Israelin ja Palestiinalaishallinnon johto tapasi – ensi kertaa kymmeneen vuoteen
”Emme me tai palestiinalaiset ole menossa mihinkään huomenaamuna ja on ryhdyttävä toimiin luottamuksen rakentamiseksi israelilaisten ja palestiinalaisten välille.” (Benny Gantz)
Benny Gantz, Israelin puolustusministeri, tapasi Palestiinalaishallinnon (PA) presidentti Mahmoud Abbasin vain muutaman tunnin sen jälkeen kun pääministeri Naftali Bennett palasi Washingtonista. Tällainen suora tapaaminen oli ensimmäinen noin kymmeneen vuoteen Abbasin ja Israelin hallituksen edustajan kanssa ja kuvaa osaltaan Israelin ulkopolitiikan muutosta syrjäytetyn Benjamin Netanjahun jälkeisenä aikana (taustoitusta mm Israelin ulkopolitiikka muuttumassa ) Gantzin mukaan tapaamisessa keskityttiin Länsirannan turvallisuus- ja talouskysymyksiin sekä sovittiin näitä koskevasta jatkotyöstä. Tapaamisella oli pääministeri Bennettin suostumus vaikkakin Bennett on ilmaissut ettei hänellä ole mitään aikeita ryhtyä rauhanneuvotteluihin Palestiinalaishallinnon kanssa. Bennett ei tue “Kahden-valtion” ratkaisua mutta toisaalta hän on ilmaissut pidättyvänsä Länsirannan osien liittämisestä Israeliin.Gantz on suostunut myöntämään oleskeluluvat tuhansille Länsirannan palestiinalaisille, joilla ei nyt ole oikeudellista asemaa. Luvat myönnetään luonnollisesti turvatarkastuksen jälkeen. Edelleen työlupia tarjotaan 15 000 palestiinalaiselle, jotta he voivat työskennellä Israelissa. Lisäksi Israel myöntää PA: lle 155 miljoonan dollarin lainan, joka maksetaan takaisin kesäkuusta 2022 alkaen verotulojen kautta, jotka Israel kerää PA: n puolesta. Gantz ilmoitti myös, että palestiinalaisille myönnetään 1000 rakennuslupaa alueella C, joka siis on kokonaan Israelin hallinnassa.
Israelin lähestymistapa Palestiinalaishallintoon näyttää siis muuttuneen sen myöntäessä vapauksia ja tukea palestiinalaisille ja alueen taloudelle. Gantzin tapaamisen Abbasin kanssa voi nähdä yhteisen perustan etsimiseksi ilman poliittisen (rauhan)sopimuksen aikaansaamista. Keskeisimmäksi yhteiseksi perustaksi näyttää muodostuneen turvallisuusyhteistyö hyödyntäen sekä Israelia että nykyistä Palestiinalaishallintoa. Gantzin sanoin: ”Mitä vahvempi palestiinalaishallinto on, sitä heikompi Hamas, ja mitä suurempi [PA:n] kyky hallita, sitä enemmän meillä on turvallisuutta ja sitä vähemmän meidän on tehtävä.”
Tapaamisen jälkeen Israelin uutena vuotena Abbas myös soitti Gantzille toivoen suhteiden vahvistamista tulevana vuonna.

Gantzin ja Abbasin tapaaminen ei ole ainutlaatuinen kuvaaja Israelin ulkopolitiikan uudesta lähestymistavasta; tästä esimerkkejä ovat mm Naftali Bennettin tapaaminen Jordanian kuningas Abdullahin kanssa Ammanissa ja ulkoministeri Yair Lapidin tapaaminen Jordanian ulkoministeri Ayman Safadin kanssa. Edelleen syyskuun alussa Israelin presidentti Isaac Herzog vieraili kuningas Abdulla II:n palatsissa Ammanissa ollen yhteydessä myös Egyptin presidentti al-Sisiin keskinäisen yhteistyön merkeissä. Pääministeri Bennett puolestaan on piakkoin vierailemassa Kairossa presidentti al-Sisiä tapaamaan.
Lähteet: JerusalemPost , The New Arab , BICOM
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Yhteyttä voi kyllä ottaa, tuskin Netanjahullakaan oli siihen mitään estettä, mutta ehkä herroilla on vielä hiukan realisoitumaton kuva vallitsevista olosuhteista näin kauniisti sanottuna.
Ilmoita asiaton viesti
Kai siellä rauhaa yritetään taas kerran. Jokohan Egypti ottaisi Gazan alueen haltuun vuorostaan. Sillä olisi vapaammat kädet toimia siellä Hamasin suhteen kuin Israelilla. Joku vuosi sitten oli kaavailua Siinaille perustettavasta asuinalueesta palestiinalaisille. Oletko siitä kuullut mitään? Toinen asiaan liittyvä on Saudien suunnitelma Aqaban lahdelle lähelle Eilatia rakentuva tulevaisuuden kaupunki muistaakseni työnimeltään ’nemo’.
Ilmoita asiaton viesti
Siinai optiota olen kannattanut varauksetta vuosikausia, asia ei poliittisella tasolla juuri ole edennyt vaikkakin esimerkiksi laajentuneen Gazan uuden sataman suunnitelmia on valmistunut. Samoin kannatan ns Jordania optiota jossa Länsirannan arabiasutukset liittyisivät jonkinasteisena autonomiana Jordaniaan. Tämä ns. ”Kolmen-valtion” malli ei edelleenkään omaa merkittävää kannatusta päättäjien joukossa.
Nemo etenee nähdäkseni hyvin ja jotain valmistakin lienee syntynyt, tarkemmin en ole asiaa seurannut.
Ilmoita asiaton viesti