Israelille kaasudiplomatian läpimurto
Kaasutoimitukset Leviathanin kaasukentiltä Egyptiin alkoivat 15.tammikuuta 2020. Israelin kaasudiplomatialle tämä on geopoliittinen voitto sillä aiemman sotilaallisen ja turvallisuusyhteistyön lisäksi myös talouskomponentti vahvistaa maiden yhteistyötä. Kaasudiplomatia ulottuu myös merkittävästi Egyptiä ja Israelia laajemmalle alueelle, sillä kaasuntoimitusten alkamista juhlistettiin päättämällä kehittää alunperin seitsemän maan Itäisen Välimeren kaasufoorumi – East Med Gas Forum (EMGF) – kansainväliseksi järjestöksi.
Noin kahdeksan vuotta sitten kaupalliset erimielisyyden ja Siinaita riivannut terrorismin aalto johtivat kaasuntoimitusten keskeytymiseen Egyptistä Israeliin. Nyt samaa linjaa alkoivat israelilaiskaasun toimitukset päinvastaiseen suuntaan eli Egyptiin. Tämä antaa pohjaa Israelin energiaministeri Yuval Steinitzin lausunnolle jossa hän totesi Egyptin energiaministeri Tareq el-Mollaa lainaten kaasuntoimitusten nyt edustavan merkittävintä taloudellisen yhteistyön muotoa maiden välillä sitten vuoden 1979 rauhansopimuksen solmimisen.
Egypti ja Israel solmivat v. 2018 historiallisen $15 miljardin arvoisen kaasusopimuksen jonka mukaan israelilaisilta Leviathanin ja osin Tamarin kaasukentiltä toimitetaan 85bcm kaasua Egyptiin seuraavien 15 vuoden aikana. Leviathanin kentän omistavat Noble Energy Teksasista sekä israelilaisyhtiöt Delek Drilling ja Ratio Oil kun taas Tamarin omistavat Noble, Delek Drilling, Isramco ja Tamar Petroleum. Merenalaista Arishin-Ashkelonin yhdistävää ”Arab Gas” putkistoa käytettiin aiemmin egyptiläiskaasun tuomiseen Israeliin, nyt israelilaiskaasu virtaa samaa putkistoa Egyptiin.
Kaasun toimitus Egyptiin hyödyntää Egyptissä jo toimivia nesteytetyn kaasun tuotantolaitoksia ja terminaaleja joista nesteytettyä kaasua (LNG) voidaan toimittaa myös Euroopan markkinoille. Näin nesteytetty kaasu saattaa virrata Eurooppaan ennen suunniteltua EastMed kaasuputkea, josta Israel on allekirjoittanut Kreikan, Italian ja Kyproksen kanssa alustavan sopimuksen. Kyseessä on merenalainen kaasuputkesta jonka kuljetuskapasiteetti on 10-20 miljardia kuutiometriä (eli maksimissaan 706 miljardia kuutiojalkaa) vuodessa, pituus on 2100 km ja kustannusarvio 6.2 miljardia euroa ($7.36 biljoonaa dollaria). Varsinainen kaasuputki alkaa noin sata mailia (160 km) Kyproksen eteläosasta päätyen Italian Otrantoon joka tekee siitä maailman pisimmän ja syvimmällä olevan vedenalaisen putkiston. (Tästä lisää EastMed kaasuputkihanke toteutumassa ).
Kaasuntuotanto Leviathanilla alkoi vuodenvaihteessa 2019/2020. Ennen Egyptiä kaasua jo aloitettiin viedä koeluontoisesti Jordaniaan valtionyhtiö Nepcon kautta. Hanke pohjautuu vuonna 2016 Noble Energy Inc -yhtiön kanssa tehtyyn sopimukseen jonka mukaan kaasua toimitetaan $15 miljardin arvosta Jordaniaan 15 vuoden aikana eli noin 300 miljoonaa kuutiojalkaa päivittäin. (Tästä aiemmin ks. Israelilaiskaasun virtaus alkoi Leviathanilta ).

Kaasutoimitusten alkua osui yhteen Kairossa järjestettyyn Itäisen Välimeren Kaasufoorumin – EMGF – kokoukseen, jossa Israelin, Egyptin, Jordanian, Kyproksen, Kreikan ja Italian sekä Palestiinalaishallinnon edustajat päättivät yhteistyön tiivistämisestä ja foorumin institualisoinnista kansainväliseksi organisaatioksi.
Kokouksessa Ranskan pyyntö päästä mukaan järjestöön ja samoin USAn pyyntö päästä siihen tarkkailijajäseneksi hyväksyttiin. Libanon ja Syyria eivät Turkin ohella ole jäseniä mutta Libanon saattaa liittyä mikäli ranskalaisyhtiö Totalin etsinnöissä löydetään maan talousvesiltä merkittäviä esiintymiä. Myös Maailmanpankki osallistuu hankkeeseen mm ympäristövaikutuksiin ja eri optioihin liittyvien selvitysten myötä.
Egyptin energiaministeri Tarek el-Molla totesi lausunnossaan alueellisten kaasumarkkinoiden luomisen palvelevan jäsentensä etuja toimitusvarmuuden, resurssien kehityksen, infrastruktuurin rationalisoinnin ja kaupankäyntiehtojen muodossa.
Lähteet mm: Al-Awsat , ISRAEL21c
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Turkki on Kiinan tapaan laajentanut aluevesiään suoraan toisten valtioiden rannikolle ja jakanut Välimerta Libyan kanssa niin, että EastMed-kaasuputki joutuu kulkemaan näiden alueiden muodostaman sulun läpi. Miten Turkki on suhtautunut EastMed-kaasuputkeen?
Ilmoita asiaton viesti
Turkki tosiaan teki Libyan istuvan hallituksen kanssa yhteistyösopimuksen jolla pyrkii katkaisemaan Eurooppa-Israel yhteyden. Samoin Turkki tekee etsintöjä Kyproksen Afrodite kentän liepeillä. Tilanteessa on konfliktin aineksia ja Kyproksen tilanteeseen ei näillä eväillä liene toistaiseksi mahdollisuuksia, pikemminkin päinvastoin. Kreikka ja Kypros ovat vahvistaneet puolustustaan yhteistyössä Israelin kanssa jo vuosikausia.
Ilmoita asiaton viesti