IsraEL2019 II: Tasatuloksesta edellytyksiä yhtenäisyyshallitukseen tai umpikujaan

Israelin uusintavaalit päättyivät liki tasatulokseen niin maata johtaneen oikeistolaisen Likudin (Netanyahu) kuin keskusta-vasemmistolaisen Blue-White (Gantz) koalition kesken, jälkimmäisen ollessa lievässä yhden paikan johdossa kun 95% äänistä oli laskettu. Myös molempien takana olevat blokit olivat melko lailla tasoissa eli niin oikeistolainen, uskonnollinen hallitus kuin keskusta-vasemmistolainen maallinen hallitus ovat vaikeita muodostaa . Tasapeli luo edellytyksiä yhtenäisyyshallitukseen tai tilanteen lukkiutumiseen.  Vaalien äänestysprosentti oli 63.1% .

Yksi vaalien voittajista on Israelin arabien yhteislista.  Näyttää siltä, että pääministeri Netanyahun jyrkät, jopa rasistiset, kannanotot vielä vaalipäivänäkin kääntyivät häntä itseään vastaan innostamalla Israelin arabit vaaliuurnille.  Esimerkiksi käy FB lausunto:  Arabit “haluavat tuhota meidät kaikki -naiset, lapset ja miehet.” Myöhemmin Netanyahu syytti lausunnosta kampanjatyöntekijäänsä;  Facebook hyllytti osittain Netanyahun chatsivun vihapuheen takia.

.

 

Aiemmissa 9.4.2019 vaaleissa opposition Blue-White koalition kanssa tasatulokseen päätynyt Likud -puolueen johtaja, pääministeri Benjamin Netanyahu, epäonnistui enemmistöhallituksen muodostamisessa. Seuraavaksi hallituksenmuodostajaksi tulossa olleen Blue and White puolueen johtaja, Benny Gantz, puolestaan estettiin tehtävästään Knessetin äänestettyä hajottamisestaan 30.5.2019. Kyseessä oli Israelin historiassa ensimmäinen kerta kun Knesset päätti hajottaa itsensä ennen hallituksen muodostamista.

Tilanne näyttää nyt uusintavaalien jälkeen samankaltaiselta. Jotta myös samankaltaiselta lopputulemalta vältyttäisiin on nyt vakavasti harkittavana ns kansallisen yhtenäisyyshallituksen muodostaminen Likudin ja Blue-White -puolueen ympärille. Kyseisestä hallituksesta todennäköisesti jäisivät pois ääriuskonnolliset puolueen, ainakin jos hyvin menestynyt Avigdor Liebermanin Yisrael Beitein tulee mukaan. Vaaleissa kolmanneksi eniten ääniä saanut Israelin arabien yhteislista jäänee ulos mistä tahansa hallituskuviosta. Arabilistan arvioidaan blokkaavan Netanyahun jatkon pääministerinä ja tarvittaessa tukevan Gantzia pääministeriksi vaikkeivat hallitukseen osallistuisikaan.

Päivitys 20/9/2019

Kun 97% äänistä on laskettu näyttää Gantzin Blue-White voittavan Netanyahun Likudin paikkamäärin 33 vs 31 eli odotettavissa on Gantzin ryhtyvän kokoamaan hallitusta.  Uusintavaalien välttämiseksi yhtenäisyyshallitus lienee todennäköisin vaihtoehto käsittäen Ganzin koalition ja Likudin ilman uskonnollisia puolueita ja mahdollisesti ilman Netanyahua.  Arabien yhteislista lievästi tukenee Gantzin johtamaa hallitusta vaikka arabipuolueet eivät hallitukseen menisikään.

 

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu