IsraEl2020

Knessetin vaalit – kolmannen kerran vuoden sisään – toivat torjuntavoiton virkaatekevän pääministeri Netanjahun Likud -puolueelle. Kun annetuista äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Likud ja sen oikeistolaiset liittolaispuolueet näyttivät saavan parlamenttiin 58 paikkaa kun taas aiemman Israelin armeijan komentaja Benny Gantzin Blue&White -puolue liittolaisineen on jäämässä 55 paikkaan. Edellisissä vaaleissa hienoisen voiton vei juurikin Ganzin vetämä oppositio mutta kuten tällöin myös nyt Netanjahun koalitio oli yhtä kaikki jäämässä kolmen paikan päähän enemmistöstä.

Likudin voitto merkinnee uusia mahdollisuuksia Israelin poliittisen takalukon aukeamiseen. Vaalivoittajana Netanjahu on selvä pääministeriehdokas jota asemaa hän puolestaan tarvitsee saadakseen immuniteetin häntä vastaan valtakunnanoikeudessa oikeuskanslerin nostamia syytteitä vastaan.

 

Neljänsien ennenaikaisten vaalien välttämiseksi paineet kansallista yhtenäisyyshallitusta kohtaan ovat suuret poliittisen järjestelmän edes minimaalisen uskottavuuden säilyttämiseksi. Tämä hallitus muodostuisi Likudin ja Blue&Whiten ympärille ja vaa’ankieliasemassa oleva ex-ulkoministeri Libermanin sekulaari oikeistopuolue on suostuvainen osallistumaan vain tällaiseen koalitioon. Tämä puolestaan merkitsisi, että Netanjahu joutuisi hylkäämään tähänastiset uskonnollisista oikeistopuolueista koostuvat liittolaisensa. 

Peruskuvio hallituksen muodostamisessa on nyt sama kuin aiempien vaalien jälkeenkin ja se on esitettynä allaolevassa silloisessa infograafissa.  Tällöin lopputulemaan ei päästy joten jouduttiin nyt käytyihin uusintavaaleihin.

Sinänsä ohjelmalliset kysymykset – koskien mm Lähi-idän liki kuollutta rauhanprosessia ja sitä elvyttämään tähtäävää Valkoisen Talon ”vuosisadan diiliä” – eivät ole keskustan, keskusta-oikeiston ja keskusta-vasemmiston yhtenäisyyshallituksen muodostamisen tiellä. Aiemmat yritykset ovat kilpistyneet nimenomaan Netanjahun henkilöön koska Gantz ei halunnut samaan hallitukseen korruptiosyytösten kohteena olevan Netanjahun kanssa. Nyt siihen on lievä pakko koska kansa kuitenkin antoi vakuuttavan tukensa Netanjahulle syytöksistä välittämättä.

Muut vaihtoehdot ovat toki mahdollisia esimerkiksi oikeistolaisen tai vasemmistolaisen enemmistöhallituksen muodostaminen toisesta leiristä saatavien loikkareiden tuella mutta tämä lienee viimeinen vaihtoehto ennen uusintavaaleja.  Samaan aikaan hallituksen muodostamista ja sen tulevaa toimintaa varjosta pääministerikanditaatti Netanjahua vastaan 17. maaliskuuta 2020 alkava oikeusprosessi joka pahimmassa tapauksessa saattaa viedä vuosia.

Lähteet: Jpost , HonestReporting  ja DW

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cl8G5rYoLKs]


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu