Isfahanin isku antoi vihreän valon Rafahin operaatiolle

Jerusalem Post on vahvistanut, että Israelin ilmavoimien lentokoneista laukaistut pitkän kantaman ohjukset aiheuttivat 19/4/2024 tehdyn hyökkäyksen Iranin ilmavoimien laitokseen Isfahanissa. Isku oli maltillinen, tuhot ja jälkiseuraukset jäänevät pieniksi. 

Ilmaiskua edeltäneen viikon ajan Israel ilmoitti vastaavansa voimakkaasti Iranin aiempaan yli 300 ballistista ohjusta, risteilyohjusta ja dronea sisältäneeseen hyökkäykseen joka oli kautta aikain ensimmäinen suoraan Iranista tehty Israelia vastaan. Suoralla hyökkäyksellä Iran muutti Israelin kanssa käytävän konfliktinsa ”pelisääntöjä” ja siirtyi perinteisestä strategiastaan hyökätä välikäsiensä – Hamas, Hizbollah, houthit – kautta.  Samanaikaisesti Israelin liittolaiset ovat toistuvasti pyytäneet Jerusalemia osoittamaan malttia vastauksessaan vähentääkseen riskiä, että eskalaatio leviäisi laajaksi alueelliseksi sodaksi.

Isfahanin valikoitui hyökkäyskohteeksi kahdesta syystä:  Ensinnäkin paikkaa oli käytetty sellaisten UAV-laitteiden laukaisemiseen, joita Iran käytti aiemmassa ilmaiskussa Israeliin.  Toiseksi Iranin suurin ydintutkimuskeskus sijaitsee Isfahanin vieressä. Isfahanin konversiolaitoksessa  uraanirikaste muunnetaan rikastusprosessissa käytetyksi heksafluoridikaasuksi, reaktorien polttoaineena käytetyksi uraanioksidiksi ja ydinpommien ytimissä käytetyksi metalliksi.

Mainittakoon myös Yhdysvaltojen ja Britannian ilmoittaneen uusista Iranin vastaisista pakotteista, jotka kohdistuvat sen UAV- ja ballististen ohjusten teollisuuteen.

Tällä hetkellä Hamasin vastaisessa sodassa eletään suhteellista suvantovaihetta.  Israel on vetänyt joukkojaan Gazasta ja humanitaarista apua virtaa aiempaa merkittävästi enemmän mm uuden pohjois-Gazaan Israelista avatun reitin ansiosta. Neuvotteluja panttivankien vapautuksesta ja tulitauosta käydään eri välittäjien kautta.

Näennäinen hiljaiselo on kuitenkin välivaihe ja valmistautumista  sodan loppuunsaattamiseksi.  Gazassa taistelleita joukkoja lepuutetaan ja uudet joukot ovat intensiivisessä koulutuksessa.  Koulutus osaltaan painottuu kaupunki- ja tunnelisodan käytänteisiin Gazasta nyt saatujen kokemusten valossa.  Lisäksi osaa joukoista koulutetaan erityisesti pohjoisen rintaman erityispiirteisiin sodan eskaloitumisen varalta ja mikäli etelä-Libanonia päätetään turvavyöhykkeen alueella puhdistaa Hizbollahin rakenteista.

Suvantovaihe loppunee kuukauden kuluttua jolloin Israelin arvioidaan aloittavan Rafah -operaation Hamasin viimeisten toimintakykyisten pataljoonien eliminoimiseksi ja Rafahin maanalaisen tunnelijärjestelmän tuhoamiseksi.  Lisäksi Rafahissa arvioidaan olevan Hamasin sotilaallisen siiven johtoa sekä pääosa israelilaisista panttivangeista.

The New Arab julkaisun mukaan Yhdysvallat on hyväksynyt mahdollisen Israelin Rafah-operaation vastineeksi siitä, että juutalainen valtio ei suorita vastaiskuja Irania vastaan. Eräs korkea virkamies kertoi The New Arabille, että ”pääministeri Benjamin Netanjahu onnistui saamaan Yhdysvaltojen hyväksynnän sotilasoperaatiolle Rafahissa vastineeksi siitä, että [Israel] pidättäytyi suorittamasta laajaa sotilaallista operaatiota Irania vastaan vastauksena sen äskettäiseen hyökkäykseen”.

Ilmaisku antoi Iranille selkeän viestin Israelin kyvystä murtautua Iranin puolustuksen läpi ja saavuttaa Iranin ydinaseohjelman keskeisiä laitoksia. Israelin viranomaiset ovat vahvistaneen, ettei itse ydinohjelma ollut Israelin iskun kohteena vaan ilmavoimien tukikohta.  Ilmaisku oli siis hyvin rajattu ja maltillinen;  myös Iran on todennut tuhojen olleen vähäpätöisiä eikä isku näin aiheuttane “koston kierrettä” tai eskaloitumista.

Ilmaiskusta informoitiin etukäteen Yhdysvaltoja, samoin länsimaita ja Egyptiä on informoitu tulevasta Rafahin -operaatiosta.  Israel on ryhtynyt päästämään Rafahiin paenneita gazalaisia takaisin Khan Yunisin raunioihin ja osin pohjois-Gazaankin ja näin kaupunkia pyritään tyhjentämään siviileistä operaation tieltä.  Egypti puolestaan on asettanut Sinain pohjoisosaan, 14 kilometrin pituiselle Gazan rajakaistalle sijoitetut joukkonsa täyteen valmiuteen osana suunnitelmaa maahyökkäyksen skenaarion käsittelemiseksi Rafahissa.

Rafahin operaation alkamisaikaa ei luonnollisestikaan ole kerrottu julkisuuteen.  Eri arvioiden ja omien päätelmieni pohjalta oletan sen alkavan toukokuun puolivälin jälkeen.  Tarkoitukseni on mennä Israeliin vapaaehtoistyöhön ennen tätä sillä operaation alkaessa on mahdollista että Israelin ilmatila ja lentokentät taas suljetaan lisääntyneiden Israeliin kohdistuvien ohjusiskujen takia

Lähteenä mm JPost , BICOM  

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu