Israel kyberpuolustuksen suurvalta
Kyberuhat ovat osa uutta sodankäyntitapaa ja tulevat yhä yleisemmiksi. Johtavat suurvallat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina omaavat hyvät valmiudet toimintaan tietoverkossa niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin osalta. Israel puolestaan on luonut yhden maailman johtavista kyberpuolustusjärjestelmistä.
Yksi viimeisimmistä kyberhyökkäyksistä tapahtui 24.-25. huhtikuuta 2020 kun Iran iski yhdysvaltalaisten palvelimien kautta useisiin vesi- ja jätevesilaitosten johto- ja kontrollijärjestelmiin eri puolilla Israelia. Israel puolestaan katsoi Iranin ylittäneen ”punaisen linjan” iskiessään siviiliyhteiskunnan rakenteita vastaan. Vastaisku toteutettiin 9. toukokuuta 2020 hienostuneena cyberhyökkäyksenä Iranin suurimpaan ja nykyaikaisimpaan Bandar Abbasin kaupungin Shahid Rajaee -satamaan seurauksenaan sataman äkillinen ja selittämätön pysähtyminen koko logistiikkajärjestelmän kaaduttua.
Koska yhteiskunnat luottavat yhä enemmän viestintään ja tietojärjestelmiin, kuten tietokoneverkkoihin, monimutkaisten verkkojen ja koneiden käyttämiseen, maat ovat yhä haavoittuvampia. Uhat voivat vaania lennonjohtoa tai rautatiejärjestelmää, sähköverkkoja ja kaasuasennuksia. Ne voivat vaikuttaa liki kaikiin yhteiskunnan osa-alueisiin mukaan lukien maanpuolustus ja pankit. Tämä tarkoittaa, että eturintamaa ei ole ja uusi taistelukenttä on monimutkainen ja valtava.
Keskeinen kysymys tarkistettaessa lähes viikoittaisia verkkouhkia on se, ovatko ne tietyn valtion tukemia vaiko vain tietyssä maassa sijaitsevien hakkereiden aikaansaannosta. Eri maat ilmoittavat usein järjestelmällisistä hyökkäyksistä, mutta eivät pysty tunnistamaan niiden alkuperää.
Sotilasyksiköt lähettävät nykyaikana valtavan sähköisen allekirjoituksen. Vaikka itse sotilasyksiköt voivat piiloutua, niillä on nyt niin paljon järjestelmiä, kuten tabletteja, joita käytetään droonien ohjaamiseen, tai panssarivaunujen aktiivisia suojajärjestelmiä, että nämä järjestelmät voivat olla haavoittuvia kentällä. Sähköinen sodankäynti ja signaalien häiritseminen on merkittävä osa armeijan hajottamista nykyään ja kybersota voi pian tulla keskeiseksi, jopa määrääväksi, sodan elementiksi.
Israel on ollut eturintamassa tietoverkkouhkien havaitsemisessa ja puolustautumisessa niitä vastaan. Maa ryhtyi jo varhain rekrytoimaan suuren määrän kyberstaistelijoita ja kehittämään kybersotaa tukevia järjestelmiä. Esimerkiksi jo vuonna 2012 institualisoitiin IDF:n Cyber Defender training course. Nämä järjestelmät palvelevat myös yksittäisiä kansalaisia; esimerkiksi Computer Emergency Response Center (CERT) tarjoaa Israelissa kyberhyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jopa hätänumeron – hotline 119 – ympärivuorokautisesti 24/7.
Nyt myös Israelin kyberturvallisuusyritykset ja uudet yritykset ovat tunnustettuja ympäri maailmaa. Israelin ulkoasiainministeriön useita vuosia sitten julkaistussa raportissa todettiin, että neljäsosa maailman riskipääomarahoitteisista kyberturvallisuusyrityksistä on israelilaisia. Vuoteen 2017 mennessä Israel oli luonut vielä 300 kyberturvallisuusyritystä ja kyberturvallisuustuotteiden ja -palveluiden vienti ylsi 6,5 miljardiin dollariin vuodessa.
Kybersodankäynnillä on Israelissa merkittävä rooli niin turvallisuusdoktriineissa, tuote- ja kehitystoiminnassa, taisteluvälineissä, tiedustelussa kuin operatiivisella kenttätasollakin. Kyberpuolustusta tukeva ekosysteemi on niin kokonaisvaltainen ja vahva että Israel pitänee itsensä alan eturintamassa myös jatkossa.
Lähteenä mm: Jerusalem Post , Times of Israel
Aiemmin aiheesta mm:
800 ilmaliikennettä vastaan tehtyä verkkohyökkäystä torjuttiin Israelissa
C4i uudelleensijoittumassa Negeviin, visiona globaali kyberkeskus
Israel kyberturvallisuuden edelläkävijöitä
IsraEl2019: Kyberhyökkäyksen uhka pieni
Mossad perusti innovaatiorahaston
Be’er Shevan start-up –skene maailman kärkeä
Algoritmidiplomatiaa: Hakkeroinnilla yllytystä vastaan
Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Israel myy innokkaasti Internet-liikenteen ja nettikeskusteluiden yms. valvontajärjestelmiä diktatuureille ympäri maailman.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi suurimpia vahvuuksia Israelin innovatiivisessa systeemissä on nimenomaan tutkimus- ja kehitystyön tulosten kaupallistaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Israelin ase-yhteistyö täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Toivottavasti tämä hedelmällinen yhteistyö jatkuu. Meillä ei ole muuta kuin voitettavaa jos jatkamme yhteistyötä, äärioikeiston ja -vasemmiston eriävistä mielipiteistä huolimatta.
Ilmatorjunnan pitkänmatkan hankkeen tiimoilta olisin tyytyväinen jos päätyisimme vaikka Israelilaisiinn järjestelmiin, jotka ovat maailman huippua. Jopa USA:n näkökulmasta. https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2020/05/22/securing-technological-superiority-requires-a-joint-us-israel-effort/
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni hyökkäykseen käytettävien hävittäjien sijaan voisi harkita puolustuksellista ohjustorjuntaa ja toki kybersodankäyntitekniikastakin voisi hävittäjiä enemmän hyötyä olla oli sitten kyse puolustuksesta tai hyökkäyksestä.
Ilmoita asiaton viesti