Israelin ja Palestiinalaishallinnon kesken tiivistä dialogia ennen Bidenin vierailua

Puolustusministeri Benny Gantz tapasi 7/7/22 palestiinalaishallinnon (PA) puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa. Kokous pidettiin juuri ennen muslimien Eid al-Adha -festivaalia ja tarkoituksena on keskustella turvallisuudesta ja siviilikoordinaatiosta ennen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vierailua.

Israelin puolustusministeriön mukaan kokous sujui positiivisessa ilmapiirissä ja he sopivat jatkavansa tiivistä turvallisuuskoordinointia ja pidättäytymisestä toimista, jotka voisivat heikentää vakautta. Kyseessä oli Gantzin ja Abbasin kolmas tapaaminen viimeisen vuoden aikana.

Pääministeri Yair Lapid puolestaan puhui 8/7/22 palestiinalaishallinnon (PA) puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa keskustellen yhteistyön jatkamisesta ja tarpeesta varmistaa rauhallisuus Länsirannan alueella.  Myös presidentti Isaac Herzog puhui Abbasin kanssa samana päivänä.

Lapidin ja Abbasin keskustelu on pieni mutta merkittävä muutos Lapidin ja hänen kahden edeltäjänsä Naftali Bennettin ja Benjamin Netanjahun välillä.  Tämä oli ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Israelin pääministeri keskusteli Palestiinan johtajan kanssa.  On palattava vuosikymmen taaksepäin, kun Israelin pääministeri ja PA:n johtaja puhuivat viimeksi, poislukien kahden (2014 ja 2017) terrori-iskun jälkimainingeissa tapahtuneet yhteydenotot.

Presidentti Bidenin vierailua edeltävinä päivinä pääministeri Lapid puhui myös Jordanian kuningas Abdullah II:n,  Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisin kanssa sekä alueellisista että kahdenvälisistä asioista.

Israel ilmoitti 13/7/22 joukosta toimenpiteitä palestiinalaisille ennen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin saapumista myöhemmin samana päivänä.

Israel on suostunut:

  • Laillistamaan Länsirannalla ja Gazassa asuvan 5 500:n paperittoman palestiinalaisen ja ulkomaalaisen asema.
  • Hyväksymään kuusi palestiinalaista asuntohanketta Länsirannalla.
  • Kasvattaa gazalaisten työlupien määrää 1 500:lla niin, että niiden kokonaismäärä on 15 500.
  • Avaamaan uudelleen Salemin raja Länsirannan pohjoisosassa, jotta Israelin arabit pääsevät Jeninin kaupunkiin.
  • Viivästyttää 2 000 asuntoprojektia Itä-Jerusalemin juutalaisille asuinalueille.

Lähteet: BICOM , BICOM ja BICOM

Ja jatkoa luvassa presidentti Bidenin aloitettua Lähi-idän kiertueensa (Israel, Palestiina, Saudi-Arabia…)


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+1
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu