Israelin koronarokotusten taustaa

Koronarokotusten käynnistyttyä eri puolilla maailmaa sai Israelissa miljoonas asukas koronarokotteen jo viime viikolla ja tällä hetkellä koko väestöstä on rokotettu jo noin 14% on muualla maailmassa hämmästelty sitä miten tälläinen globaalisti ylivoimainen saavutus on mahdollista.

Israelin menestys COVID -rokotuksissa pohjaa muutamaan keskeiseen tekijään:

Vuosikymmenien ajan uhkien ja terrorismin alla elävät israelilaiset ovat tottuneet yhdistämään voimiaan vakavien uhkien ilmaantuessa.

Israel priorisoi myös suuren annosmäärän turvaamisen aikaisin. Miljoonia ostettiin Pfizerilta, Modernalta ja muilta yrityksiltä käsittäen myös venäläisvalmisteen. Israel todennäköisesti maksoi ylihintaa (arviolta +40% muihin maihin verraten), kuitenkin Israelin terveysministerin mukaan talouden uudelleen avaamisen nopeampi hyöty on silti ollut sen arvoista.

Israelissa on voimakkaasti digitalisoitu, yhteisöpohjainen koko väestön kattava terveysjärjestelmä, joten ihmiset ovat helposti tavoitettavissa ja rokotukset kirjattavissa.

Israelissa rokotetaan ympäri vuorokauden suurimmilla urheilukentillä ja suurissa tilapäisissä rokotuskeskuksissa. Rokotuksissa hyödynnetään myös sulatettua ylijäämärokotetta joka ei ole varastoitavissa; nämä jäämät eivät siis ole menossa roskiin vaan joka pisara hyödynnetään.

Tulkoon myös mainituksi monien juutalaisten tutkijoiden ja päättäjien kehittävän koronavirusrokotteita tai auttavan pian lopettamaan pandemian. Esimerkiksi Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla on holokaustista selvinneiden poika. Pfizerin tieteellinen johtaja Mikael Dolsten, joka johti Covid-rokotekehitystä, on juutalainen maahanmuuttaja. Modernan YMJ Tal Zaks on kotoisin Israelista. Edelleen Israelin oma rokotekanditaatti, Brilife, aloitti II-vaiheen testit 5.1.2021;  samoin myös eilen Israel hyväksyi Modernan rokotteen. 

Israelin menestys on aiheuttanut myös katkeria kommentteja siitä, että palestiinalaisia olisi syrjitty rokotuksissa. Tosiasiassa Israelin arabiväestönosa on muiden kansalaisten kanssa samalla viivalla rokotteiden saannissa. Itse asiassa hallitus on jopa kampanjoinut Israelin arabiyhteisöissä vapaaehtoisuuteen ja maksuttomuuteen pohjaaviin rokotuksiin; samoin on kampanjoitu myös ortodoksijuutalaisissa yhteisöissä, joiden jäsenissä on paljon rokotuskriittisyyttä, rabbien toimesta rokotusten puolesta.

Palestiinalaishallinnon (PA) alaisilla alueilla tilanne on huonompi. Palestiinan johto ei ole pyytänyt Israelin apua katkaistuaan yhteyksiään Israeliin vuonna 2020 kieltäytyen jopa Arabiemiraattien aiemmin toimittamista koronan hoito- ja testausmateriaaleista koska ne lähetettiin Ben Gurion lentokentän kautta. Edelleen PA kieltäytyi yhteistyöstä Israelin kanssa rokotteiden hankinnasta. Sen sijaan PA päätti luottaa WHO:n ohjelmaan jonka mukaan helmikuussa odotetaan saapuvaksi Venäjän valmistamia rokotteita. Gazassa Hamas luottaa PA:n toimittavan Covid-rokotuksensa.

Silti Israel rokottaa jo palestiinalaisia Itä-Jerusalemissa, vaikka he ovatkin pysyviä asukkaita eivätkä Israelin kansalaisia. Israelin terveysministeri julisti palestiinalaisten rokottamisen Israelin edun mukaiseksi.

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu