Iran+Saudi-Arabia+Kiina: Game Changer?
Game Changer? Iranin ja Saudi-Arabian 10. maaliskuuta 2023 päätös suhteiden normalisoinnista – Kiinan tukemana – voi polarisoida syvästi geopolitiikaa. Näyttää siltä, että maailma on jakautumassa länsimaisia arvoja tukeviin liberaaleihin demokratioihin, käsittäen Pohjois-Amerikan, Israelin ja suurimman osan Eurooppaa ja muuhun maailmaan, jossa on enemmän tai vähemmän autoritaarisia hallintoja valtavine raaka-aine- ja energiavaroineen.
Taloudelliset blokit vaikuttavat myös turvallisuuspolitiikkaan ja jatkuviin konflikteihin. Näyttää siltä, että Saudi-Arabia ja Iran ovat lähentymässä BRICS-maita. BRICS-maat – Brasilia, Venäjä, Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka – ovat maailman kymmenen suurimman maan joukossa väestön, pinta-alan ja BKT:n mukaan, ja kolmea viimeksi mainittua pidetään laajalti nykyisinä tai nousevina suurvaltoina. Turkki ja Pakistan voivat olla seuraavat suuret ehdokkaat. Tämä valtava taloudellinen yhteistyöfoorumi saattaa haastaa nk petrodollarin, joka on maailmanlaajuisten investointien tärkein valuutta. Petrodollarit ovat raakaöljyn vientituloja Yhdysvaltain dollareissa. Viime vuosisadalla Saudi-Arabia suostui selvittämään öljytransaktiot dollareissa, mikä auttoi dollaria tulemaan maailmanlaajuiseksi varantovaluuttaksi. Dollarin arvo nousi huomattavasti ja amerikkalaiset ovat nauttineet Saudi-avun eduista. Nyt maailman johtavat öljynviejät (Venäjä, Saudi-Arabia ja Iran) ovat samalla puolella, joten petroyuan saattaa olla tulossa.
Vuonna 2021 alueelliset kilpailijat Saudi-Arabia ja Iran tapasivat useammin kuin viiden edellisen vuoden aikana yhteensä. Neljä kokousta Bagdadissa ja yksi YK:n yleiskokouksen sivussa New Yorkissa osoittavat jatkuvuutta maiden kahdenvälisten suhteiden lämpenemisessä, jotka olivat jäätyneett vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin mielenosoittajat hyökkäsivät Saudi-Arabian diplomaattisia edustustoja vastaan islamilaisessa tasavallassa Riadin teloitettua shiiamuslimien johtaja Sheikh Nimr al-Nimrin.
Vuoden 2016 jälkeen Saudi-Arabian sunni-kuningaskunta ja shiia-enemmistöinen Iranin islamilainen tasavalta olivat olleet vastakkaisilla puolilla alueellisissa konflikteissa mm Jemenissä, Syyriassa ja Libanonissa. Viime vuosina Saudi-Arabia ja Israel ovat yrittäneet luoda alueellista liittoa Teherania vastaan, koska Iran on ollut suurin uhka Israelille ydinohjelmansa ja mm tukemiensa Hizbollahin ja Hamasin kautta.
Saudi-Arabian huoli on lisääntynyt, koska Iranin ydinohjelma on vääjäämättä edistynyt samaan aikaan kun Yhdysvallat on menettänyt asemiaan, mistä esimerkkinä on äskettäinen Patriot-ohjusten ja THAAD-ilmapuolustusjärjestelmien poistaminen Saudi-Arabiasta, sekä mahdollisuus Yhdysvaltain ja Iranin keskinäisestä paluusta uuteen Iranin ydinohjelmaa rajoittavaan sopimukseen (JCPOA:han) ja edelleen Yhdysvaltojen vetäytyminen Afganistanista. Ilmaistakseen kasvavan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain Lähi-idän politiikkaan Saudi-Arabia allekirjoitti sotilaallisen sopimuksen Venäjän kanssa elokuussa 2021.
Saudi-Arabian ja Iranin sopimus saattaa päättää Jemenin ja Syyrian sodat sekä Saudi-Arabian ja Iranin välisen konfliktin. Israel on kuitenkin hyvin huolissaan tilanteesta.
Entinen pääministeri Naftali Bennett kritisoi ankarasti Saudi-Arabian ja Iranin välisten suhteiden palauttamista perjantaina 10. päivänä sanoen sen edustavan Israelin epäonnistumista luoda alueellinen liitto Teherania vastaan. ”Suhteiden palauttaminen saudien ja Iranin välillä on vakava ja vaarallinen kehityskulku Israelille, ja edustaa Iranin diplomaattista voittoa. Se on kriittinen isku pyrkimyksille rakentaa alueellinen liittouma Irania vastaan.”
Oppositiojohtaja ja entinen pääministeri Yair Lapid arvosteli sopimusta ja kutsui sitä ”alueellisten puolustusmuuriemme romahtamiseksi, joita olimme rakentaneet Irania vastaan”.
Kiinan kautta tehty sopimus osoittaa, että Yhdysvaltojen vaikutus ja uskottavuus kyseisellä alueella on heikentynyt ja että on meneillään uudenlainen kansainvälinen alueellinen linjaus, joka on vahvistanut ja antanut sekä Venäjälle että Kiinalle uutta vaikutusvaltaa ja asemaa.
Lähteet mm.: China.org.cn: Joint Trilateral Statement by the People’s Republic of China, the Kingdom of Saudi Arabia, and the Islamic Republic of Iran
Tämä kirjoitus on käännös englanninkielisestä artikkelistani joka ensinnä ilmestyi Conflicts by Ariel Rusila -blogissa.
Eihän Bibi Netanjahu tai Likud-puolue tue länsimaisia arvoja. Vielä vähemmän ääriortodoksit jotka Bibi on ottanut nyt oikein hallitukseen.
Äärimuslimit on lauhkeaa sakkia verrattuna Israelin ääriortodokseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen katsellut Netflixixtä israelilaista TV-tuotantoa Fauda. Se on oikeastaan ainoa israelilainen TV-sarja, mitä koskaan Suomen TV:ssä on nähtävillä ollut.
Fauda-sarjan perusteella Israel on sairas valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Vääristelyllä onkin teollinen mittakaava. varmasti muistat jonkun yksityiskohdan?
Ilmoita asiaton viesti
Vääristelyllä todella on teollinen mittakaava mutta eri suuntainen kuin Päivi Kopsa väittää.
Ilmoita asiaton viesti
Sen tausta on iso järjestö-ja mediarintama, jotka onnistuvat muuttamaan kontekstin päinvastaiseksi:
Mikä konteksti konfliktilla on? Tätä selostaa Atte Kalevan Jihad ja Terrori- kirjan rakennekaavio:
_________________________________________________
Sunnalainen Islam jakautuu 3:een osaan;
-traditionaalinen, fundamentalistinen, modernistinen
Tästä palestiinalaisiin pätee ryhmä: fundamentalistinen
Fundamentalistinen jakautuu edelleen kolmeen ryhmään :
Dawa-salafismi, poliittinen salafismi, jihadistinen salafismi
Poliitinen salafismi asettuu mm.Gazan kaistaleelle ja on poliittisenakin kovin verenhuuruista islamia.
https://www.memri.org/tv/hamas-video-showcasing-evolution-attacks-stabbing-bus-bombing-rocket-liberation-al-aqsa
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni netflicsissä on muitakin israelilaissarjoja true crime genrestä poliisifarsseihin kuin myös ääriortodokseista kertovaa draamaa, hakutoiminnolla niitä löytää. Faudastakin julkaistiin muuten uusi kausi jokunen kuukausi sitten. Sieltä löytyy myös arabimaista kotoisin olevia sarjoja kuvaa monipuolistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun lähteesi eivät näytä Israelia sellaisena kuin se on, vaan niistä arvovaltaisinkin, Al-Jazeera, myöntää itsekkin kertovansa kahta täysin erilaista tarinaa Israelista, toista Lännelle ja toista arabimaille, ja siinä Israel näytetään todellisuuden vastaisena, jossa ei todellakaan ole länsimaisia arvoja:
Former Editor in Chief of Al Guds Al Arab Abd Al-beuri Atwas on Al-Jazeera : ”WHat we say in arabic is competely different from what I say in English
https://www.memri.org/reports/abd-al-bari-atwan-editor-chief-al-quds-al-arabi-newspaper-it-natural-say-one-thing-arabic
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa globaalina ja Euroopan haasteena luonnollisesti huomio kiinnittyy Venäjään, mutta MENA-alue on väestöltään 486 miljoonaa (kolminkertainen Venäjään nähden) ja BKT:ltaan yli kaksinkertainen (3,7 vs 1,7 triljoonaa USD). Vuonna 2050 MENA-alueella ennustetaan olevan 750 miljoonaa ihmistä. Tietenkään MENA-alue ei ole yhteneväinen, mutta luvut osoittanevat taloudellista ja väestön potentiaalia.
Kun otetaan huomioon alueen väestön nuorisopainotteisuus, kehittymätön talous, autoritääriset hallinnot ja ilmastonmuutos takapiruna voi Lähi-Itä olla EU:lle tulevaisuudessa haaste – ja mahdollisuus – jonka rinnalla Venäjä on absoluuttinen pikkutekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Uhkakuvaa kuitenkin pienentää arabimaiden/Iranin & Afganistanin suuri keskinäinen lahkokuntainen vihamielisyys, jonka pohjalla islamin lisäksi vahva heimokeskeisyys, joka kytkeytyy islamin lippujen alla kaikkeen, mitä yhteiskuntien välillä geopoliittisesti tapahtuu.
Kaatuneiden valtioiden määrä saattaa pinta-alaltaan jo lähennellä puolta Lähi-Idän pinta-alasta:
Iraq, Syria, Libya, Yemen, sekä siihen suuntaan menossa oleva Libanon. ja kauempana oleva Afganistan.
Tätä kaiken kaaosta Iran juuri on alueella kylvänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Todellinen haaste lienee jos MENA -alue integroituu Kiinaan, Intiaan ja muihin BRICS maihin, varsinkin kun Afrikassa ja Etelä-Amerikassa Kiina valtaa jalansijaa jenkkien kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina kohtelee huonosti uiguurivähemmistöä jotka ovat muslimeja.
Muslimit suhtautuvat yhteisöllisesti uskonveljiinsä eivätkä näe hyvänä että muslimeja kohdellaan huonosti.
Joten ei ole itsestään selvää että liittoa Kiina+muslimimaat voisi muodostua.
Ilmoita asiaton viesti
Game changer näkemys jenkeistä:
Brokering a rapprochement between the Middle Eastern rivals underscores the Chinese leader’s ambition of offering an alternative to a U.S.-led world order. Let that sink in — a new world order, one where China is the leader.
And it’s happening before our eyes. Even if this were an isolated incident, China’s ability to bring the warring parties together would show its growing influence.But far from being unique, the power move marked another instance of China taking big steps toward its goal of world domination.
To cite a few examples, it is helping Russia in Ukraine, squelching freedom in Hong Kong, threatening an invasion of Taiwan and now outflanking the United States in the Mideast.
https://nypost.com/2023/03/11/china-the-broker-and-joe-biden-the-joker/
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on jo voittanut kaikkein tärkeimmän kilpajuoksun.
https://techtracker.aspi.org.au
Ilmoita asiaton viesti