Israel ja Arabiemiraatit normalisoivat suhteensa

Lähi-idän rauhanprosessissa koettiin merkittävä askel USAn, Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) ilmoitettua suhteiden normalisoinnista Israelin ja arabiemiirikuntien välillä. Presidentti Donald Trump, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja kruununprinssi Mohammed Bin Zayed (UAE) ilmoittivat asiasta yhteisessä julkilausunnossaan 13.8.2020. USA, Israel ja UAE omaavat yhteisen vision edistää alueen vakautta diplomatian, lisääntyvän taloudellisen integraation ja turvallisuusyhteistyön kautta. (Yhteinen julkilausunto tämän kirjoituksen lopussa).

Kyseessä on historiallinen diplomaattinen läpimurto sillä Arabiemiirikunnat on ensimmäinen Persianlahden valtio joka solmii diplomaattiset suhteet Israelin kanssa. Jo aiemmin Israelin ja arabivaltioiden suhteet ovat lämmenneet Iranin uhan edessä mutta nyt se on tapahtumassa myös virallisella tasolla. Israelin ja arabivaltioiden suhteiden kehittäminen on myös yksi keskeinen osa Valkoisen talon alkuvuonna 2020 julkistamaa Lähi-idän rauhansuunnitelmaa.

Tulevina viikkoina Israelin ja Arabiemiirikuntien edustajat kokoontuvat allekirjoittamaan kahdenkeskiset sopimukset koskien paitsi lähetysten perustamista myös investointeja, matkailua, suoria lentoja, turvallisuutta, telekommunikaatiota, teknologiaa, energiaa, terveydenhuoltoa, kulttuuria ja ympäristöä. Yhteisen lausunnon mukaan alueen kaksi dynaamisinta yhteiskuntaa pyrkii edesauttamaan kansalaisten suoraa kanssakäymistä keskenään. Israel ja UAE käynnistävät välittömästi yhteistyön koronarokotteen ja koronapandemian hoidon alalla.

Osana suhteiden kehittämistä Israel jäädyttää aikeensa ulottaa suvereniteettinsa Länsirannan C-alueilla Valkoisen Talon rauhansuunnitelman mahdollistamalla tavalla. Alueliitoksen jäädytyksellä luodaan edellytyksiä Palestiinalaishallinnon saamiseksi neuvottelupöytään Israelin kanssa ja myös avaamaan mahdollisuuksia Israelin ja muiden arabivaltioiden suhteiden lämpenemiselle.

Lähteet: al-Jazeera , BBC , SecureAmericaNow , Press Release: The Simon Wiesenthal Center(SWC)Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu