Israel myös seksuaalivähemmistöjen turvasatama [Op-Ed]

Sukupuolivähemmistöjen (LGBT) oikeudet ovat Israelissa Lähi-idän kehittyneimpiä. Samaa sukupuolta olevien seksuaalinen toiminta laillistettiin vuonna 1988 (de jure, de facto se oli laillista vuodesta 1963)  ja Israelista tuli ensimmäinen maa Aasiassa joka tunnustaa samaa sukupuolta olevien liitot missä tahansa ominaisuudessa.

Seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä kiellettiin vuonna 1992. Samaa sukupuolta olevat parit saavat adoptoida yhdessä tuomioistuimen vuonna 2008 tekemän merkittävän päätöksen jälkeen. Edelleen väkivaltarikokset, joiden motiivina on seksuaalinen suuntautuminen, rinnastetaan viharikoksiin jolloin tuomio teosta voi tuplaantua. LGBT-ihmiset saavat myös palvella avoimesti armeijassa. Tel Aviv on yksi homoystävällisimmistä kaupungeista maailmassa ja sinne pystytettiin vuonna 2014 holokaustin homouhreille omistettu monumentti.

Globaalisti LGBTQ piireissä myönteistä suhtautumista seksuaalivähemmistöihin pidetään modernina, kosmopoliittisena, kehittyneenä, globaalia pohjoista ja länsimaista demokratiaa edustavana näkökulmana. Israel -kriitikot puolestaan näkevät Israelin syyllistyvän ns pink-washingiin, jossa seksuaalivähemmistöjen hyvällä kohtelulla peitetään maan puolustustoimien oletettuja ylilyöntejä palestiinalaisalueilla.  Kun kuitenkin Israelissa seksuaaliseen suuntautumiseen jne asiat ovat mitä suurimmissa määrin paremmalla tolalla kuin Lähi-idässä yleensä niin miksi sitä ei myös voisi tuoda esiin.

Pride Parade in Tel Aviv, Israel, Thursday, June 8, 2023. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Lähi-itä (pl Israel) vaarallisimpia alueita seksuaalivähemmistöille

Irania, Qataria, Saudi-Arabiaa, Hamasin hallitsemaa Gazan kaistaa ja Länsirannan palestiinalaishallinnon alaisia alueita pidetään LGBT-matkailijoille vaarallisimpina paikkoina Asher and Lyric -matkablogin vuoden 2021 artikkelin mukaan. Mainitut kirjoittajat ovat myös julkaisseet ns “LGBTQ+ Travel Safety Index” taulukon vuodelta 2023 joka pohjautuu maakohtaisesti yhdeksään osa-alueeseen: Samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillisuus, työntekijöiden suojelu, suoja syrjintää vastaan, väkivallan kriminalisointi, adoption tunnustaminen, onko maa hyvä paikka asua, transsukupuolisten henkilöiden laillista identiteettiä koskevat lait, laittomat samaa sukupuolta olevat suhteet ja propaganda/moraalilait. Taulukko on niin laaja ettei se tähän julkaisuun mahdu mutta sitä voi tarkastella Asher ja Lyric Fergussonin nettijulkaisusta ja suoraan tästä linkistä .

Mainittakoon, että vuoden 2008 brittiläisen WikiLeaks-paljastuksen mukaan Iran teloitti 4 000–6 000 homoa ja lesboa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Lähde: Wikipedia

Monet LGBT-palestiinalaiset ovat muuttaneet Israeliin usein paetakseen ankaraa suvaitsemattomuutta, fyysistä väkivaltaa tai kuolemaa. Merkittäviä tällaisia ​​ryhmiä on Tel Avivissa ja Netanyassa, joissa monet asuvat samaa sukupuolta olevien israelilaisten kumppaniensa kanssa, jotka auttavat pitämään läsnäolonsa Israelissa piilossa poliisilta (joka ei tavoittaisi heitä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, vaan laittoman maassa oleskelun vuoksi). Palestiinalaisten ohella monet muiden Lähi-idän maiden seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat hakeneet turvaa Israelista.

Vuonna 2003 perustettiin Aswat palestiinalaisten lesbojen tukiryhmäksi. Ryhmän päätoimisto on Haifassa, Israelissa, ja se on suunnattu Israelissa ja palestiinalaishallinnossa oleville arabilesboille; salainen sivuosasto puolestaan toimii Ramallahissa, Palestiinalaishallinnon pääkaupungissa. Israelin Jerusalem Open House puolestaan on avannut arabiosaston nimeltä Al Qaws joka tavoittaa homo- ja lesbopalestiinalaiset.

Iranissa, Saudi-Arabiassa, Qatarissa ja Jemenissä lait määräävät, että jos henkilö todetaan syylliseksi samaa sukupuolta olevien seksuaaliseen käyttäytymiseen, hänelle sovelletaan kuolemanrangaistusta. Laillisuuskysymysten ohella tai ehkä niitä merkittävämpääkin on mm seksuaalivähemmistöjen kohtelu eri yhteisöissä. Esimerkiksi monissa konservatiivisissa islamistisissa maissa ei hyväksytty käyttäytyminen saattaa johtaa pahimmillaan ns kunniamurhiin.

Oma näkemykseni

Vaikka LGBT+ ja muut mm seksuaaliset vähemmistöt voivat elää Tel Avivissa haluamallaan tavalla ei tilanne ääriuskovaisten asuttamilla seuduilla ole yhtä auvoisaa.  Seksuaalivähemmmistöjen ohella nämä syrjivät mm naisia, toisia uskovaisia, maallisia jne sekä ovat saaneet vapautuksia välttää yleistä asevelvollisuutta.  Parhaillaankin nykyhallitus on romahtamisen partaalla kun korkein oikeus on yhdenvertaisuuden nojalla kieltämässä näitä ääriuskovaisten erioikeuksia. Ääriuskovaiset Haredi -ryhmät ovat useaan otteeseen häiriköineet erityisesti Jerusalemissa järjestettyjä Pride -kulkueita; vuonna 2005 kolmea Pride -osallistujaa puukotettiin; tekijä tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen.

Kun Pride-kulkue ja -tapahtumat Tel Avivissa ovat kaupungin taloudellisesti tukema laaja kansanjuhla on ilmapiiri vanhoillisessa Jerusalemissa täysin toinen ja kulkue siellä pidetään hyvin tiukkojen turvatoimien takana väkivaltaisuuksien estämiseksi.

Viime vuosina Israelin LGBT -yhteisöt ovat osallistuneet myös hallitusta vastustaviin mielenosoituksiin sillä hallituksen suunnitteleman oikeusreformin pelätään heikentävän Israelin Korkeimman Oikeuden asemaa ja tämän instituution nähdään puolustavan erityisesti eri vähemmistöjen asemaa kulloisestakin poliittisesta tilanteesta riippumatta.

Edellä kuvaamani tilanteen valossa on mielestäni eräänlainen ristiriita –  tai ajoittain jopa oksymoron – siinä miten arvoliberaali vihervasemmisto, laitavasemmisto ja jopa sateenkaariryhmät kritiikittömästi ajavat länsimaissa antisionistisia, -semitistisiä tai yleensä Israel vastaisia päämääriä yhdessä BDS- ja muiden pro-Palestiina ryhmien kanssa joiden taustavoimat ja -valtiot edustavat mm seksuaali-, nais- ja tasa-arvo näkemyksissään ahdasmielistä ääripäätä Israeliin verrattuna.

pic.twitter.com/5bBjkFM1r9

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu