Israel maailman 8. suurin ydinasevalta

Israel on maailman kahdeksanneksi suurin ydinasevalta toteaa voittoa tavoittelematon politiikan tutkimusorganisaatio Federation of American Scientists uudessa raportissaan “”Status of the World’s Nuclear Forces.”. Huolimatta edistymisestä ydinasearsenaalien vähentämisessä kylmän sodan jälkeen, maailman ydinkärkien yhteisvarasto on edelleen erittäin korkealla tasolla: vuoden 2022 alussa yhdeksällä maalla oli hallussaan noin 12 700 taistelukärkeä. Noin 90 prosenttia kaikista ydinkärjistä omistaa Venäjä ja Yhdysvallat, joilla kummallakin on noin 4 000 taistelukärkeä armeijavarastoissaan.

Maailmanlaajuisesti ydinaseiden kokonaisvarasto on laskussa, mutta vähentämisvauhti on hidastunut viimeiseen 30 vuoteen verrattuna. Lisäksi nämä vähennykset tapahtuvat vain siksi, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat edelleen purkamassa aiemmin käytöstä poistettuja taistelukärkiä.

Toisin kuin ydinaseiden kokonaisvarastossa, taistelukärkien määrä maailmanlaajuisissa sotilasvarastoissa – joihin kuuluvat operatiivisille joukkoille osoitetut taistelukärjet – on jälleen kasvussa. Yhdysvallat vähentää edelleen ydinvarastojaan hitaasti. Ranskan ja Israelin varastot ovat suhteellisen vakaat. Mutta Kiinan, Intian, Pohjois-Korean, Pakistanin ja Yhdistyneen kuningaskunnan sekä mahdollisesti Venäjän uskotaan kaikkien lisäävän varastojaan (katso kartta):

world-nuclear-forces-2022

Maailman 12 700 ydinkärjestä yli 9 400 on sotilasvarastoissa ohjusten, lentokoneiden, laivojen ja sukellusveneiden käyttöön. Loput taistelukärjet on poistettu käytöstä, mutta ne ovat edelleen suhteellisen ehjiä ja odottavat purkamista). Armeijavarastojen 9 440 taistelukärjestä noin 3 730 on sijoitettu operatiivisten joukkojen kanssa (ohjus- tai pommitukikohtiin). Näistä noin 2 000 yhdysvaltalaista, venäläistä, brittiläistä ja ranskalaista taistelukärkeä on korkeassa valmiustilassa, valmiina käyttöön lyhyellä varoitusajalla (katso taulukko):

Kunkin maan hallussa olevien ydinaseiden tarkka määrä on tiiviisti pidetty kansallinen salaisuus, joten tässä esitetyt arviot ovat huomattavan epävarmoja. Suurin osa ydinasevaltioista ei käytännössä anna mitään tietoa ydinvarastojensa koosta. Silti salassapitoaste vaihtelee suuresti maittain. Esimerkiksi vuosina 2010–2018 Yhdysvallat julkisti varastojensa kokonaiskoon, mutta vuonna 2019 Trumpin hallinto lopetti tämän käytännön kun taas vuonna 2020 Bidenin hallinto palautti ydinalan läpinäkyvyyden. Rajoituksista huolimatta julkisesti saatavilla oleva tieto, historiallisten asiakirjojen huolellinen analysointi ja satunnaiset vuodot mahdollistavat parhaiden arvioiden tekemisen kansallisten ydinasevarastojen koosta ja koostumuksesta.

Historiallisessa kontekstissa ydinaseiden määrä maailmassa on vähentynyt merkittävästi kylmän sodan jälkeen: vuoden 1986 huipusta noin 70 300 arviolta 12 700 vuoden 2022 alussa. Hallituksen virkamiehet luonnehtivat tätä saavutusta usein nykyisten tai äskettäisten asevalvontasopimusten tuloksena, mutta todellisuudessa ylivoimainen osa vähennyksestä tapahtui 1990-luvulla. Lisäksi nykyiset ydinaseet ovat huomattavasti aiempaa tehokkaampia.

Vähennysvauhti on hidastunut huomattavasti 1990-luvulle verrattuna ja näyttää jatkuvan vain käytöstä poistettujen aseiden purkamisen vuoksi; trendinä kuitenkin on, että sotilasvarastot (käytettävät ydinaseet) kasvavat jälleen.

Israelin ydinaseohjaman taustaa

Israelin ydinohjelma alkoi jo vuonna 1949 kun geologit alkoivat etsiä uraania Negevin autiomaasta, samalla alettiin kouluttaa israelilaistiedemiehiä johtavissa ydintutkimusta harjoittaneissa yliiopistoissa erityisesti Yhdysvalloissa.  Palkkioksi Israelin osallisuudesta Suezin kriisin aikana Ranska puolestaan sopi ydinaseiden valmistukseen käytettävä reaktori ja rikastamolaitoksen toimittamisesta Israeliin vuonna 1956.  Dimonan rakentaminen alkoi ja vuosina 1957-58 satoja ranskalaisinsinöörejä osallistui hankkeeseen Beershevassa ja Dimonassa, ranskalaisten kokonaismäärä nousi jopa 2500 asiantuntijaan/työntekijään vuosikymmenen vaihteessa. -50-luvun lopulla Shimon Peres perusti Israeliin uuden LEKEM -nimisen tiedusteluyksikön jonka tehtävänä oli globaalisti etsiä osaamista, materiaaleja ja lai tteita ydinaseohjelman kehittämiseen. Israelin ensimmäisen luotettavan ydinaseen uskotaan valmistuneen vuoden 1966 lopulla tai vuoden 1967 alussa. CIA epäilee, että ensimmäisten ydinpommiensa valmistamiseen Israel käytti Yhdysvaltain laivaston ydinmateriaalivarastosta varastattua aselaatuista uraania.

 

Israelin ydinasevarastojen arvioidaan olevan 80–400 ydinkärkeä ja armeijalla on kyky toimittaa niitä useilla tavoilla, mukaan lukien lentokoneista tai sukellusveneistä laukaistuina risteilyohjuksina ja Jericho-sarjan keskipitkän ja mannertenvälisen ballististen ohjusten kautta. Jo pelkästään Tel Avivista luoteeseen sijaitsevassa Sdot Michan lentotukikohdan luolastoissa oletetaan olevan noin 90 Jericho II ballistista ohjusta. Asekehitystä on auttanut mm se, että Israeliin on emigroitunut vähintään 40 alan huippututkijaa hajonneesta Neuvostoliitosta viime vuosikymmeninä.  90 Jericho 2 missiles are currently based in caves near Zekharia (Sdot Micha Airbase), southeast of Tel Aviv

Israel kehitti aikoinaan ns. Begin-doktriinin ydinaseiden leviämisen estämisestä ja ennaltaehkäisevistä iskuista eväten näin muilta alueellisilta toimijoilta mahdollisuuden hankkia omia ydinaseita. Israelin ilmavoimat suorittivat tässä tarkoituksessa operaatiot Opera ja Operation Orchard, jotka tuhosivat Irakin ja Syyrian ydinreaktorit vuosina 1981 ja 2007.  Seuraavaksi doktriinia käytettäneen Iranin ydinaseohjelman pysäyttämiseen elleivät diplomaattiset ponnistelut johda luotettavaan lopputulemaan.

Lähteinä mm:  The Federation of American Scientists  , Ynetnews

 


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

+1
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu