Israelilaisinnovaatiot koronaa taltuttamassa

We have no reliable clinical data about any drug useful in reducing severity and mortality” in COVID-19 patients … Perhaps in several weeks or months we will know what drugs may be useful.” (Dr. Eyal Leshem, director of geographic medicine at Sheba Medical Center)

Innovatiivisen teknologian voimapesässä – Israelissa – tutkijat, keksijät, työryhmät ja yritykset ovat kiireellä luomassa ja soveltamassa ratkaisuja koronakriisin hoitoon. Teknologia voi ratkaisevasti auttaa kriisistä selviämiseksi on sitten kyseessä diagnosointi, oireiden lievitys, tarttuneiden jäljitys, leviämisen ehkäisy, kriisiä hoitavan henkilöstön suojelu tai vaikkapa opiskelu ja harjoitukset karanteenioloissa.

Ohessa yli 30 koronaepidemiaan ja sen hoitoon tuoretta kehitteillä olevaa innovaatiota Israelista. Linkeistä toivottavasti löytyy myös suomalaisille alan toimijoille yhteistyömahdollisuuksia kehitystyössä tai sen kaupallistamisessa.

 

Diagnosointiin liittyviä kehitystöitä

 • BATM yhtiö on nostamassa nopeiden testivälineiden tuotantoa. Kehitetty testausmenetelmä diagnosoi koronaviruksen 50 minuutissa sylkinäytteistä kun nykyisin käytettävillä PCR testeillä diagnosointi vie useita tunteja.
 • Diagnostics.ai kehittää PCR testien täyttä automatisointia tekoälyä hyödyntämällä. Tällä hetkellä menetelmää testataan Lontoossa (King’s College Hospital NHS) ja pian USAssa (CLIA labs). Pcr.ai menetelmä mahdollistaa päivätestimäärien kaksinkertaistamisen ilman lisähenkilöstötarvetta.
 • Israelin puolustusministeriön tutkimusosasto yhteistyössä Vocalis Health yhtiön kanssa pyrkii identifioimaan viruskantajien ääninäytteitä (unique vocal ‘fingerprint’) vertaamalla niitä kontrolliryhmään. Etäteknologia mahdollistaa myös parantuneiden koronapotilaiden monitoroinnin.
 • Technion-Israel Institute of Technology ja Rambam Health Care Campus laitosten tutkijat väittävät dramaattisesti nostaneensa COVID-19 testauskapasiteettia yhdistämällä useita näytteitä yksittäisessä testaustuubissa .

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vxs11ryS9Dg&w=560&h=315]

 • Virtuaalihoitaja MyndYou palvelee yksilöitten kuumana linjana riskikartoituksessa. Tavoitteena on käyttää tekoälyyn pohjaavaa äänianalyysiä terveydentilamuutosten havaitsemiseksi ja ennaltaehkäisevien toimien käynnistämiseksi.
 • KHealth aplikaatio käyttää tekoälyä antamaan ilmaisen COVID-19 riskiarvion ja hoito-ohjeen. Oireita omaavat korkean riskin potilaat voidaan yhdistää kaksi viikkoa voimassaolevaan ilmaiseen chattiin terveydenhuoltohenkilöstön kanssa.
 • Geneyx  toimii Israelissa, Kiinassa ja Italiassa olevien sairaaloiden kanssa määritelläkseen josko jotkut geneettiset mutaatiot voivat heikentää tai vahvistaa yksittäisiä COVID-19 tulehduksia. Samalla yhtiö luo löydöksistään tietopankkia.
 • VocalZoom Industry 4.0yhtiön autonomiset sensoriaplikaatiot voivat soveltua ihoskannauksiin mahdollisten koronaoireiden havaitsemiseen sairaaloissa ja vaikkapa kulkuväylillä.
 • RADLogics on soveltanut tekoälypohjaisen kuva-analyysiratkaisunsa havaitsemaan ja luokittelemaan automaattisesti COVID-19 infektion CT kuvista. Menetelmä on käytössä Kiinassa, Venäjällä ja Italiassa mm tulehtuneen keuhkokapasiteetin mittaamiseen.
 • Air Doctor  , joka yhdistää matkailijat paikallisiin lääkäreihin, on kehittänyt aplikaation joka tarjoaa päivitetyn listan COVID-19 testipaikoista sekä paikalliset säännöt 42 maassa viidellä mantereella.

 

Koronapotilaiden hoito

 • TytoCaren  modulaarinen teleterveysalusta mahdollistaa USAn, Euroopan ja Israelin terveydenhoito-organisaatioiden tutkia etänä mahdollisia ja jo todettuja koronapotilaita kotona ja sairaaloissa. Useat sairaalat käyttävät Mittwochyhtiön ohjelmistoja ja koneita mm Tyto Caren kaltaisen alustan hyödyntämiseen.
Tyto Care’s solution is the only all-in-one remote medical examination solution allowing physicians to remotely connect with quarantined or symptomatic patients in hospital wards or at home to perform remote medical exams, including lung exams, which are key for monitoring COVID-19.

 

 • Datos Health  on esitellyt koronaviruksen telelääketiede -ohjelman reaaliaikaiseen oireiden tarkastukseen ja videokonsultaatioihin sellaisille COVID-19 potilaille jotka eivät tarvitse tehohoitoa.
 • Kannettava Biobeatin  Vital Sign Monitor tarjoaa jatkuvaa verenpaineen, sydämen lyöntitiheyden, ruumiinlämmön, happisaturaation ym. tarkkailua israelilaissairaaloissa ja kotioloissa.
 • EarlySense  on kehittänyt patjanalaisen tarkkailuratkaisun koronapotilaiden hengityksen tarkkailuun.
Isolation Room Configuration with External EarlySense2 Vitals Display
Currently used at Sheba Medical Center in Israel to monitor quarantined Princess Cruise passengers for COVID-19
 • Sight Diagnosticsyhtiön OLO verianalysoija käsittää nopean koronapotilaiden automaattisen tekoälyyn pohjaavan verinäytteiden testauksen vaikkapa sormenpäästä. Systeemillä on hyväksyntä Euroopassa ja Israelissa mutta ei vielä USAssa).
 • Clew Medicalin TeleICU teknologiaa otetaan nyt käyttöön kahdessa israelilaissairaalassa ja kahdessa USAn sairaalassa. Tekoälyyn pohjaavan teknologian tavoitteena on laajentaa tehohoitokapasiteettia ja resursseja ja samalla suojella etulinjan työntekijöitä tartunnoilta.
 • Sweetch on tekoälypohjainen mobiili terveysalusta joka alunperin kehitettiin diabetespotilaiden hoitoon. Nyt se mahdollistaa myös kroonisia sairauksia omaavien koronapotilaiden tarkkailun, hoidon järjestämisen ja interventiot.
 • RenalSensen Clarity RMS alustaa käytetään kriittisten koronapotilaiden virtsanerityksen tarkkailuun etänä ja keskeytyksettä.
 • Kryonin robotiikkaprosessi mahdollistaa automaattisen koronatestien raportoinnin Israelin terveysministeriöön, Aiempi manuaalinen päivitys aiheutti viiveitä ja virheitä. Virtaviivainen prosessi on saatavilla maksutta myös muiden terveydenhuoltovirastojen käyttöön kaikkialla.

 

Hoidot ja rokotteet

Israelissa kokeillaan tällä hetkellä noin tusinaa olemassaolevaa lääkettä joko yksin tai yhdistelminä koronan hoitoon. Edelleen israelilainen Teva Pharmaceutical Industries yhtiö lahjoitti miljoonia valmistamiaan hydroxychloroquine sulfate tabletteja USAn sairaaloihin testattavaksi mahdollisena hoitona koronaan. Vasta.aine -terapiaa, immunoterapiaa ja immunisaatiovaihtoehtoja tutkitaan useissa yhtiöissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

 • Kamada kehittää immunoglobulin hoitoa vakavasti koronaan sairastuneille potilaille käyttäen toipuneiden potilaiden puhdistettua verta ja plasmaa. Aiemmin yhtiö kehitti seerumit rabieksen ja Zikan hoitoon.
 • The Israel Institute of Biological Research työskentelee  koronan hoitamiseksi käyttämällä toipuneiden potilaiden plasmaa jolloin hoidon oletetaan olevan nopeampaa kuin rokotteen kehittäminen.  Jo maaliskuun lopulla tämä IDF:n bio-/kemiallisen puolustuksen laboratorio aloitti rokotteen prototyypin testaukset jyrsijöillä.
 • MIGAL Galilee Research Institute on kehittämässä siipikarjalle korona-rokotetta ja nyt uudelleenformuloimassa sitä suun kautta annettavaksi rokotteeksi ihmisille. Testit eläimillä ovat alkamassa ja instituutti on etsimässä hyvän tuotantotavan omaavia fasiliteetteja tuotannon aloittamiseen.  Helmikuun 2020 lopulla Migal tiedotti toivoi kehittävänsä rokotteen 8-10 viikossa ja saavansa turvallisuushyväksynnän 90 päivässä.
    .
 • TransAlgae  on avannut investointikierroksen tukemaan leväpohjaisen pillerimuotoisen koronarokotteen tukemiseksi.
Algae based Oral Vaccine targeting the Corona virus
 • Pluristem Therapeutics yhtiön patentoitu PLX solutuote on BIH Center for Regenerative Therapy ja the Berlin Center for Advanced Therapies keskusten evaluoitavana mahdollisena hoitona koronaan liittyvien hengitys ja tulehdus -komplikaatioiden hoidoksi.
 • Pepticom etsii partnereita peptidilääkkeiden vahvistamiseen ja kehittämiseen estämään uuden koronaviruksen proteiineja.
 • Koska intubaatio ja mekaanisen hengityskoneet kriittisesti sairaille koronapotilaille voivat olla kalliita ja vahingoittaa keuhkoja Inspira on kehittämässä kertakäyttöistä vaihtoehtoa veren suoraan hapettamiseen keskuslaskimoon asetettavan katetrin kautta.
Credit: Inspira
 • Credit: Inspira
 • Toinen ratkaisumalli tulee gastroenterologisti ja terveydenhuoltovälineiden keksijä tri Ishay Benurilta, jonka ainutlaatuinen laryngoskooppi mahdollistaa tarkemman ja nopeamman intubaation nykymenetelmiin nähden. Hänen keksintönsä on jo patentoitu Israelissa ja patenttihakemukset Euroopassa ja USAssa ovat käynnissä.
 • Enlivex  on kehittänyt lääkityksen joka helpottaa vakavien koronaoireiden kuten keuhkojen katastrofaalisten romahtamisen hoitoa.
 • XRHealth toimittaa virtuaalitodellisuutta luovien kuulokkeiden kautta välitettäviä erikoistuneita lääketieteellisiä aplikaatioita karanteenissa oleville koronapotilaille. Aplikaatiot sisältävät hoitoja ahdistukseen ja kognitiivisia sekä fyysisiä harjoitteita ja tukevat myös kaksisuuntaista viestintää terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. XRHealth hiljattain avasi virtuaalitodellisuuden tervaysklinikan USAssa.

Israelilaiset sijoitusrahastot pyrkivät etsimään jatkuvasti uusia ratkaisuja ja maaliskuun 24. päivänä Jerusalem Venture Partners piti ensimmäisen osan telekonferenssien sarjaa  tuoden yhteen asiantuntijoita Israelista ja muualta maailmasta koronan aiheuttamien välittömien ja pidemmän aikajänteen ratkaisujen löytämiseksi. Samoin Cukierman & Co Investment House piti huhtikuun alussa COVID-19 Innovaatio konferenssin investoijien löytämiseksi israelilaisille ja globaaleille lääke- ja biotieteen yrityksille.

Lähteenä mm: ISRAEL21c

never waste the opportunity offered by a good crisis.” (Niccolo Machiavelli)


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu