Iron Dome+: Sähkölaser torjuntajärjestelmä

Israelin puolustusministeriö ilmoitti 8.1.2020 kehittäneensä raketteja ja pieniä drooneja alasampuvan lasersäteen. Uusi teknologia tulee täydentämään nykyisin käytössä olevaa Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmää sitä kuitenkaan korvaamatta. Laserpohjaista järjestelmää testataan nyt noin vuoden ajan ja se on suunniteltu käyttöönotettavaksi puolentoista vuoden sisällä. Uusi teknologia kehitettiin yhteistyössä puolustusministeriön, Rafael (valtio-omisteinen) ja Elbit -yritysten sekä akateemisen yhteisön kesken.

Israel on jo vuosikymmeniä kehittänyt laserpohjaista ohjustorjuntaa siinä kuitenkaan onnistumatta kustannus ja teknologiahaasteista johtuen. Ongelmana on ollut mm korkealaatuisen ja kokonsa säilyttävän ja tarvittavan kantaman omaavan säteen tuottaminen. Teknologinen läpimurto tapahtui kun yleinen kemikaalinen laser korvattiin luotettavammalla sähköisellä laserilla ja kun useat lasersäteet saatiin kehittyneiden algoritmien avulla kootuksi yhdeksi tarpeeksi voimakkaaksi säteeksi joka kykenee pudottamaan lentävät kohteet viiden kilometrin kantamalla.

Klikkaamalla kuvaa käynnistyy esittelyvideo, ellei niin linkistä https://www.youtube.com/watch?v=qC0gaiRkyOs&w=560&h=315

Uuden lasertorjunnan etuna Iron Domeen verrattuna on ensinnäkin se että ”ammukset” eivät lopu niin kauan kuin on sähköä. Toinen etu puolestaan on taloudellinen sillä yhden torjunnan hinta on vain $3.50 kun vastaavasti Iron Domella yksi ohjus maksaa noin $49,000. Kolmas etu on torjunnan äänettömyys ja näkymättömyys. Laserjärjestelmän heikkoutena vielä toistaiseksi on ettei se toimi hyvin näkyvyyden ollessa rajoitettu.

Tällä hetkellä maailmassa on vain yksi laserpohjainen asejärjestelmä eli yhdysvaltalaislaivoissa oleva mutta sekin on suunniteltu vain helppojen kohteiden, kuten kumiveneiden, torjuntaan ja lyhyellä kantamalla. Uusi israelilainen laserpohjainen asejärjestelmä on suunniteltu erityisesti torjumaan Qassam -raketteja, kranaatteja, panssarintorjunta ohjuksia ja drooneja.

Israelin puolustusministeriön T&K -direktoraatti – MAFAT – työstää yhdessä Rafael ja Elbit -yhtiöiden kanssa kolmea laserpohjaista versiota: staattinen maassasijaitseva rajaseutua suojeleva laserjärjestelmä, liikuteltava kenttäjoukkoja suojeleva laserjärjestelmä ja lentokoneeseen sijoitettava järjestelmä. Viimemainittu versio kasvattaa dramaattisesti kantomatkaa koska se toimii pilvien yläpuolella suoden paremman näkyvyyden.

Uusi laserpohjainen asejärjestelmä tuo käyttöönotettuaan uuden ulottuvuuden Israelin puolustukseen maalla, merellä ja ilmassa. Nykyinen Israelin ilmapuolustus pohjautuu lyhyen kantama Iron Dome -järjestelmään, keskipitkän matkan David’s Sling -torjuntaohjukseen ja pidemmän kantaman ballistisia ohjuksia torjuviin Arrow II ja III ohjuksiin sekä näitä tukeviin tutkajärjestelmiin.

Lähteet mm: Haaretz ja TimesofIsrael

Israel missile defence


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu