Iron Dome+: Sähkölaser torjuntajärjestelmä

Israelin puolustusministeriö ilmoitti 8.1.2020 kehittäneensä raketteja ja pieniä drooneja alasampuvan lasersäteen. Uusi teknologia tulee täydentämään nykyisin käytössä olevaa Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmää sitä kuitenkaan korvaamatta. Laserpohjaista järjestelmää testataan nyt noin vuoden ajan ja se on suunniteltu käyttöönotettavaksi puolentoista vuoden sisällä. Uusi teknologia kehitettiin yhteistyössä puolustusministeriön, Rafael (valtio-omisteinen) ja Elbit -yritysten sekä akateemisen yhteisön kesken.
Israel on jo vuosikymmeniä kehittänyt laserpohjaista ohjustorjuntaa siinä kuitenkaan onnistumatta kustannus ja teknologiahaasteista johtuen. Ongelmana on ollut mm korkealaatuisen ja kokonsa säilyttävän ja tarvittavan kantaman omaavan säteen tuottaminen. Teknologinen läpimurto tapahtui kun yleinen kemikaalinen laser korvattiin luotettavammalla sähköisellä laserilla ja kun useat lasersäteet saatiin kehittyneiden algoritmien avulla kootuksi yhdeksi tarpeeksi voimakkaaksi säteeksi joka kykenee pudottamaan lentävät kohteet viiden kilometrin kantamalla.

Uuden lasertorjunnan etuna Iron Domeen verrattuna on ensinnäkin se että ”ammukset” eivät lopu niin kauan kuin on sähköä. Toinen etu puolestaan on taloudellinen sillä yhden torjunnan hinta on vain $3.50 kun vastaavasti Iron Domella yksi ohjus maksaa noin $49,000. Kolmas etu on torjunnan äänettömyys ja näkymättömyys. Laserjärjestelmän heikkoutena vielä toistaiseksi on ettei se toimi hyvin näkyvyyden ollessa rajoitettu.
Tällä hetkellä maailmassa on vain yksi laserpohjainen asejärjestelmä eli yhdysvaltalaislaivoissa oleva mutta sekin on suunniteltu vain helppojen kohteiden, kuten kumiveneiden, torjuntaan ja lyhyellä kantamalla. Uusi israelilainen laserpohjainen asejärjestelmä on suunniteltu erityisesti torjumaan Qassam -raketteja, kranaatteja, panssarintorjunta ohjuksia ja drooneja.
Israelin puolustusministeriön T&K -direktoraatti – MAFAT – työstää yhdessä Rafael ja Elbit -yhtiöiden kanssa kolmea laserpohjaista versiota: staattinen maassasijaitseva rajaseutua suojeleva laserjärjestelmä, liikuteltava kenttäjoukkoja suojeleva laserjärjestelmä ja lentokoneeseen sijoitettava järjestelmä. Viimemainittu versio kasvattaa dramaattisesti kantomatkaa koska se toimii pilvien yläpuolella suoden paremman näkyvyyden.
Uusi laserpohjainen asejärjestelmä tuo käyttöönotettuaan uuden ulottuvuuden Israelin puolustukseen maalla, merellä ja ilmassa. Nykyinen Israelin ilmapuolustus pohjautuu lyhyen kantama Iron Dome -järjestelmään, keskipitkän matkan David’s Sling -torjuntaohjukseen ja pidemmän kantaman ballistisia ohjuksia torjuviin Arrow II ja III ohjuksiin sekä näitä tukeviin tutkajärjestelmiin.
Lähteet mm: Haaretz ja TimesofIsrael
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Alueellista rauhaa lisäävä kehitysaskel.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/suunnitelma-100-000-000-000-000-000-000-kertaa-auringon-pintaa-kirkkaampi-laser/a40cc702-ed8a-3bc7-964a-de91ef83c6a5
Artikkeli on kymmenen vuotta vanha, joten teknologiaa on kehitetty noista ajoista. Kysymys kuitenkin kuuluu, mikä tai mitkä Israelin ydinvoimaloista tuottavat energian ilmatorjunnan käyttöön varatuille lasereille?
Silmän verkkokalvoa voidaan vahingoittaa muutaman sadan mV:n laserilla satojen metrien etäisyydeltä, mutta metallin vaurioittamiseen tarkoitetun laserin tehojen täytyy olla valtavan paljon suurempia. Siihen ei taida riittää Hondan aggregaatti eikä Wärtsilän diesel-voimala.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimaloita lienee vain yksi reaktori Dimonassa ja olettaisin sen tuotannon suuntautuvan muuhun kuin sähköntuotantoon. Israel saa sähkövoimastaan noin 60% kaasuvoimaloista, uusiutuvissa energioissa taas hyödynnetään eniten aurinkoenergiaa.
Mutta itse olen ymmärtänyt – olematta mikään alan asiantuntija – että sähkönkulutus ilmatorjunnassa laserilla on suhteellisen vähäinen ainakin päätellen muutaman euron kuluista torjuntaa kohden.
Ilmoita asiaton viesti
Jedien lasermiekkaa odotellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse aseen ominaisuudet – kuten vaikkapa kantomatka -rajoittavat käyttöä, toisvaalta lentokonetta alempiin korkeuksiin sijoittuvat kohteet saavat suojaa sääoloista/mahdollisesta huonosta näkyvyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin esillä olleiden lasereiden esittelyvideoista minulle on jäänyt sama mielikuva ettei niiden teho riitä todelliseen trojuntaan. Tosiaankin tuohon kumiveneiden puhkomiseen.
Joten tämä on mielenkiintoinen muutos laserin kehityksessä. Juuri tuo pieni kustannus torjuntaa kohti olisi laseraseen valtti mm. lennokkeja ajatellen ja laser mahdollistaisi usean kohteen torjunnan. Tuollainen laser alkaisi syödä halpojen lennokkien etua pois. Mutta olennaista on että tehoa pitää olla tarjolla ja nopeasti siihen yhteen pisteeseen.
Ongelmaksi jää vielä ne huonot sääolosuhteet, mutta suuren osan vuodesta järjestelmä toimisi Israelin olosuhteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkien Laws-järjestelmä toimi 2014 30kW teholla, joka riittää helikopterin pudottamiseen tai laivan moottorin tuleen sytyttämiseen. Pienemmillä tehoilla voidaan tuhota kohteen elektroniset anturit, vaikka hävittäjälentokoneen ”sokeuttaminen”.
Tuo 30kW teho saadaan jo ihan diesel generaattorilla aikaan, vertailuna yleinen saunan kiuas on 9kW.
En ihmettelisi jos näiden laserien teho olisi jo huomattavasti korkeampi tänäpäivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusministeriö ei vielä julkaissut tarkempia teknisiä tietoja uuden laseraseen tehoista. Suuntaa antanee kuitenkin se että jo aiemmin israelilainen Elbit System kehitti diodien avulla toimivan laseraseen tehokkuutta siten, että 150-300 kW voimalla tuotettiin 50-100-kW lasersäde 100-200 kW mennessä lämmöksi tai hukkaenergiaksi. Diodien käyttöönotto nosti tehoa 1%:sta noin 35%:iin. 300 kW voima tarvitaan helikoptereiden ja meriohjusten torjuntaan. Olettaisin säteiden yhdistelyn kohottavan itse lasersäteen voimaa merkittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin itse mututuntumalta laittanut nollan perään Lawsin 30kw tehoon ja se on näköjään oikea teholuokka. Jos tuo 300kw saadaan ulos ja kohdistettua yhteen pisteeseen, niin avot!
Ilmoita asiaton viesti
Tuota Lawsia juuri tarkoitin. Näytti esittelyvideossa alitehoiselta muuhun kuin palonarkojen kohteiden sytyttämiseen. Ei sellaisella nyt ainakaan laivan moottoria tuleen sytytä. Sehän on laivan sisässä. Veneen muovikuorisen perämoottorin kylläkin.
Tehoa pitää olla paljon enemmän oikeaan torjuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lentokoneeseen sijoitettava laser olisi varmaankin parhaimmillaan osana koneen omasuojajärjestelmää.
Ilmasta maahan ase tarvitsisi oletettavasti niin suuren sähkötehon lentokoneeseen, että pitäisi olla esimerkiksi suuri kuljetuskone rahtaamassa laserasetta voimalaitteineen.
Ilmoita asiaton viesti