.5.20 nimeämättömiä läntisiä tiedustelupalveluja kertoen iskun tavoitteena olleen Israelin vesi-infrastruktuurin ohjausjärjestelmien manipulointi siten, että veteen olisi lisätty merkittävä määrä klooria. Onnistuessaan tämä olisi laukaissut pumppuasemien automaattisen sulkemisen katkaisten vedentulon kymmeniin tuhansiin siviilitalouksiin samalla saattaen useat ihmiset hengenvaaraan ja sadat sairastumaan.

Raportin mukaan Iran ohjasi haittakoodin yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten palvelimien kautta Israeliin. Raportti julkaistiin muutama päivä sen jälkeen kun Israelin kansallisen kyberdirektoraatin päälikkö Yigal Unna piti puheensa CybertechLive Asia -konferenssissa.

Israel katsoi Iranin ylittäneen ”punaisen linjan” iskiessään siviiliyhteiskunnan rakenteita vastaan. Vastaisku toteutettiin 9. toukokuuta 2020 hienostuneena kyberhyökkäyksenä Iranin suurimpaan ja nykyaikaisimpaan Bandar Abbasin kaupungin Shahid Rajaee -satamaan seurauksenaan sataman äkillinen ja selittämätön pysähtyminen koko logistiikkajärjestelmän kaaduttua.

Lähde: IsraelDefense ja aiheesta aiemmin Israel kyberpuolustuksen suurvalta

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LnHCcGMjgPs]


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu