IsraEL 2019: Jännittävä 2. kierros loppusuoralla

Israelin 22. Knessetin vaalit pidetään ennenaikaisesti 17.9.2019. Aiemmissa 9.4.2019 vaaleissa opposition Blue-White koalition kanssa tasatulokseen päätynyt Likud -puolueen johtaja, pääministeri Benjamin Netanyahu, epäonnistui enemmistöhallituksen muodostamisessa. Seuraavaksi hallituksenmuodostajaksi tulossa olleen Blue and White puolueen johtaja, Benny Gantz, puolestaan estettiin tehtävästään Knessetin äänestettyä hajottamisestaan 30.5.2019. Kyseessä oli Israelin historiassa ensimmäinen kerta kun Knesset päätti hajottaa itsensä ennen hallituksen muodostamista.

Nykyinen 9.4.2019 valittu Knesset

[Tekniset] vaaliliitot

3.25% äänikynnyksen takia vaalien edellä muodostetaan usein teknisiksi luonnehdittavia vaaliliittoja – teknisiä koska usein liittojen sisällä osapuolten ohjelmat ja kanditaattien näkemykset saattavat hyvinkin voimakkaasti poiketa toisistaan.  Äänestettäessä taktitointi liiton sisällä on minimoitu sopimalla vaalilistan järjestys etukäteen.  Äänestäjät siis valitsevat listan ja listan saaman äänimäärän mukaan määräytyy se kuinka monta edustajaa listan alkupäästä järjestyksessään valitaan.

Syksyn 2019 vaaleissa on muodostunut seuraavanlaisia vaaliliittoja:

Kulanu –puolue on lakkautti toimintansa heinäkuussa 2019 ja liittyi Likudiin jolloin Knessetissä oleva Likud ryhmä kasvoi 39 edustajaan aiemmasta 35 edustajasta. Likud on vaaliliitossa uskonnollisten oikeistopuolueiden muodostaman unionin kanssa, joiden joukossa mukana on myös viime vaaleissa valitsematta jäänyt ”Uusi Oikeisto” -puolueen Naftali Bennett, aiempi opetusministeri.

Benny Gantzin johtama keskusta-vasemmistolainen Blue-White [Kahol Lavan] on nyt vaaliliitossa oikeistolaisen Yisrael Beiteinu puolueen kanssa, jota puolestaan johtaa Netanyahun entinen hallituskumppani mutta nyt hallituksen käytännössä hajoittanut Avigdor Lieberman. Blue-White on kieltäytynyt menemästä Netanyahun johtamaan hallitukseen korruptioprosessin ollessa käynnissä, toisaalta Blue-White ei ole poissulkenut ”kansallisen yhtenäisyyden” hallitusta Likudin kanssa mikäli Likud korvaa Netanyahun uudella johtajalla.

Neljän Israelin arabipuolueen yhteislista on valmis yhteistyöhön Gantzin Blue-White koalition kanssa.

Perinteikkäistä Labor puoluetta johtaa nyt Avi Gabbayn tilalle valittu aiempi puolustusministeri Amir Peretz. Labor on liitossa vasemmistopuolue Merezin ja Vihreän liikkeen muodostamassa ”Demokraattisessa Unionissa” [HaMaḥaneh HaDemokrati} jossa mukana on myös uusi aiemman pääministeri Ehud Barakin perustama Israelin Demokraattinen Puolue.

Mainittakoon lisäksi että viime vaaleissa 2.74% äänistä saanut Moshe Feiglinin johtama Zehut -puolue ei ole mukana vaan Feiglin tukee Netanyahua vastikkeeksi tulevan hallituksen ministeripaikasta ja kannabiksen vapauttamista koskevista reformeista.

 

Yhteenveto vaaleja edeltäneistä mielipidemittauksista. Lähde: Wikipedia

Vaalilupauksia

Israeli pääministeri Benjamin Netanyahu tarjosi jälleen tyypilliseen tapaansa viime hetken yllätyksen lupaamalla liittää Jordan joen laakson Israeliin mikäli voittaa vaalit. Tarkalleen Netanyahu lupasi liittää lähes kolmanneksen Israelin hallinnoimasta Länsirannasta muttei kuitenkaan yhtään palestiinalaista. Alueella arvioidaan asuvan noin 65 000 palestiinalaista ja noin 11 000 israelilaista uudisasukasta ja se on pääosin Oslon sopimuksessa muodostettua Israelin yksinomaisesti hallinnoimaa alue C:tä.

Vaalilupaus suututti palestiinalaisten ohella useita Israeliin suhteitaan lämmittäneitä arabivaltioita kuten mm Saudi-Arabiaa. Puolueet Likudista vasemmalle ovat luonnollisesti tällaista toimenpidettä vastaan, ainakin jos se aiotaan toteuttaa yksipuolisesti.

Ennen vaalilupaustaan pääministeri Netanyahu keskusteli asiasta mm armeijan komentaja [IDF Chief of Staff] Aviv Kochavin, Shin Bet -tiedustelupalvelun johtaja Nadav Argamanin kanssa ja vahvistamattomien tietojen mukaan turvallisuusviranomaiset kiivaasti vastustivat jyrkästi hanketta.

Arvioni

Knessetin uusintavaalit 2019 ovat poikkeukselliset Israelin historiassa ja myös poikkeuksellisen mielenkiintoiset useastakin syystä. Vaaleista näyttää tulevan äärimmäisen tasaväkiset pääministeri Netanyahun Likudin ja oppositiojohtaja Benny Gantzin Blue-White liittoutuman välillä. Mikäli Netanyahu voittaa jää nähtäväksi pystyykö hän muodostamaan hallituksen ja pysymään sen johdossa. Oikeusprosessi Netanyahua vastaan on käynnissä kolmesta syytekohdasta ja on mahdollista, että hän pyrkii saamaan Knessetiltä immuniteetin syytteitä vastaan.

Kiinnostavaa on myös Netanyahun aiemman hallituskumppani Liebermanin menestys ja tuleva toiminta; hän nimittäin muutti tukensa Blue-White -liittoutumalle koska Netanyahu sitoutui liikaa ääriortodoksisten puolueiden näkemyksiin. Toisaalta vaalien jälkeen jää nähtäväksi voisiko hän palata Netanyahun uuteen hallitukseen mikäli tämä hylkää ääriuskonnolliset puolueet.

Jännitystä vaaleihin lisää myös se, miten eri vaaliliitot menestyvät ja jääkö joku liittouman listoilla olevista puolueista kokonaan ulos Knessetistä. Tämä on nyt hyvinkin merkityksellistä koska hallitusenemmistön muodostus voi olla muutamasta paikasta kiinni suuntaan tai toiseen.

Mielenkiintoista on nähdä uppoaako Netanyahun yllätysveto – Jordan joen laakson liittäminen Israeliin – äänestäjäkuntaan tai edes uudisasukkaisiin; aiemmat äärimmäisen taitatavana taktikkona ja selviytyjänä pitämäni Netanyahun yllätykset ovat toimineet (mm. ”arabit äänestävät parveittain, nyt kaikki kannattajat uurnille”).

Gantz vs. Netanyahu (ja mitä tehdä Länsirannan suhteen)

Jos Netanyahu voittaa olisi luvattu Jordan laakson liitos omasta näkökulmastani isku rauhanomaisen ratkaisun etsinnälle Israelin ja Palestiinalaisten väliseen konfliktiin ja oman arvioni mukaan lisäksi täysin väärä nykyisessä tilanteessa mm seuraavin perustein:

  • Israel ei nykyaikaisen tiedustelu-, valvonta- ja asejärjestelmiensä ansiosta tarvitse sellaista puolustuksen alueellista syvyyttä kuin aiemmin,
  • Liitos heikentäisi mahdollisuuksia perustaa elinvoimainen Palestiinan valtio (”Kahden-Valtion”-malli) toisaalta vaikeuttamalla arabialueiden asukkaiden liikkumista Jordaniaan ja toisaalta vaikuttamalla heidän liikkumistaan omilla alueillaan välttämättömien Israelin tarkastuspisteiden takia.
  • Liitos vaarantaisi vireillä olevan alueellisen rauhanprosessin viilentämällä välejä sitä ajaviin arabivaltioihin.
  • Mikäli Palestiinalaisvaltiota ei saada perustettua ja kun Israel hallinnoi arabialueita on seurauksena ajautuminen entistäkin enemmän kohti ”Yhden-Valtion” mallia joka joko tuhoaa Israelin juutalaisvaltiona antamalla arabiväestölle kaikki poliittiset ym oikeudet tahi tuhoaa Israelin demokratiana mikäli näitä oikeuksia ei myönnetä.

Oman näkemykseni mukaan koko Länsirannan valloitus oli v. 1967 sinänsä oikeutettua, uhkasivathan naapurimaat tällöin ja myöhemminkin Yom Kippurin sodassa pyyhkiä koko maan kartalta. Ongelmana on hallittavalla alueella ja sen ulkopuolella pakolaisina olevien arabiasukkaiden asema. Mielestäni paras ratkaisu olisi Israelin vetäytyminen ns. turvamuurin sisään ja liittää suoraan ”vihreän linjan” [–67 raja] yhteydessä olevat asutusalueet Israeliin, käsittäen noin 5-30% koko Länsirannan alueesta riippuen siitä tehdäänkö liitos yksipuolisesti vaiko neuvottelemalla yhdessä palestiinalaisosapuolen kanssa tai alueellisen rauhansopimuksen – vaikkapa vaalien jälkeen odotettavissa olevan Trumpin ”vuosisadan diilin” – mukaan.

Israel-Palestine conflict: solutions


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu